kategoria: A500
[#1] Problem z portem serial.
Witam wszystkich,
Chialem zapytac was dlaczego jedna z moich A500 dziala z kablem serial null a druga nie?
Komputer nie przesyla pliku przy ustawieniu RTS/CTS.
Podkreslam, ze kabel jest sprawny oraz ustawienia rowniez poprawne.
Czy mozliwe jest uszkodzenie tego portu w mojej A500 ?
Jezeli tak to jak sie zabrac do naprawy ? Na ktore uklady zwrocic uwage ? Czy moga to byc uklady U38 i U39 ? Czy moze cos wiecej ?
[#2] Re: Problem z portem serial.

@DoPro, post #1

Oczywiście, że jest to możliwe. Np. jeśli coś nie działa ze sterowaniem/odczytem linii RTS/CTS. Czy bez kontroli przepływu połączenie działa (lepiej wtedy użyć wolniejszej transmisji)? Czy próbowałeś uruchomić na komputerach po obu stronach kabla programy terminalowe i poprzesyłać pojedyncze znaki? Działa w obie strony? Sprawdziłeś napięcia na pinach portu szeregowego?

Nie bierz się za grzebanie w sprzęcie zanim nie wybadasz dokładnie na czym polega problem.
[#3] Re: Problem z portem serial.

@krru, post #2

Udało mi się przesłać plik transwarp do ram discku. Ustawienia jakie mialem wtedy to xon/xoff.
Ale nie działa wtedy komenda brake którą uzyskujemy po przez wciśnięcie klawisze Ctrl + C.
W związku z tym otwierając drugiego shella i przechodząc do dysku ram mogę wylistować zawartość, natomiast już pliku transwarp nie mogę nagrać na dyskietkę ponieważ jest on w użyciu. Przynajmniej taki komunikat mi wyskakuje.
Co do przesyłu w dwie strony i napięć, nie sprawdzałem tego jeszcze. Napięcia sprawdzę bo znam się na tym akurat. Gorzej u mnie np. z tymi programami terminalowymi. Jeżeli mógłbyś mi wskazać co konkretnie uruchomić to będę wdzięczny.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem