[#1] przenoszenie plików
witam, próbuje przenieść kilka plików z ami na pc. pakuje je lha z różną kompresją lub bez, potem zrzucam na dd od pieca 720Kb po zamontowniu jej w PC0: z os ami. ale na piecu gdy próbuje je rozpakować to mam: "file coryput" czy jakoś tak. gdy na ami testuje spakowane pliki lha to wszystko ok. Po której stronie jest problem. Na piecu ściągnięte pliki lha z netu rozpakowywują się bez problemu. Gdzie tkwi problem? Może ktoś wie?

[#2] Re: przenoszenie plików

@figaro_79, post #1

Odpowiedz jest prosta. Uzywasz za wysokiej wersji LHA na Ami. U mnie pecet lyka tylko to co spakuje wersja 1.35 i (chyba) 1.50. Podeslac?
[#3] Re: przenoszenie plików

@Andrzej Drozd, post #2

bede wdzieczny ! :)

[#4] Re: przenoszenie plików

@figaro_79, post #1

Problemem jest zapewne algorytm kompresji zastosowany w archiwum (lh5, lh6), który nie jest obsługiwany przez większość oprogramowania na PC.

Jeżeli winy za "skorumpowane" pliki nie ponoszą dyskietki - to zastosuj składnię:

LHA -H0a0f a ...
lub
LHA -H0 -a0 -f a ...

W ten sposób wymusisz stworzenie archiwum lha, które będzie kompatybilne z programammi na PC. Czego używasz na PC do rozpakowywania?
[#5] Re: przenoszenie plików

@figaro_79, post #1

Gdyby archiwum przekroczyło rozmiar dyskietki to podziel je np. polskim programikiem o nazwie Split, a na PC użyj składni (w trybie MS-DOS):

COPY ARC.LHA /B + ARC.L01 /B + ARC.L02 /B ARCHIWUM.LHA

gdzie:
ARC.LHA ARC.L01 ARC.L02 - to nazwy kolejnych części archiwum podzielonym za pomocą Splita na Ami.
ARCHIWUM.LHA - wynikowe archiwum
/B przełącznik informujący komendę COPY, że łączy binarki a nie tekst (inaczej archiwum się nierozpakuje).
[#6] Re: przenoszenie plików

@APC74, post #4

O, dobrze wiedziec, nigdy sie nie zastanawialem nad dodatkowymi parametrami, bo sa troche przerazajace i za dlugie. Moze lepiej uzyc np. takiej skladni:

lha1.35 a hd:katalog ram:plik.lha all

a do wypakowania np. lha2.9 x hd:plik.lha ram:

Wyglada to prosto, sterylnie i nie trzeba czytac helpa. Pozatym czesto uzywa sie roznego rodzaju GUI bez dodatkowych parametrow.
Nowy LHA, wcale nie jest tak potrzebny i dluzej pracuje np. na 68k, pozostawiajac problem na innych platformach...

Ostatnia modyfikacja: 20.10.06 20:27
[#7] Re: przenoszenie plików

@Andrzej Drozd, post #6

wogóle to dzięki za pliki lha. Już odebrałem. Ja używam składni:
"lha -areV695 a pc0:arch.lha...."
lha wtedy dzieli i prosi o kolejne nosniki. Tylko nie wiem co bedzie ze starszym lha, czy rownierz ma te parametry do podzialu, ale to juz sie sprawdzi. Jeszcze raz dzieki za podeslanie plikow i pozdrawiam!

[#8] Re: przenoszenie plików

@Andrzej Drozd, post #6

A co to za problem dodać sobie jeden guzik do np. DOpusa :P
[#9] Re: przenoszenie plików

@figaro_79, post #1

W ogóle podejście bez sensu. Podłączasz amigowego twardziela do PC-ta i kopiujesz pod WinUAE.

[#10] Re: przenoszenie plików

@Pinto, post #9

No tak, o tym nie pomyślałem... Czasem odpalam winuae i coś tam grzebie. Ale skoro łapie AmiHdd to nic nie stoi na przeszkodzi, żebym zrobił sobie kopie całego twardzela na płytki pomysł Dzięki ! i pozdrowienia dla wszystkich! :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem