[#1]
POMOCY!!!! - problem przy A1200+BPPC+BV
Witam wszystkich chetnych do pomocy. Moze najpierw zaczne od efektow jakie uzyskuje, a nastepnie jak na nie reagowalem. Wiec cala rzecz w tym, ze postanowilem odswiezyc moja Ami i wszystkie podzespoly. Zabralem sie do tego uprzednio zaopatrujac sie w preparat do czyszczenia obwodow drukowanych (artykul oznaczony numerem 033 – www.micro-chip.pl) i kolejno rozebralem BlizzardPPC, BVisionPPC, kontroler FastATA odlaczylem od plyty amigi. Czesc plynu wylalem do naczynia i kolejno kazda z tych czesci nurkowala w nim po czym szczoteczka je “polerowalem”, osuszylem, skladalem, uruchomilem i pierwszym efektem, który sie objawil bylo resetowanie sie amigi bez przerwy (bez reakcji na lmb+rmb). Po kilku rozlaczeniach BPPC i BV, docisnieciu do zlacza amiga wystartowala. Przez pewien czas wszystko dzialalo jak nalezy jednak efekt sie nawrocil. Recz cala w tym, ze po odlaczeniu BVision od “PALERKI” system jakos na AGAcie sie uruchamia, soft dziala – ogolnie tak jak zawsze. Po podlaczeniu spowrotem BV Amiga startuje – rom reaguje, uklady specjalizowane testuja sie i dzialaja (nie ma zadnych kolorowych ekranow), blysk i... znow to samo. Czasami jest tylko jeden blysk i to wszystko – zamiera na szarym ekranie. Moje proby doszly do rozlaczeniu FastATA, zmienienu zasilacza i kolejno testowania z jak najmniejsza iloscia elementow mojej konfiguracji jednak to nic nie pomoglo – zadne logiczne i zarazem prawdziwe rozwiazanie tego problemu niestety nie wpadlo mi do glowy. Rozwazam nastepujace problemy:
- napiecie na BPPC i BV jest zbyt male (zmiana zasilacza nie pomogla)
- BV “wyzionela ducha” (chociaz palcem wyczulem, ze jeden z ukladow sie grzeje, co nie zmienia faktu, ze moze byc uszkodzona)
-zlacze BPPC lub BV jest uszkodzone (albo oba?)
-no i w najlepszym wypadku (drugim po problemach z napieciem) plyta mojej A1200 sie sp@#$%^&*!@, no zepsula.
Tyle co na ta chwile wymyslilem. Z racji iz nie posiadam stalego lacza w domu to najwczesniej bede w stanie odpowiedziec na posty jutro badz pojutrze. Jednak najlepszym rozwiazaniem, aby zdiagnozowac z najwiekszym prawdopodobienstwem moja BPPC i BV to znalezc kogos uprzejmego z A1200, monitorem SVGA i checia do pomocy. Mieszkam na terenie Gornego Slaska, a dokladniej w Tarnowskich Gorach (niewielka miescina w okolicach ok. 30 km od Katowic). Jezeli ktos ma pomysly na na rozwiazanie tego problemu to prosze o kontakt na lokaty_tg@o2.pl badz jakis sms na 507248418 (postaram sie oddzwonic). Za kazda pomoc z gory dziekuje.
Pozdrawiam!!
Kamil
aka
Lokaty