[#1] Kilka pytan :P
1) Czy istnieja jakies procesory kompabitylne z linia 68k ?
2) Jesli nie istnieja to w czym stosowano takie procesory (Oprocz Ami, atari i innych trudno dostepnych zabytkow) ?
3) Kiedys jakis zapaleniec stworzyl "cos" kompabitylnego z Amiga 500 (1200 !?), nie uzywajac zadnych bebechow z klasika, jak nazywal sie ten projekt ?
4) Czy jest mozliwosc wlozenia procesor G3/G4 do klasycznej ami (dawno wypadlem z obiegu :D) ?

Sorki za te pytania, ale bardzo mnie to intryguje ok, racja
[#2] Re: Kilka pytan :P

@superlamer, post #1

3) tak, nazywa się to MiniMig i ma być zamiennikiem A500 jednak na karty Flash
4) tak, nazywa się takie rozszerzenie Shark ale nie wiem czy jest już w sprzedaży.

[#3] Re: Kilka pytan :P

@superlamer, post #1

1) Częściowo kompatybilne są procesory ColdFire, jest kilka projektów kart opartych na tym rozwiązaniu dla Amigi, jest tez projekt dla Atari.
2) Zapewne w urządzeniach AGD, do nawigacji lub w systemach naprowadzania rakiet, etc. Mogły i mogą być w różnych urządzeniach stosowane.

[#4] Re: Kilka pytan :P

@grxmrx, post #3

thx OK
[#5] Re: Kilka pytan :P

@Lord_10up, post #2

Ale shark chyba ma byc dostepny po pojawieniu sie aos4 btw. Patrzac na foto sharka doszedlem do wniosku ze juz kiedys go widzialem tyle ze byla to karta procesorowa do jakiegos maca, tez wpinana do slotu pci. Hmm jak ja znajde to dam linka. pomysł
[#6] Re: Kilka pytan :P

@superlamer, post #5

Tak, wiemy. Crescendo 7200.

[#7] Re: Kilka pytan :P

@superlamer, post #1

Ad2. Ja sie spotkalem na zywo z taka maszyna z 1997 roku, ktora w zasadzie jest drukarka, ale zamiast igly lub lasera ma "frez" do obrobki drewna. Dziala na 040 pod kontrola OS9 (jest to jakas odmiana unixa/linuxa z okienkami x11 i paroma programami w jakims innym GUI). Kiedys pytalem na forum o OS9, niestety nikt sie z nim nie spotkal :)
[#8] Re: Kilka pytan :P

@superlamer, post #1

Używano tych procesorów także w wielu modelach Macintoshów, a także w wielu modelach konsol Philips CD-I. Konsole Philipsa na procesorze 68000 z rozszerzeniem MPEG odtwarzają filmy (super jakość), a i gry są rewelacyjne, wiem bo mam :) Tak na przykład takie gry FMV jak MAd Dog czy inne ukazywały się w połowie lat 90-tych na pc w wersji 2x2 pixeli (a może 4x4?), a na CD-I w super jakości, na całym ekranie - właśnie na MC 68000.

[#9] Re: Kilka pytan :P

@superlamer, post #1

ad 4. jest jeszcze amiJOE :)
[#10] Re: Kilka pytan :P

@elt, post #8

CD-I ma procek MC 68070.

[#11] Re: Kilka pytan :P

@quaint, post #9

A jak sie ma amijoe do os4 morphos(slyszlem ze jest mozliwosc odpalenia na klasyku, jak nie poprawcie mnie) ? I czy wogole mozna to gdzies kupic ? Ew. plany konstrukcyjne

[#12] Re: Kilka pytan :P

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

to jest 68000 ze zintegrowanymi prostymi peryferiami.

[#13] Re: Kilka pytan :P

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

68070? Coś przeoczyłem?

[#14] Re: Kilka pytan :P

@Malin, post #13

68070 to jakis wytwor Philipsa z tego co pamietam, taki troszke zmodyfikowy 68000 produkowany przez Philipsa, chyba, ze cos mi sie pomylilo..

[#15] Re: Kilka pytan :P

@MrT, post #14

Racja, 070 to nieco przekombinowany 000. le przyznam, że jak kilka lat temu w jakimś katalogu (Chyba ELFA to była) zobaczyłem to "cudo", to w pierwszej chwili zdebiałem...

stopa

[#16] Re: Kilka pytan :P

@superlamer, post #11

Z rok temu byla do kupienia na ebayu. Spozniles sie:)

[#17] Re: Kilka pytan :P

@MrT, post #14

tak wytwor hehe az 15,7MHz i 16-bitowy

[#18] Re: Kilka pytan :P

@superlamer, post #1

Pracowałem kiedyś w Urzędzie Skarbowym, gdzie serwer (z systemem U*NIX) miał 68030 50MHz :D - obsługiwał 38 terminali bez zająknięcia. Nigdy bym nie uwierzył, że 030 może tyle uciągnąć, gdybym nie widział tego na własne oczy.
[#19] Re: Kilka pytan :P

@quantor, post #15

[#20] Re: Kilka pytan :P

@AlaN, post #19

Kiedyś ktoś już użył programu graficznego, w temacie dot. 68050 ;).

[#21] Re: Kilka pytan :P

@Malin, post #20

Gratuluje bystrego oka OK

[#22] Re: Kilka pytan :P

@Andrzej Drozd, post #7

A nie chodzi o Mac OS 9?

[#23] Re: Kilka pytan :P

@superlamer, post #1

3) MacroSystems (ci od VLab i VLab Motion) stworzyli Draco. Z tym, że był to odpowiednik raczej dużej Amigi i to nieźle rozbudowanej. Amigowe korzenie ma też pierwsza Cassablanca tej samej firmy.
[#24] Re: Kilka pytan :P

@Czarek, post #22

A nie chodzi o Mac OS 9?

Nie. To na pewno jest jakis linux/unix pod 68k. Wskazuje na to sposob ladowania sie - bootstrap itp.
A OS9 to byc moze dodatkowa nazwa stworzona przez ludzi ktorzy przystosowali i pozbierali/zrobili oprogramowanie dla tej maszyny. Wlasciwie najwazniejszym programem jest tam troche cadowski WoodWOP (istnieje tez w wersji dla Win), ktory wlasnie korzysta z X11 i jako jedyny uzywa myszki. Reszta softu (kilka - kilkanascie programow) pracuje w jakims innym, prostym GUI lub consoli.
[#25] Re: Kilka pytan :P

@Andrzej Drozd, post #24

http://www.microware.com/products/Microware%20OS-9.cfm?CFID=243487&CFTOKEN=27157731#
[#26] Re: Kilka pytan :P

@superlamer, post #1

Ad2.
W pracy mam taki komputer sterujacy linia produkcyjna.
Jest w nim Motorola 68020 20 MHz, 4MB RAM-u i dysk 40 MB (o ile dobrze pamietam).
Nazywa sie Proteus a system operacyjny przypomina DOS-a i programy w trybie znakowym a nazywa sie OS 9.
Pozdrawiam.

[#27] Re: Kilka pytan :P

@superlamer, post #1

Kiedyś na którymś party ktoś mówił, że w niektórych modelach BMW procesor 68040 (albo 68060 - w zależności od modelu) czymś steruje. Niestety nie wiem dokładnie czym. Zastanawiam się po co w takim sterowaniu aż tak szybki procesor. Mówił to ktoś kogo ojciec miał chyba zakład samochodowy i mówiliśmy mu wtedy żeby sobie wyjął 68060 i wsadził do karty Apollo 040, a do samochodu wsadził 040. :) Pamiętam jak on odpowiedział, że w samochodach są jakieś zdołowane wersje i w dodatku bez koprocesora matematycznego (czyli LC).

Co do klonów Amigi 500 to nie powstało coś co rzeczywiście ukończono i co w pełni normalnie działa. Powstały za to w pełni funkcjonalne (i często przewyższające oryginał) klony większych Amig - Pegasos 1, Pegasos 2, Draco, a jakby się uprzeć to i może Casablancę dałoby się pod to podciągnąć.

[#28] Re: Kilka pytan :P

@ted, post #26

Hmm... a ja w technikum kolejowym miałem pulpit sterowniczy używany w nastawniach PKP, oparty o MC68020-33 FPU 882-33 i 4 MB Ram z HD 20 MB, tylko nie pamiętam jak to się nazywało, wstyd, bo ja na tym prace dyplomową robiłem ;) Mój promotor pewnie by nie za to lekko ..opier... ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem