[#1] Kabel sygnałowy do dysku 2.5 cala
Witam wszystkich
Po latach znów mam Amigę :D oraz problemy :(
Do Amigi 1200 dokupiłem Kartę turbo 1230IV-50/50 + 32MB oraz dysk 2.5 cala i tutaj zaczyna się problemik , a mianowicie po otwarciu amigi okazało się że brakuje kabelka sygnałowego do dysku.
Zakupiłem na Allegro taki kabelek z notebooka .....ale czy on będzie pasował ....może to głupie pytanie , ale nie chcaibym uszkodzić amigi :P.
Mam jeszcze jedno pytanie czy z tego łącza można poprzez przejściówkę (2.5 ->3.5 cala) podłączyć dysk i CD-ROM (nie mając Fast-ATA)?

[#2] Re: Kabel sygnałowy do dysku 2.5 cala

@alf, post #1

Jeśli ten kabelek to tasiemka ide do 2,5" do powinien pasować :) To nie wiesz co kupiłeś? Ja bym się spytał sprzedawcy o wygląc :D

[#3] Re: Kabel sygnałowy do dysku 2.5 cala

@alf, post #1

Przez przejściówkę możesz podłączyć dysk 3.5" i cedeka. Jest to praktykowane odkąd istnieje A1200.
[#4] Re: Kabel sygnałowy do dysku 2.5 cala

@alf, post #1

Jak napisał przedmówca - przy pomocy przejściówki podepniesz dysk 3.5 cala i CD-ROM. Musisz tylko rozgałęzić zasilanie (bo dysk 3.5 cala wymaga też 12 V).
Da się to wszystko upchnąć w standardowej obudowie desktop (poza CD-ROM, oczywiście... chyba że CD i HDD masz z laptopa, wtedy da się).
[#5] Re: Kabel sygnałowy do dysku 2.5 cala

@Korni, post #2

Widziałem ja , jest zdjęcie umieszczone ....wygląda tak samo jak ta sprzedawana na eFUNZINE tyle że dłuższa ....ale to że wygląda nie zawsze znaczy że jest kompatybilna :D

[#6] Re: Kabel sygnałowy do dysku 2.5 cala

@alf, post #5

Serdecznie dziekuję wszystkim za pomoc OK

[#7] Re: Kabel sygnałowy do dysku 2.5 cala

@alf, post #1

Kabelek zwykły IDE 2,5 cala będzie pasować pod warunkiem, że nie będzie mieć zaślepionego jednego z pinów !!! Np Actina ma zaślepiony pin (i to nie środkowy), wpadły mi też w ręce inne z zaślepioną na wtyczce dziurką, a w Amidze jest pełne złącze, więc można je uszkodzić (na płycie). A poza tym to tylko należy pamiętać jak zwykle o podłączeniu taśmy od 1 do 1 i nie ma znaczenia czy czerwona żyła będzie przy 1 czy 44 pinie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem