kategoria: A600
[#1] Amiga 600 skorodowana płyta
Cześć,

kupiłem ostatnio A600 (oczywiście w ogłoszeniu sprawna, uruchamia się itp) i po rozłożeniu na części pierwsze widać to:

Jak widać płyta główna jest co nieco skorodowana.
Pytanie czy można to jakoś zabezpieczyć, zakonserwować, by proces nie postępował dalej?

Dodam, że Amiga wstaje, więc pod tym względem opis był prawdziwy...
Dokładniejsze testy dziś wieczorem, może wstaje na chwilę.
Trochę mi to komplikuje plany, bo chciałem sobie tę A600 rozbudować - akcelerator, pamięć, CF, nowy ROM.
Teraz nie wiem czy to w ogóle bezpieczne pchać tego typu podzespoły w ten komputer?
[#2] Re: Amiga 600 skorodowana płyta

@devlin, post #1

Najpierw umyć (izopropanol?), wymienić kondzie, sprawdzić ubytki i ewentualnie poprawić.
Ogólnie płyta nie jest taka biedna bo te korozje są na obrzeżach głównie.
Inwestycje w postaci CF to taniocha a jak się boisz to po prostu najtaniej zwykły dysk za 20 zł podłącz a potem testuj na grach czy tam co lubisz OK

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2016 17:41:42 przez Vato
[#3] Re: Amiga 600 skorodowana płyta

@devlin, post #1

Więc tak: młotek przecinak i skrobiesz do zdrowego a później farba antykorozyjna chyba że kolega ma kasę na wynalazki do rdzy no i później bitexem i pojezdzi jeszcze parę lat :)

A tak poważnie to umyj sokiem z cytryny a później izopropanol (kontakt lub coś podobnego) i tyle wymień sobie kondensatory (reklama: mogę Ci to zrobić za odpowiednią kwotę lub hektolitr złego płynu) i jak nie będziesz jej trzymał na balkonie to jeszcze posłuży.

PS. Mam ładna płytę na sprzedaż jak będzie cię to bardzo bolało, w zasadzie to mam też cała A600 dziewicza z plomba nie ruszana pudelkiem i papierami ale cena jest grubba :D

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2016 17:50:21 przez kataklysm
[#4] Re: Amiga 600 skorodowana płyta

@kataklysm, post #3

Ok, trochę pocieszające to co piszecie

W zasadzie mam już, bądź zaraz będę miał cały osprzęt do tej sześćsetki, w tym ACA 620, więc standardowy hdd odpada, będzie CF.

Sok z cytryny mówicie? Izopropanol czysty mam, bo używam go do mycia winyli, kontakt też, ale w wersji PR, do potencjometrów, więc chyba lepszy będzie ip.

Dzięki za rady, dam znać jak poszło, może coś z tego będzie szeroki uśmiech
[#5] Re: Amiga 600 skorodowana płyta

@devlin, post #1

Oczyscic ,sok z cytryny potem izopropanol albo dyktą. Mozna potem oskrobac zniszczone miejsca i pocynowač.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem