kategoria: Sprzęt
[#1] Monitor do Indivision AGA
Witam,
chciałbym kupić monitor do Indivision AGA .
Sprzęt powinien mieć 17-19", wbudowane głośniki, koniecznie 4:3 i najlepiej, żeby nie zrujnował mojej kieszeni szeroki uśmiech

Proszę o pomoc w wyborze i wskazanie konkretnego modelu.
[#2] Re: Monitor do Indivision AGA

@waldor, post #1

Używam z powodzeniem z Indivision AGA monitora Dell 1708FP. Niestety nie ma wbudowanych głośników, można go na Allegro nabyć w okolicach 100 zł.

Przy okazji – monitory 17 i 19 cali mają aspekt 5:4 i to jest w zastosowaniach amigowych istotna zaleta, bowiem 1280×1024 to dokładnie 4 razy tyle co tryb PAL LowRes i dokładnie 2 razy tyle co PAL HighRes Interlaced. Super HighRes też wygląda znakomicie.

Zaletą Della jest solidna stabilna podstawka z obrotem monitora o 90°. Co prawda Amiga pivota nie obsługuje, ale za to po przekręceniu monitora bardzo wygodnie podłącza się wtyczki. Monitor ma też wbudowanego aktywnego huba USB 2.0. Wejścia DVI i VGA. Na kablu RGB/VGA wyświetla Multiscana i DblPAL, chociaż nie tak fajnie jak przez Indivision.
[#3] Re: Monitor do Indivision AGA

@Krashan, post #2

Idąc tropem Twojego monitora znalazłem model 1908FP a później DELL 2007FP.
Czy czas reakcji 5 vs 16 ms może mieć w przypadku Amigi (i ewentualnie Indi) znaczenie?
[#4] Re: Monitor do Indivision AGA

@waldor, post #3

16 ms może dawać lekkie smużenie za kursorem myszki, chociaż to trzebaby sprawdzić naocznie. Nie wiem tylko po co taka duża rozdzielczość. Moim zdaniem najlepszy obraz jest wtedy gdy monitor nie skaluje obrazu, albo skaluje o całkowitą wielokrotność i tutaj matryca 1280 na 1024 piksele jest najlepsza.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem