[#1] Dyskietki
Witam

Wiele rzeczy robię metoda prób i błędów zwłaszcza jak nie mogę doszukać sie sensowniejszych podpowiedzi u wujka Google :)

trefiły do mnie ostatnio dyskietki w ilości 400 + sztuk długo leżakowane w rożnych miejscach również wilgotnych :(

Sprawdzam testuje itd ...ale nie chce tez uszkodzić stacji lub robić czegoś nad wyrost nie będąc pewnym czy naprawdę coś to daje ...

Pozwole sobie napisać w punktach co robię i prosiłbym o jakieś info bardziej doświadczone grono:

Jedyny program jaki posiadam do FDD to X-copy kilka wersji jest na dyskietce ale chyba to niema znaczenia

1. Puszczam dyskietkę na checkdisk wszytko ładnie na zielono ale podczas formatowania nagle sporo 8 :( czy checkdisk jest tak mało wiarygodny czy sprawdza coś innego i wyvhodiz tu moja niewiedza :)

2. Sporo dyskietek ma rożne błędy na czerwono jednak z każdym puszczeniem tego przez właśnie chceckdisk pojawia sie ich coraz mniej .. w ten sposób udało mis ie odpalić wiele gier z tych dyskietek... ale na ile to jest trwałe .. i nie niszczy samej stacji i czy taka już dyskietka za chwile znowu nie zacznie wyrzucać tych błędów

3. czy jeżeli formatuje dyskietkę i wciskam R podczas błędu a przy następnym formatowaniu sytuacja w danym miejscu sie pojawia mimo ze za kilkunastym razem przeszło na 0 to uznać takowa dyskietkę za dobrą czy zepsutą ?

Nasuwa sie jeszcze kilka pytanek ale poczekam na odpowiedzi .. zapewne mogą się wydać niektórym banalne ale nie chciałbym sobie swoją niewiedzą zepsuć stacji

pozdrawiam
[#2] Re: Dyskietki

@xanthe, post #1

Nie formatuj tylko zobacz co na nich jest.
Może być coś fajnego albo coś czego nikt nie ma.
Po co potrzebujesz mieć dużo sformatowanych dyskietek?
[#3] Re: Dyskietki

@Vato, post #2

no niby tak ale jak się nie znasz to co można określić musiałbym kolejno sprawdzać wszytko co na nich jest i szukać po necie lub pytać trochę sporo by tego było. Co nie co próbowałem posegregować ale tez za dużo tego na nie których dyskietkach w opisach taki bałagan" po 5 tytułów" ze ciężko stawierdzic co na nich jest lub było .. dodatkowo dyskietki z niemiec a więc i wiele niemieckojęzycznych nazw :(

Wusteeplanet :) z umlautami :)
[#4] Re: Dyskietki

@xanthe, post #3

Odkrywanie ponad 20 letnich skarbów zza granicy tym lepiej. OK
Leżały tyle lat a ty je chcesz wszystkie "załatwić" w jeden dzień?
Cierpliwości!
[#5] Re: Dyskietki

@Vato, post #4

no właśnie nie chce ale puszczanie checkdiska na 1 dyskietce 50 razy bywa meczące i nie wiem czy nie niszczy stacji :( nawet sie cieszyłem bo znalazłem tam kilka dyskietek z Sensible soccer którego nie mam :( jedna wersja działała nawet .. pisze działała bo za którymś razem po prostu dysk 1 sie przestał włączać tak jakby .. w x-copy checdisk pokazuje wszytko na zielono a dyskietka się nie uruchamia :( na A600 wyskakuje jakiś błąd ten na czerwono u góry ekranu ..a na A500 wyświetla sie jakieś info nodos ... a dzień wcześniej wszytko działało nawet odpalałem 5 razy chyba na każdej amisi:(
[#6] Re: Dyskietki

@Vato, post #4

Popieram Vato. Sprawdź je na Ami, może coś fajnego tam jest. Przy okazji zobaczysz czy zaczytują .

Pozdrawiam,

Azz
[#7] Re: Dyskietki

@Azzorek, post #6

ale Panowie wiem że cechuje was rutyna i może macie to obcykana ale pisze w większości dyskietek nie startuje ... trzeba je przepościć kilkanaście razy przez checdisk .. nie znam sie stąd moje dylematy nie wiem jak inaczej sprawdzić zawartość takowych dyskietek ...

przykładowo mam chyba 20 dyskietek z Diuna 2 i tak naprawdę nie mogę tego odpalić na czysto z żadnej dyskietki z oznaczeniem 1 "3 sztuki" i co mam zrobić z pozostałymi 17 z rożnymi numerkami .... :(to tylko przykład wiadomo diune raczej każdy ma ale nie mam pojęcia czy niema tam czegoś innego :( skoro same nie startują
[#8] Re: Dyskietki

@xanthe, post #5

Ze stacjami też jest różnie bo też pewnie mają swoje lata (trzeba je też odpowiednio serwisować, czyścić).
Najlepiej mieć stacji więcej albo być jednej pewny i przy okazji przerabiać pecetowe na amigowe.
Z dyskietkami bywa tak, że u ciebie sieją błędami dziś a za miesiąc u kogoś latają jak nówki.
Dlatego szkoda formatować tylko po to by formatować bo z danymi mogą mieć większą wartość (historyczną oczywiście).

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2016 21:16:04 przez Vato
[#9] Re: Dyskietki

@xanthe, post #7

Aby sprawdzić zawartość nawet jeśli są błędy, to polecam program FixDisk i opcję wczytania całego dysku. Nawet jeśli drzewo katalogu będzie uszkodzone on pokaże zawartość. Wtedy możne łatwiej będzie ocenić, czy warto ją odzyskiwać.
[#10] Re: Dyskietki

@xanthe, post #1

Po pierwsze to przy dyskietkach z niewiadomą historią to ja bym na początek jakąś PCtową stację przerobił bo szkoda Amigowej. Po wielu latach leżakowania w niezbyt dobrych warunkach na powierzchni nośnika są różne zanieczyszczenia w tym i grzyby ( szczególnie jeśli leżały w wilgotnym miejscu). Powtórzę to co koledzy wcześniej pisali - podziel na wstępie dyskietki na te znane tytułu i te nieznane lub niezrozumiałe. I dopiero tą drugą grupę sprawdzaj w necie. Możesz wyłuskać coś cennego. Dopiero jak znajdziesz coś cennego to próbuj odzyskać. Po długim leżakowaniu często pomaga przetarcie nośnika miękką szmatką nasączoną płynem do mycia LCD. Sam kiedyś robiłem takie eksperymenty z dyskietkami bo mam ich sporo. To co Ty w tej chwili próbujesz zrobić z pewnością skończy się czyszczeniem Twojej stacji.
[#11] Re: Dyskietki

@Marcin74, post #10

podziel na wstępie dyskietki na te znane tytułu i te nieznane lub niezrozumiałe. I dopiero tą drugą grupę sprawdzaj w necie.

Panowie nadal się nie rozumiemy jak tu dzielić ... na niektórych dyskach po 4-6 tytułów pobazgrane tak ze chyba tylko właściciel w tamtych czasach wiedział co na nich ma

Przykład 17 dyskietek savedisk ale tylko na 2 napisane do jakich gier i tak naprawdę nie wiadomo co na nich jest ...

to polecam program FixDisk

fajnie ale już w 1 poście napisałemze jedyne co posiadam to x-copy:(

To co Ty w tej chwili próbujesz zrobić z pewnością skończy się czyszczeniem Twojej stacji.

widzisz i tak przypuszczałem bojąc sie nawet scenariusza z uszkodzeniem całkowitym stad moje pytani czy jest sens ... jestem takim mini retro fanem wystarcza mi moja 500-600 obecnie i to co mam na dyskietkach z małymi wyjatkaim :) "wspomniane sensible soccer :) jak uda sie kupić jakiś ram do 600 1mb to zainwestuje wtedy w CF :)

Coraz bliżej jestem tak naprawdę wystawienia tego na allegro w większości zostawiając sobie tylko to co mnie zainteresuje lub od razu odpali i tyle :(
[#12] Re: Dyskietki

@xanthe, post #11

Jak ja miałem dużo niepotrzebnych dyskietek to rozdałem na 2 zlotach.
W życiu by mi nie przyszło do głowy wystawianie na allegro dyskietek z których działa może połowa.
Napiszesz tam, że dyskietki wg oceny znawców tematu mogą uszkodzić stację?
Czy po prostu "ze względu na to, że sprzedaję szrot - negatyw nie wchodzi w grę"
[#13] Re: Dyskietki

@xanthe, post #11

Panowie nadal się nie rozumiemy jak tu dzielić ... na niektórych dyskach po 4-6 tytułów pobazgrane tak ze chyba tylko właściciel w tamtych czasach wiedział co na nich ma

To Ty nie czujesz bluesa. ;)
Bazgroły na amigowych dyskietkach to jak tagi w kulturze hip-hopowej, element swoistego folkloru i klimatu.

Daj ogłoszenie na giełdzie: zamienię ileśtam dyskietek, niesprawdzonych, z potencjalnie ciekawą zawartością na ileśtam czystych. Względnie wystaw wszystko na Allegro - możesz się zdziwić, jakie będzie zainteresowanie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem