[#1] AHX
Witam

Pytanie moje brzmi czy jest możliwość w AHX (ale też ciekawi mnie taka opcja w Protrakerze) zmiana oktawy w całym paternie lub na zaznaczonych trackach? Czyli mamy jakiś tam zapis trackerowy np.
00 C-1
01 F-2
02 C-1

i że zaznaczam i podbijam o jedeną oktawę do
00 C-2
01 F-3
02 C-2

Jest taka opcja??
[#2] Re: AHX

@zeter, post #1

Tak - w Position table, wartość na prawo od numeru ścieżki to transpozycja.
[#3] Re: AHX

@voyager, post #2

ok, ale jak zmienić wszystkie zaznaczone nutki o oktawę?? Wchodzę w pole edycji, zaznaczam CTRL+B interesujące mnie pozycje i jak mam zmienić oktawę??
EDIT.
OK, już załapałem, dzięki!! a w protrakerze jest taka opcja ??

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2016 12:12:08 przez zeter
[#4] Re: AHX

@zeter, post #3

W Protrackerze klikasz na Octave Up. Ale przeważnie lepiej jest podwyższyć sampla o oktawe w "Sample". Przed zmianą "up" zapisz sobie sampla, ponieważ ta czynność jest nieodwracalna.
[#5] Re: AHX

@Andrzej Drozd, post #4

Podziękował!
[#6] Re: AHX

@Andrzej Drozd, post #4

Ale przeważnie lepiej jest podwyższyć sampla o oktawe w "Sample".

To akurat najgorsze co można w tej sytuacji zrobić. No chyba, że Ci nie zależy na jakości.

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2016 23:08:18 przez Jazzcat
[#7] Re: AHX

@Jazzcat, post #6

PT ma ograniczoną liczbę oktaw. Podwyższenie o oktawę stworzy "piszczałke" bez żadnej straty jakości dla ucha.OK
[#8] Re: AHX

@Andrzej Drozd, post #7

Ale czy my na pewno mówimy o tym samym? Przecież jak dajesz UPSAMPLE to redukujesz częstotliwość próbkowania, dzięki czemu rozmiar sampla się zmniejsza. Jeśli nie słyszysz utraty jakości to już z samej logiki wynika, że im mniej próbek na sekundę (=im częstotliwość sampla niższa), tym gorsze brzmienie.

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2016 09:54:09 przez Jazzcat
[#9] Re: AHX

@Andrzej Drozd, post #7

Podwyższenie o oktawę stworzy "piszczałke" bez żadnej straty jakości dla ucha.OK

Rozważ sprawienie sobie nowej pary uszu, zatem.
[#10] Re: AHX

@Andrzej Drozd, post #7

Usuwasz połowę próbek z brzmienia, więc jednak strata jakości będzie. Downsampling w PT to jest ostatnia deska ratunku gdy jednocześnie:

1. Nie masz już na skali muzycznej miejsca na transpozycję.
2. Nie masz możliwości powtórnego samplowania źródła (ani wygenerowania amigowego sampla z oryginalnego samplingu wysokiej jakości).

Nawet jednak wtedy lepiej jest zrobić downsampling jakimś lepszym narzędziem niż ProTracker.
[#11] Re: AHX

@Krashan, post #10

Jeszcze odnośnie AHX, to jak ustawia się tu BPM?
[#12] Re: AHX

@zeter, post #11

[#13] Re: AHX

@Jazzcat, post #12

Dziękuję, a jak zdradzę Ci tajemnice że nie jestem orłem z angielskiego a takie manuale mnie troche przerastają to powiesz mi ;) ?
[#14] Re: AHX

@zeter, post #13

W AHX nie ma możliwości ustawienia BPM w standardowym rozumieniu tegoż terminu.

Możesz używać tylko komendy Fxx i wartości od 01 do FF (w praktyce rzadko wyjdziesz poza 10). Jest też przełącznik CIA / VBlank.
[#15] Re: AHX

@AceMan, post #14

AceMan może i ma barbarzyńskie lico, ale za to gołębie serce

@Zeter: bez znajomości podstaw angielskiego naprawdę trudno Ci będzie poruszać się w świecie audio.

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2016 14:34:57 przez Jazzcat
[#16] Re: AHX

@Jazzcat, post #15

AceMan może i ma barbarzyńskie lico, ale za to gołębie serce

Hmpf! ;)

Z kolei w sumie ja dopytam, bo mam braki w tym co sam napisałem: różnica między VBlank a CIA polega na tym, że do obliczenia prędkości rutynka używa różnych scalaków? Są jakieś znaczące tego efekty? Nigdy nie udało mi się sprawdzić.
[#17] Re: AHX

@AceMan, post #14

Dzięki CI WIELKIE! tak podejrzewałem że takiej opcji podobnie działającej jak w PT nie ma bo nigdzie nie znalazłem tego w programie, w manualu zresztą też.. Zobacze jak to zadziała z efektami, zapomniałem o tej opcji, thx.
"@Zeter: bez znajomości podstaw angielskiego naprawdę trudno Ci będzie poruszać się w świecie audio. "
@Jazzcat - nie napisałem podstaw tylko że nie jestem orłem ;) a o tym że jego braki sprawiają trudności w poruszaniu się po świecie, nie tylko audio to ja wiem ale dzięki ;)
[#18] Re: AHX

@Jazzcat, post #8

Ale czy my na pewno mówimy o tym samym?

Chyba tak.

Przecież jak dajesz UPSAMPLE to redukujesz częstotliwość próbkowania, dzięki czemu rozmiar sampla się zmniejsza.

Dokładnie tak. Z 16726 kHz robi się 8383 kHz, jednak Protracker to olewa i nie odtwarza go wolniej, tylko tak jakby to był sampel 16726, czyli powstaje instrument o okatawę wyższy, czyli "piszczałka".

Jeśli nie słyszysz utraty jakości to już z samej logiki wynika, że im mniej próbek na sekundę (=im częstotliwość sampla niższa), tym gorsze brzmienie.

Bez przesady. Nigdy bym się nie odważył tak potraktować pianina lub trąbki, ale w związku z trwającym "Chiptune Compo na PPA", swoje myśli skierowałem w stronę dźwięków o długości jednej amplitudy.
[#19] Re: AHX

@AceMan, post #9

Rozważ sprawienie sobie nowej pary uszu, zatem.

Do punka i Beethovena są nawet OK.OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem