[#1] DVD-RAM
Mam płytkę DVD-RAM i odpowiednią nagrywarkę.
Płyta została sformatowana jako FAT32 pod WinXP.
Wie ktoś może jak podmontować taką płytę pod amigowym systemem (chodzi mi o geometrię i parametry do mount-listy)? Zapewne da się ją odczytać chociażby za pomocą FAT95 ale automatyczne generowanie mount-listy nie działa (płyty DVD-RAM nie mają MBR).
[#2] Re: DVD-RAM

@Mario, post #1

Na Aminecie znajduje się archiwum DVD_RAM.lha (disk/misc/DVD-RAM.lha). Obadaj je - może to Ci pomoże.
[#3] Re: DVD-RAM

@APC74, post #2

Niestety nie udało mi się z tym pakietem nic ciekawego wyczynić.
Utworzyłem tysiące kombinacji mountlist i wszystkie przypisy były "not a dos disk"... :/
[#4] Re: DVD-RAM

@Mario, post #1

plyte masz juz wypalona, czy masz image plyty na dysku?

[#5] Re: DVD-RAM

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

Przy płytach DVD-RAM nie ma pojęcia wypalona lub nie.
Te płyty działają jak dysk twardy.
Jak już pisałem w pierwszym poście - jest już poprawnie sformatowana na FAT32.
[#6] Re: DVD-RAM

@Mario, post #5

moze twoj czytnik ma problem z odczytaniem takiej plyty (wymien firmaware).

http://pl.wikipedia.org/wiki/DVD-RAM

Ostatnia modyfikacja: 23.10.06 03:43
[#7] Re: DVD-RAM

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

Nie ma problemu. Pod Windą XP na tym samym czytniku wszystko lata.
Ja chcę tylko podmontować jednowarstwową płytę DVD-RAM FAT pod AmigaOS 3.9.
[#8] Re: DVD-RAM

@Mario, post #7

To jeszcze takie coś z Aminetu: MakeDrivers.lha
[#9] Re: DVD-RAM

@APC74, post #8

Też w tym grzebałem (to też składnik tamtego pakietu "DVD-RAM" zresztą) i nic. :(
[#10] Re: DVD-RAM

@Mario, post #9

Przykro słyszeć (czy też raczej czytać). Jeżeli to Ci nie zadziałało to ja odpadam, skończyły mi się pomysły.
Może na koniec krótka uwaga - miałem kiedyś nagrywarkę DVD Lite-ON, która wymagała do poprawnej pracy taśmy 80 żyłowej, na czterdziestce wariowała - szczególnie przy nagrywaniu DVD-RW - a ja jak idiota reklamowałem płytki. Po zmianie taśmy na osiemdziesiątkę napęd chodził jak złoto, co jest absolutną paranoją, bo interface był UDMA, czyli taśma starego typu powinna w zupełności wystarczyć. Może Ty też masz pecha i kupiłeś jakąś "przeczuloną"... :-/
[#11] Re: DVD-RAM

@APC74, post #10

Mam taśmę 80 żył. Nowe LiteOn-y komunikują się z kompem ze spidem ATA66, nie 33, dlatego taki kabel jest wymagany.
[#12] Re: DVD-RAM

@Mario, post #11

Wygrzebuję wątek, żeby zapytać się, czy jest coś co obsługuje DVD-RAM pod klasycznym systemem?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem