kategoria: A1200
[#1] A 1200 problem z obrazem :(
Witam Koledzy :)
Jak w tytule, po podłączeniu do monitora LCD (Atec Neo View 170, taki bubel) poprzez złącze kompozyt i RF do modulatora (oryginalny tuner TV jako dodatek do monitora, taki wynalazek) obraz jest bardzo rozjaśniony, kolory bardzo nieostre, brak granicy światłocienia, rozmazanie obrazu masakryczne, brak słów:(
Jutro zorbie fotki to wkleję linki, dziś nie mam możliwości.
Amigi, około 10x 500tek, kilka 600tek, dwie inne 1200 i dwie 2000, masa konsol typu Sega, Nintendo, troszkę komputerków ze stajnia Atari, itp., itd. wyświetla obraz poprzez kompozyt i złącze antenowe (wraz z dźwiękiem) bez żadnego problemu, więc monitor jest OK.
Amiga o której pisze na 100% była sprawna kilka lat temu (4 max 6 lat temu)
Przechowywana była w suchym i ciepłym miejscu, w szafie w domu, nie w garażu czy wilgotnej piwnicy :( (nauczka sprzed dekady, straciłem mnóstwo „bezcennych gadżetów :( ) Dodam że nie mam żadnej innej Amisi pod ręką, wszystko mam na zachodzie, jestem w PL na wczesnych wakacjach.
Co mogłem sprawdzić na dzień dzisiejszy, pomierzyłem napięcia na włączonym zasilaczu i na wyjściu RGB, wszystko jest OK, odłączyłem HDD, klawiaturę, myszkę, diody, nic nie pomaga, nawet odważyłem się pokręcić potencjometrem w głowicy RF (obraz się zmienia z gorszego na jeszcze gorszy)
Aha, Amiga działa stabilnie, brak artefaktów i takich podobnych.
Co i jak mogę jeszcze sprawdzić i przetestować.
[#2] Re: A 1200 problem z obrazem :(

@BananB, post #1

Cześć. No na początek to w zasadzie legenda postów czyli kondensatory do wymiany. A to, że Amiga działa nie oznacza, że wszystkie są sprawne. A problemy z obrazem z wyjścia Composite i RF bardzo często wynikają z ich uszkodzenia.
[#3] Re: A 1200 problem z obrazem :(

@Marcin74, post #2

W niektorych urzadzeniach pomaga wrzucenie na composite rezystora 75 ohm.
[#4] Re: A 1200 problem z obrazem :(

@Marcin74, post #2

Oj co do kondziorków to się nie pcham, poczekam na kolegę fachowca (umie lutować).
Studiuje schematy kabla Euro RGB, może coś sklecę :)
Nadmienię że żaden układ się nie przegrzewa, wyjąłem turbo i nic. Płyta 1D4 wygląda jak nowa, KS 3.0 Amiga jeszcze produkcji C=
Ewentualnie czy jest ktoś z wiedzą i możliwościami sprawdzenia amigi z Dolnośląskiego i/lub Wielkopolski, mogę podjechać na kawę i testy. Nie chce mi się jechać do rajchu po graty na podmiankę do testów. Ale jak mus to mus.
Fotki ekranu, cztery pierwsze: http://www.fotosik.pl/u/bananb
[#5] Re: A 1200 problem z obrazem :(

@BananB, post #4

A więc tak, nie dałem rady z polutowaniem kabla RGB/EURO, więc przytargałem drugą A1200 z osprzętem. Ta druga działa doskonale na każdym wyjściu obrazu. Jednak ta o której mowa nie, ale przez kabel Euro obraz jest doskonały nawet na TV LCD 37 cali, więc pewnie kondziorki do wymiany. Czy jest ktoś chętny do zoperowania Amii?, oczywiście odpłatnie:) bo pseudo elektroników i kowali w mojej okolicy nie brakuje, wszystko potrafią zepsuć, nawet sprawne :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem