[#1] POMOCY!!!! - problem przy A1200+BPPC+BV

Witam wszystkich chetnych do pomocy. Moze najpierw zaczne od efektow jakie uzyskuje, a nastepnie jak na nie reagowalem. Wiec cala rzecz w tym, ze postanowilem odswiezyc moja Ami i wszystkie podzespoly. Zabralem sie do tego uprzednio zaopatrujac sie w preparat do czyszczenia obwodow drukowanych (artykul oznaczony numerem 033 – www.micro-chip.pl) i kolejno rozebralem BlizzardPPC, BVisionPPC, kontroler FastATA odlaczylem od plyty amigi. Czesc plynu wylalem do naczynia i kolejno kazda z tych czesci nurkowala w nim po czym szczoteczka je “polerowalem”, osuszylem, skladalem, uruchomilem i pierwszym efektem, który sie objawil bylo resetowanie sie amigi bez przerwy (bez reakcji na lmb+rmb). Po kilku rozlaczeniach BPPC i BV, docisnieciu do zlacza amiga wystartowala. Przez pewien czas wszystko dzialalo jak nalezy jednak efekt sie nawrocil. Recz cala w tym, ze po odlaczeniu BVision od “PALERKI” system jakos na AGAcie sie uruchamia, soft dziala – ogolnie tak jak zawsze. Po podlaczeniu spowrotem BV Amiga startuje – rom reaguje, uklady specjalizowane testuja sie i dzialaja (nie ma zadnych kolorowych ekranow), blysk i... znow to samo. Czasami jest tylko jeden blysk i to wszystko – zamiera na szarym ekranie. Moje proby doszly do rozlaczeniu FastATA, zmienienu zasilacza i kolejno testowania z jak najmniejsza iloscia elementow mojej konfiguracji jednak to nic nie pomoglo – zadne logiczne i zarazem prawdziwe rozwiazanie tego problemu niestety nie wpadlo mi do glowy. Rozwazam nastepujace problemy:

- napiecie na BPPC i BV jest zbyt male (zmiana zasilacza nie pomogla)
- BV “wyzionela ducha” (chociaz palcem wyczulem, ze jeden z ukladow sie grzeje, co nie zmienia faktu, ze moze byc uszkodzona)
-zlacze BPPC lub BV jest uszkodzone (albo oba?)
-no i w najlepszym wypadku (drugim po problemach z napieciem) plyta mojej A1200 sie sp@#$%^&*!@, no zepsula.

Tyle co na ta chwile wymyslilem. Z racji iz nie posiadam stalego lacza w domu to najwczesniej bede w stanie odpowiedziec na posty jutro badz pojutrze. Jednak najlepszym rozwiazaniem, aby zdiagnozowac z najwiekszym prawdopodobienstwem moja BPPC i BV to znalezc kogos uprzejmego z A1200, monitorem SVGA i checia do pomocy. Mieszkam na terenie Gornego Slaska, a dokladniej w Tarnowskich Gorach (niewielka miescina w okolicach ok. 30 km od Katowic). Jezeli ktos ma pomysly na na rozwiazanie tego problemu to prosze o kontakt na lokaty_tg@o2.pl badz jakis sms na 507248418 (postaram sie oddzwonic). Za kazda pomoc z gory dziekuje.

Pozdrawiam!!

Kamil
aka
Lokaty
[#2] Re: POMOCY!!!! - problem przy A1200+BPPC+BV

@Lokaty, post #1

Ten preparat służy bardziej do oczyszczania świeżo wytrawionych laminatów z topników (przed polutowaniem elementów), ewentualnie do czyszczenia świeżo lutowanych układów nasączoną scierką. Kapiel całego układu jak BPPC i BVPPC nie był najlepszym pomysłem...

Połóż te elementy w suchym, ciepłym miejscu (proponujć przy tym zdjąć radiator z Blizzarda), może jak preparat odparuje spod scalaków i innych elementów SMD całość wróci do normy...

Przy tych czćstotliwościach (rzćdu MHz i wyższych) takie zmiany impedancji są masakryczne dla warunków pracy urządzenia, niemniej jednak wydaje mi sić (choć głowy nie oddam), że żadne z urządzeń nie uległo trwałemu uszkodzeniu...
[#3] Re: POMOCY!!!! - problem przy A1200+BPPC+BV

@quantor, post #2

Suszarka do włosów w takich momentach jest nieodzowna :)
[#4] Re: POMOCY!!!! - problem przy A1200+BPPC+BV

@Lokaty, post #1

Do czegoś takiego używa się "Kontakt"

[#5] Re: POMOCY!!!! - problem przy A1200+BPPC+BV

@APC74, post #3

Suszarka??... nooo można delikatnie jej użyć, ale nie można przegiąć. Łatwo rozwarstwić wielowarstwowy laminat, a z takich wykonane są Blizzard i BVision. Tak samo, jak moża przegrzqć jakiś krzemowy ekement (zdziwiłbyś sić, jakie temperatury to cholerstwo osiąga, jeśli przygrzejesz przez kilka sekund w jedno miejsce)...
[#6] Re: POMOCY!!!! - problem przy A1200+BPPC+BV

@quantor, post #2

Dziekuje za podsycenie mojej nadzieji, zobaczymy co z tym bedzie...
Pozdrawiam!!!!

[#7] Re: POMOCY!!!! - problem przy A1200+BPPC+BV

@Lokaty, post #1

Nic sie nie martw, jak to Twoje ustrojostwo do czyszczenia odparuje i porzadnie powkladasz wszystko na swoje miejsce ami ruszy.
Jesli jednak nie (oby nie) to zmuszony bedziesz wyplukac wszystko za pomoca alkoholu (aby wymyc wszystkie tluste pozostalosci). Plus takiego rozwiazania jest taki,ze alkohol szybko paruje.

P.S.
I zapamietaj sobie raz na zawsze - NIE POPRAWIAC JESLI DZIALA.
Ilez ja RAZY popelnilem taki sam blad a potem rwalem sobie wlosy z glowy za wlasna glupote. Na szczescie oprocz stresu i chwilowo nieczynnej ami - zawsze jakos udawalo mi sie ja uruchomic. Wec nie rozpaczaj i powodzenia. Aha i napisz jak poszlo!

[#8] Re: POMOCY!!!! - problem przy A1200+BPPC+BV

@11MASTEr, post #7

NIE POPRAWIAC JESLI DZIALA.

To jest najlepsze wyjscie. Nic nie ruszac i tylko raz lub dwa razy na rok przedmuchac komputer z kurzu, za pomoca np. odkurzacza z rura wlozona na odwrot...
[#9] Re: POMOCY!!!! - problem przy A1200+BPPC+BV

@11MASTEr, post #7

11MASTEr napisał(a):

> NIE POPRAWIAC JESLI DZIALA.

Eeee... Ja bym tak nie potrafił...
[#10] Re: POMOCY!!!! - problem przy A1200+BPPC+BV

@Pinto, post #4

Kontakt?
Jak już to "Kontakt IPA", czyli izopropanol, i żaden inny.
Preparaty Kontakt służą do konserwacji i czyszczenia styków, ale nie złoconych złącz, tylko styków w przekaźnikach, czy inszych stycznikach narażonych na korozję (iskrzenie przy przełączaniu, wilgoć itp.).
Ponadto niektóre praparaty z serii Kontakt zawierają w swoim składzie wyższe węglowodory (wazeliny), które pozostają po odparowaniu rozpuszczalnika tworząc warstwę zabezpieczającą przed wilgocią. Niestety taka warstwa nie wytrzymuje konfrontacji z kurzem, w efekcie otrzymuje się "piękną" kudłątą płytkę, której może pomóc jedynie kąpiel w rozpuszczalniku organicznym.

Ogólnie to stosuje się Izopropanol, metanol i etanol, ale i tak trzeba uważać, niektóre cewki mają uzwojenia usztywnione lakierem rozpuszczalnym w alkoholach.

Suszarką do włosów raczej trudno będzie laminat rozwarstwić, żywice epoksydowe używane do produkcji laminatu wytrzymują temperatury rzędu 300 stopni, przegrzanie układów też nie jest takie proste.
[#11] hmm

@shg, post #10

Jak już to "Kontakt S" :D
"preparat do oczyszczania styków z tlenków i siarczków oraz chroniący przed korozją, zapewnia swobodny przepływ prądu zwłaszcza w przypadku utlenionych, zużytych kontaktów,"

Przydaje się zwłaszcza do moleksów, których powierzchnia utlenia się pod wpływem prądu, przez co są potem różne problemy z zasilaniem napędów i kart graficznych.

[#12] Re: hmm

@Pinto, post #11

Do styków OK, ale autor tematu wykąpał w tym całe płytki drukowane...

Ostatnia modyfikacja: 25.10.06 00:54
[#13] Re: hmm

@shg, post #12

No fakt, nieporozumienie

[#14] Re: POMOCY!!!! - problem przy A1200+BPPC+BV

@Andrzej Drozd, post #8

@ Andrzej Drozd
To jest najlepsze wyjscie. Nic nie ruszac i tylko raz lub dwa razy na rok przedmuchac komputer z kurzu, za pomoca np. odkurzacza z rura wlozona na odwrot...

Jeśli się JESZCZE ma taki odkurzacz starego typu, któremu można rurę w "tyłek" wsadzić :)
[#15] Re: POMOCY!!!! - problem przy A1200+BPPC+BV

@R-Tea, post #14

Ja ma nowego typu i kierunek ciagu zmienia sie pokretlem;)

[#16] Re: POMOCY!!!! - problem przy A1200+BPPC+BV

@11MASTEr, post #7

W koncu znalazlo sie chwile wolnego czasu, aby odezwac sie w tej sprawie. Osuszylem i nie dziala - nadal to samo, czyli po zalozeniu BVision ami glupieje i sie ciagle resetuje :(. Moze Panowie jeszcze jakies sugestie??

[#17] Re: POMOCY!!!! - problem przy A1200+BPPC+BV

@Lokaty, post #16

Posprawdzaj wiec sama karte gfx; czy nie ma jakis brudow pomiedzy nozkami ukladow scalonych.
Posprawdzaj gniazdo i wtyczke bppc i gfx'a pod tym samym katem.

W najgorszym przypadku czeka Cie ponowne czyszczenie karty graf. w Twoim specyfiku - czego jednak nie polecam! Wg. mnie posprawdzaj naocznie czy wszystko w porzadku i poczysc alkoholem zlacze gfx - musi pomoc!

[#18] Re: POMOCY!!!! - problem przy A1200+BPPC+BV

@11MASTEr, post #17

Trza jakis spirol wykrecic, poprostu... zobaczymy... .
Jak cos sie poprawi bede meldowal... . Pozdrawiam!

[#19] Re: POMOCY!!!! - problem przy A1200+BPPC+BV - back to the past :)

@Lokaty, post #18

Zostawilem "cala sprawe" lezec (doslownie) i wczoraj mnie naszlo... zalozylem BV i dziaaaaalllllaaaaaaaa!!!! Dzieki za rady raz jeszcze.

Ostatnia modyfikacja: 15.01.07 12:38
[#20] Re: POMOCY!!!! - problem przy A1200+BPPC+BV - back to the past :)

@Lokaty, post #19

Może resztki twojego preparatu odparowały przez ten czas :).

[#21] Re: POMOCY!!!! - problem przy A1200+BPPC+BV - back to the past :)

@Malin, post #20

Ciekawe, czy tez tak dobrze czysci muszle klozetowe co ACzE??... ;) przez prawie dwa m-ce bedzie odparowywac pewnie!! :D

Ostatnia modyfikacja: 15.01.07 15:04
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem