kategoria: A1200
[#1] 1200i HD checksum error
Witam
Wiem że temat był wałkowany ale nie rozwiązał moich problemów. Poza tym chcę się podzielić z Wami moimi spostrzeżeniami. Do rzeczy. Postaram się streścić.
2 miesiące temu zacząłem się ponownie bawić swoją Amisią. Ponieważ miałem CF4GB wypełnioną softem zabawa była przednia. Do czasu… Po niedługim czasie zaczęły pojawiać checksum error`y.
Karta jak karta, to jednak nie dysk, padają pewnie w niej komórki - pomyślałem i stwierdziłem że włożę rok wcześniej już przygotowanego SDD 8GB . Niestety po przekopiowaniu na niego dość opasłych katalogów z WDHLOAD problem powrócił. (max transfer ustawiony ok). Zarówno wymiana taśmy na inną jak i przełożenie do drugiej A1200 (wolę mieć na zapas :)) nie rozwiązało problemu.
Dalsze boje toczyłem z dyskiem SSD Transcend 32GB oraz zwykłą dwudziestką Hitachi.
I znowu po przekopiowaniu większości softu dyski się wysypywały.
I teraz najciekawsze. Kupiłem dysk 40GB, podłączyłem go pod IDE w pececie. WinUAE go zobaczył. HDToolbox ładnie go podzielił i problem ten sam !!!!
Teoretycznie też mogła być winna taśma ale po sformatowaniu dysku na NTFS i podpięciu pod WinUAE jako zwykłe katalogi problem zniknął.
I teraz niech ktoś mi wytłumaczy jak może czego to może być wina. Taśmy odpadają, A1200, karty turbo po dwie więc od strony sprzętu ryzyko zminimalizowane.
Osobiście mam wrażenie że dyski wysypują się gdy za dużo danych się na nie wrzuci. Przy małej ilości softu SSD 8GB i 20GB Hitachi chodziły bez problemu.
Może ktoś miał podobne przygody ze swoją Amigą. Ja już do swojej straciłem cierpliwość i niestety wróciłem do WinUAE a nie chciałem :(
[#2] Re: 1200i HD checksum error

@Nadral, post #1

Ile miałeś tych danych? Może problem leży w nieprawidłowym systemie plików, zbyt dużych partycjach itp. Dodam (w skrócie), że standardowo, bez dodatkowych zabiegów Amiga obsługuje do 4gb. Nawet jeśli masz większy dysk to nadmiar danych tzn. ponad 4gb, jest nadpisywana na dane znajdujące się w 4 gb.

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2016 12:28:03 przez misiek2
[#3] Re: 1200i HD checksum error

@Nadral, post #1

Każdy nośnik powyżej 4 GB i partycja powyżej 2 GB wymagają spatchowanego scsi.device i/lub systemu plików.
[#4] Re: 1200i HD checksum error

@Krashan, post #3

Dokładnie tak trzeba zrobić.
[#5] Re: 1200i HD checksum error

@misiek2, post #4

Oczywiście partycje poniżej 4GB, spatchowany scsi.device. Temat przerabiałem jak poprzednio bawiłem się z SSD8GB i 20GB Hitachi. Może grubo poniżej 4GB dzielić , np. max do 2GB, sam nie wiem.
[#6] Re: 1200i HD checksum error

@Krashan, post #3

Zaraz, zaraz, spatchowanego scsi używałem aby HD Toolbox zobaczył poprawnie dysk.
Po podzieleniu instalkę systemu leciałem z normalnych dysków 3.0 (tzn. adf z goteka) Może tu robię błąd.
Choć jak pisałem przy mniejszej ilości danych nie było tego problemu.
[#7] Re: 1200i HD checksum error

@Nadral, post #6

spatchowanego scsi używałem aby HD Toolbox zobaczył poprawnie dysk
Mógł więc powstać problem, że HDToolbox inaczej widział geometrię dysku niż teraz widzi ją system plików poprzez oryginalne scsi.device. Moim zdaniem trzeba konsekwentnie używać tej samej wersji scsi.device przy partycjonowaniu i później przy używaniu.
[#8] Re: 1200i HD checksum error

@Nadral, post #6

Najlepiej używać SFS lub PFS.
[#9] Re: 1200i HD checksum error

@Krashan, post #7

Masz rację, jak mi przejdzie zniechęcenie to zrobię tak ja piszesz i od razu przy instalce systemu podstawię scsi.device.
Ale jeśli chodzi o system plików CF4GB jest bodajże na PFS i a tak ją trafiło. Ale to flash więc tutaj biorę pod uwagę jej awaryjność. Podobnie jak SSD 8GB (Intel Z-P230) który jak wyczytałem też w istocie jest flashem bez kontrolera. Zaatakuję Transcend 32GB tylko ilość partycji mnie przeraża :)
A jak nie da rady to Hitachi 20GB.
[#10] Re: 1200i HD checksum error

@Nadral, post #9

U mnie nie działa ten Transcend w Amidze. Już nie pamiętam co wyprawiał ale leży w szafce. Polecam adapter SD do IDE 44 pin i markową kartę MicroSD.
[#11] Re: 1200i HD checksum error

@pong777, post #10

Fakt, pomijając nieszczęsne checksum errors też miałem z nim inne problemy. Niby zainstalowałem system a potem nagle amiga go nie widzi. Po jakimś czasie znowu go zobaczyła.
Na drugiej 1200 to samo. Ale jeszcze raz go zapodam amisi a jak się nie da to może się przyda w pececie jak dysk amigowy :)
[#12] Re: 1200i HD checksum error

@Nadral, post #11

Wirusy wykluczasz ?
[#13] Re: 1200i HD checksum error

@Risc, post #12

No raczej tak. W sumie dyski padają zanim przekopiuje się tam soft. Zrobiłbym małe (max. 2GB) partycje ale weź tu się człowieku potem połap jak dysk ma naście takowych. Przy 20GB wyszłoby ich 10. Ale jeszcze powalczę :)
[#14] Re: 1200i HD checksum error

@Nadral, post #13

Ja najpierw utworzyłem partycje systemową 500MB w FFS i postawiłem kompletny system z nowszym scsi i dopiero potem zakładałem duże partycje w SFS "na Amidze". Dane kopiowalem z karty CF w Pcmcia. Trochę czasu to zajęło ale jest. Ogólnie jestem przeciwnikiem podpinania Amigowych kart/dysków pod WinUae. Nie mam z kartą CF żadnych problemow. Danych mam na niej jakieś 6GB.
[#15] Re: 1200i HD checksum error

@Jacenty, post #14

Dzięki za podpowiedź. Też tworzyłem małą systemową, max 200MB. Kopiowanie przez Pcmcia jest kapitalne. Nie ma chyba lepszego sposobu. Ale na peceta lepiej przenosić dane spakowane lha bo z bezpośrednimi katalogami są problemy jak zauważyłem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem