[#1] jak nagrac programy?
mam peceta z podlaczeniem do internetu, mam amige600 i adapter
compactflash-pcmcia + karte z aparatu... no i czyste dyskietki, jakas gre, i
dyskietke z deluxepaint iv - czyli mam jak wystartowac workbench (lub
amigaos -przepraszam za herezje;)) do tego dysketki fonts, locals i extras.
i tyle

w sieci sa pliki adf, wiem o co chodzi, ale jak to nagrac na dyskietki
amigowe, przy uzyciu tego co mam?
[#2] Re: jak nagrac programy?

@-, post #1

Przeszukać forum oraz FAQ. Tam znajdziesz odpowiedź na nurtujące Cię pytania.
[#3] Re: jak nagrac programy?

@-, post #1

Kup sobie HD, podlacz pod WinUAE, zainstaluj tam WB2.x i podepnij pod A600.
[#4] Re: jak nagrac programy?

@-, post #1

w regulaminie powinien być zapis o nie zakładaniu tego typu tematów, których były tysiące

[#5] Re: jak nagrac programy?

@QkiZ, post #4

ladnie witacie swierzo upieczonego amigowca, po przesiadce z atari ;(
[#6] Re: jak nagrac programy?

@-, post #5

welcome! ;)

[#7] Re: jak nagrac programy?

@-, post #5

Jest taki program TSgui , poszukaj na aminecie, pozwala na zapis .adf
na dyskietke i odwrotnie.
[#8] Re: jak nagrac programy?

@Korni, post #6

dopiero na to teraz wpadlem - faktycznie zasmiecam forum, ale duzo jest w archiwum, i nie wszystko lapie jeszcze:
moze Ktos ma chwile, zeby odpowiedziec na moje kilkanascie pytan, np na gadu-gadu? a moze Ktos z trojmiasta pomoze osobiscie (glownie to chyba potrzebuje przegrac dyski systemowe, bo nie mam wszystkich i te sterowniki do compactflash-pcmcia, itp)?

przepraszam, ale nie mam gdzie sie zwrocic, a gieldy ;) niestety nie ma :(
[#9] Re: jak nagrac programy?

@MrBooger, post #7

ale nie wiem jak to nagrac na amigowa dyskietke, 720kB ms-dos mi nie czyta, i nie mam tej dyskietki z dos2dos

---

juz sie chyba polapalem troche w tym wszystkim:

mam dyskietke "extrass" i jest tam storage/dosdrivers/, ale z niej komputer nie startuje, za to startuje z dyskietki z deluxepaint iv (czyli wnioskuje, ze jest na niej jakis minimalny system)

jak to polaczyc, zeby odczytac dyskietke 720kb z ms-dos (z tym sterownikiem do compact flash), i zrobic jedna dyskietke z systemem i obsluga adaptera cf/pcmcia i uzywac go jako "dysku"?

Ostatnia modyfikacja: 25.10.06 19:44
[#10] Re: jak nagrac programy?

@-, post #5

ladnie witacie swierzo upieczonego amigowca, po przesiadce z atari ;(

Oj, jezeli swieżo upieczonego, to sam przepraszam za skrot, bez podania szczegolow.

Ale jezeli naprawde swiezo, to musze Cie zmartwic ze A600 jest dobra dla hobbystow, ktorzy jej kiedys uzywali, poniewaz bedziesz mial same problemy. Doloz 50 zl i kup A1200 (wystarczy tylko z HD). Praktycznie nie znajdziesz niczego, co nie chodzi na A600, a na dodatek A1200 dla poczatkujacego jest 10x lepsza od A600. Natomiast gdy za kolejne 50 zl dokupisz rozszerzenie (4 lub 8 MB ram), bedziesz mogl powiedziec ze masz prawdziwa Amige uzytkowa (i co ciekawe dzieki temu rozszerzeniu oraz pewnemu programowi, odpalisz soft nawet z A1000).
[#11] Re: jak nagrac programy?

@-, post #8

Jak byś w swoim info podał maila to bym Ci podeslał moje gygy :)

Benedykt

Edit

Albo pdoaj mi na maila swoje gg

Ostatnia modyfikacja: 25.10.06 20:00
[#12] Re: jak nagrac programy?

@Andrzej Drozd, post #10

mam a600 bo tak wyszlo, a skoro mam troche sprzetu co powinno pasowac, to poznam troche Amige, i moze w przyszlosci przerzuce sie na 1200 :)
[#13] Re: jak nagrac programy?

@Benedykt Dziubałtowski, post #11

moj majl: zdrada966@o2.pl
[#14] Re: jak nagrac programy?

@-, post #13

Poszło :)

Power Benedykt PPC :P

[#15] Re: jak nagrac programy?

@QkiZ, post #4

Jest taki zapis. Punkt ósmy.
[#16] [ot] Re: jak nagrac programy?

@mailman, post #15

juz przeprosilem ;)

a jest jakas lista "kontaktowa" amigowcow, zeby znalesc kogos w okolicy i poprosic o nagranie systemu?
[#17] Re: [ot] Re: jak nagrac programy?

@-, post #16

Jest - sprawdz ten link http://www.ppa.pl/paubase/

[#18] Re: jak nagrac programy?

@Andrzej Drozd, post #10

A600 fajna:). Najlepsza A500+030+882+MegaRamHD i IDE HDD+Supra500XP i SCSI HDD i fast+A570+2mb Elbox+ROM 1.3/2.0/3.1+monit Phillips i nie mam pensji ani tak dlugiego biurka zeby to podlaczyc:(((

Ostatnia modyfikacja: 26.10.06 14:30
[#19] Re: jak nagrac programy?

@MrT, post #18

Moze i sa fajne. Dla kogos kto je kiedys mial, to jest klimatyczne hobby. Ja nie zaczynalem od tych modeli, wiec nie sa dla mnie ani fajne, ani klimatyczne. Jezeli kolega zaczyna od A600, to popelnia blad. Zaczac nalezy od A1200, malego rozszerzenia ram i HD (przyda sie takze CD-ROM).

Po co jezdzic autem bez foteli dla pasazerow, z uszkodzonym 4 i 5 biegiem, na lysych oponach i bez wycieraczek? :)

Ostatnia modyfikacja: 26.10.06 14:46
[#20] Re: jak nagrac programy?

@Andrzej Drozd, post #19

Tak sobie czytam ten pościk i zaczynam odnosić dziwne wrażenie, że Amiga to Amiga 1200 lub 4000 (ewentualnie A3000 i A2000 ze względu na możliwość rozbudowy)a jak sobie chłopak sprawił A600 albo np. A500 to co? Ma wtedy ZX'a albo C64? Bardzo fajnie że są Amigi 32 Bitowe, ale z Amigami 16 Bitowymi też można poszaleć - zależy to tylko do chęci i zainteresowań! Amiga może być rozbudowana ale nie musi. Każdy niech ulepsza swój sprzęcik w miare potrzeb a nie "bo tak jest trendy". A to że sporo ludzi ma 40-tki, 60-tki i PPC to super, tyle że jak by wszyscy chcieli je mieć to by ich zabrakło. Pewnie że na szybszym kompie pracuje się bardziej komfortowo, ale pamiętajmy że to odczucie subiektywne. Dla mnie działa mi się równie komfortowo na mojej A500+ jak i A1200. Fakt, że obie są z dodatkowa pamięcią i HD, ale nie uważam że np do wszystkiego są potrzebne kości AGA. Jeśli chodzi o Amigi (A500, A500+, ACDTV i A600 to też Amigi!) to uważam, że po rozbudowie ramu do np. 2-4MB i zainstalowaniu twardziela działa się na każdym modelu przyjemnie. Oczywiście rozumiem Amigowców, którzy zaczynali od A1200 (sam mam kumpla który tak startował i zawsze wyśmiewał GUI mojej ACDTV za prymitywny wygląd). Ja też na przykład nie patrzę łaskawym okiem na Atari 1040ST bo go nigdy nie posiadałem. Ale nie uważam z tego powodu, że Atari to np. tylko Atari Falcon 030 itd.
A kolęgę "-" witam na naszym forum Amigowym i mam nadzieję, że posiadaczy 16 Bitowych Amig będzie przybywać.

Pozdrawiam

Azzorek

P.S.

Ciągłe rozbudowywanie Amig ma swój kres, i w przeciwieństwie do Maców lub PC w tej materii osiągamy horyzont :(.

[#21] Re: jak nagrac programy?

@Azzorek, post #20

Jedno jest pewne, a500 i a600 wymaga (tak samo jak a2000/3000/4000) duzych pieniedzy do rozbudowy,jak nie wikeszych. Koszta 020, czy 030, hdd itd. sa nieporownywalnie wyzsze niz to samo do np. a1200, o znalezieniu tego i doprowadzeniu do dzialania nawet nie wpsomne:)Ale jakas radosc jak na a500 odpalam Dooma:))

[#22] Re: jak nagrac programy?

@MrT, post #21

Oj przestańcie z tą rozbudową... Na to przyjdzie jeszcze czas! Na razie muszę sie w to wszystko wgryźć :)

Czytałem artykuł o adapterze CompactFlash na PCMCIA.
http://www.ppa.pl/artykul_Amiga_600_1200_i_czytnik_kart_Compact_Flash_1_3_42.html

Chciałby, aby ktos nagrał mi dyskietkę z odpowiednim systemem (dla mojego KickStartu 37.300) oraz zainstalowanymi wspomnianymi sterownikami: CF0 i Fat95. Oczywiście pokryję koszty dyskietki i ewentualengo przesłania pocztą.

Pozdrawiam!
[#23] Re: jak nagrac programy?

@Azzorek, post #20

Masz racje, poniewaz Ty wiesz czego chcesz. Zaczynales kiedys od ACDTV i doewoluowales do maszyny ktora jest minimalnym standardem (juz nie chodzi o to czy jest to A1200, Pegasos czy WinUAE) czyli ma procek 020, mimimum 4-8 MB dodatkowego ramu, HD, CD oraz dziala to pod kontrola WB3.1 w zwyzsz.

Natomiast kolega jest poczatkujacym. Na poczatku bez tego minimum, po prostu sie udusi, a dokladniej skonczy na grach z braku pamieci na powazniejszy soft uzytkowy. Oczywiscie mozna to rozbudowac, tylko jak wspomnial MrT, tylko A1200 mozna rozbudowac za grosze i nie trzeba kombinowac (np. z romem, tak jak to jest w wielu A600). I naprawde nie potrzeba duzo - tylko zwykle rozszerzenie ram za nie wiecej niz 50 zl (HD i CD pewnie znajdzie sie gdzies na strychu).

Takie czasy. A1200 to absolutne minimum aby zaczac amigowac. Pozniej gdy pozna sie ten swiat, mozna pobawic sie starszymi modelami.
A jezeli nie na A1200, to lepiej amige poznac na WinUAE i zaemulowac najszybsza i wypasiona A1200/4000, podobnie jak my to zrobilismy np. z emulatorami Maca :)
[#24] Re: jak nagrac programy?

@Andrzej Drozd, post #23

Chyba Individual Computers wypuscilo ostatnio serie 030@50mhz z podstawka na simmy za 100$, to jeszcze chyba najsensowniejsze. Jak mialem a600 z to z hdd i CD pod OS2.0 nawet bylo milo,ale zaraz potem brak fastu mnie dopadl,a potem predkosc, ale dobrezeby lyknac podstawy systemu, instalacje itd. a potem sie pomysli:)

[#25] Re: jak nagrac programy?

@-, post #12

http://www.amiga600.de/USB.htm

[#26] Re: jak nagrac programy?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #25

He he. Tylko patrzeć jak ktoś podłączy lodówkę i maszynkę do mięsa :D.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem