[#1] Problem z siecia PCMCIA
Witam

Mam pewien problem z A1200.
Otóż często zdarza się tak, że podczas transferu danych poprzez sieciówkę PCMCIA Amiga zawiesza się.

Przykład 1. loguje się na jakiś ftp i gdy pobieram jakiś plik system się zawiesza (frezuje się, nawet nie porusza się kursor myszy).

Przykład 2. przy przeglądaniu stron, czy ściąganiu większych maili Yam-em czy Simplemail-em także dochodzi do zwisów.

Jak nie jestem podpięty i zalogowany do sieci (czy to poprzez Miami dx czy Genesis) takie zawieszenia nie pojawiają się.

Sieciówka działa na sterownikach cnet.device

Płyta główna 1d4 zasilana jest porząnie przez zasilacz Atx (tak zrobiłem układzik AmiATX :D ). Do gniazda rozszerzeń kart turbo mam doprowadzone bezpośrednio napięcie z zasilacza, aby wyeliminować problemy z napięciem na karcie turbo.

W Amidze mam kartę Apollo 040/40 i 32mb.

Co o tym sadzicie??

A może szarpnąć się na podpięcie napięcia bezpośrednio z zasilacza do slotu pcmcia  ?? Czy to cos pomorze, czy to jest wina napięcia ??

Amiga działa pod systemem 3.9 z boingbag 2.
Mam zainstalowane pare latek systemowych, ale czy są włączone czy nie to dzieje się to podobnie.

Co o tym sadzicie.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 25.10.06 16:39
[#2] Re: Problem z siecia PCMCIA

@ZimA, post #1

Sprobuj zainstalowac CardPatch i CardReset z aminetu.
Nie sadze, ze to klopoty z zasilaniem.
PS. Jakiego stosu TCP uzywasz?

[#3] Re: Problem z siecia PCMCIA

@Czarek, post #2

Oczywiscie mam pacze: CardPatch i CardReset.

Przeciez bez CardReset nawet by karta nie zadzialala :)
[#4] Re: Problem z siecia PCMCIA

@ZimA, post #3

Z tego co wiem Miami zawiesza kompa po odlaczeniu sieciowki. Moze PCMCIA masz luzne i jak cos nie laczy to zawiesza... AmiTCP lepiej sobie z tym razdzi. Ja czesto odlaczam sieciowke, zeby podlaczyc adapter CompactFlash do PCMCIA - pod Miami bylby zwis od razu. AmiTCP rozlacza polaczenie a po ponownym podlaczeniu sieciowki laczy sie ponownie.
Z tym luznym PCMCIA to tylko gdybam. Nie bij ;)

Ostatnia modyfikacja: 25.10.06 17:18
[#5] Re: Problem z siecia PCMCIA

@Czarek, post #4

Oj juz tez testowalem delikatne naginanie karty itd ;)

(nie linczujcie, naprawde delikatne ;) )

A pozatym tak jak pisalem w otwarciu tematu dzieje sie to i na AmiTCP jak i MiamiDx.
[#6] Re: Problem z siecia PCMCIA

@ZimA, post #5

To ja podłącze się i zaprezentuje własny problem :P Otóż zarówno AWEB, jak i IB wieszają się na moim klasyku. Zawieszenie programu następuje w momencie gdy próbuje wczytać jakakolwiek stronę z grafiką, nawet gdy w opcjach wyłączę jej wyświetlanie. Jedyna strona która nie powoduje zwisu to aminet, (choc gdy włącze obrazki odrazu się wiesza :( )

Czy ktoś ma jakiś pomysł jak temu zaradzić?

[#7] Re: Problem z siecia PCMCIA

@ZimA, post #1

Na poczatku uzyj cnet.device v1.8 i nie wersji turboio. Bez problemu dziala mi na WB3.1 i MOSie PUP (natomiast 1.9 na WB i natywna 1.7 na MOSie wieszaja IB lub system).
Druga sprawa to wlasnie zasilanie. PCMCIA jest pradozernym dodatkiem. Dodatkowo jak cos sciagasz, to wiadomo ze efekt zostaje zapisywany na HD. Wiec znowu przychodzi na mysl zasilanie.

Tak czy inaczej wprobuj cnet v1.8, a pozniej sprawdz zasilanie.
[#8] Re: Problem z siecia PCMCIA

@ZimA, post #1

sprawdz starsze wersje cnet.device. ja cardpatch nie uzywam. wpisz po setpatch nonsd noromupdate quiet, sprawdz bez remapollo etc. karta pcmcia ciagnie znikoma ilosc pradu.

[#9] Re: Problem z siecia PCMCIA

@Andrzej Drozd, post #7

No wlasnie zasilanie

Wlasnie wtrakcie sciagania nastepuje zapisanie kawalka pliku do pamieci a potem wmrugniecie dysku i tak w kolko.

no ale czasem jest mrugniecie i zwis :P

kurcze kilka zasilaczy przetestowalem i z tym wydaje mi sie ze jest najlepiej bo zwiski wystepuja tylko tak jak mowie przy odpalonej sieci i transferach (najczesciej)

bez odpalonej sieci (wiec i bez zaladowanego cnet.device) wydaje mi sie ze jest ok. Wiadomo jak to Amiga zwieszka sie przytrafi, albo jakies guru :P

Co proponujesz odnosnie zasilania??
[#10] Re: Problem z siecia PCMCIA

@Korni, post #6

Najnowszy AWEB jest wiechliwy juz sam z siebie. Starsze bety mniej. Natomiast oprocz braku cnet v1.8, to wieszaly mi sie male banerki/pictury JPG gdy uzywalem WarpDT v4. Na wbudowanych pluginach jest ok.
[#11] Re: Problem z siecia PCMCIA

@ZimA, post #9

moim zdaniem to nie zasilanie. odlacz stacje dyskow bedziesz mial wiecej pradu. zawsze z ta karta miales problem?

[#12] Re: Problem z siecia PCMCIA

@ZimA, post #9

Zasil HD osobnym zasilaczem (przynajmniej dla testow). W zasadzie nie powinno sie tak robic, ale jak tak zasilam druga Amige (z Apollo 040/50) od dawna. Na Ami jest zasilacz 25W, a HD i CD-ROM sa podpiete do osobnego, z tym ze w drugiej Ami nie mam sieciowki i nie wiem czy zasilacz 25W jest wystaczajacy dla dodatkowego urzadzenia.
[#13] Re: Problem z siecia PCMCIA

@ZimA, post #9

Aha, masz moze FastATA?
[#14] Re: Problem z siecia PCMCIA

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #11

moja wersja cnet.device to 1.8
dzialam na podstawowej wersji tego drajwerka

kurcze wydaje mi sie ze na poprzedniej a1200 ze 2 lata temu to bylo nie mialem tego problemu.

ma ktos starsza wersje cnet.device?

moze mi ktos podesle na mail Amiga_forever(malpa)interia.pl
[#15] Re: Problem z siecia PCMCIA

@Andrzej Drozd, post #12

Ciężko powiedzieć, co to może być, ale mnie to nie wygląda na problemy z zasilaniem. Dysku bym nie polecał podłączać pod inny zasilacz. Poza tym to nic nie powinno zmienić - tym bardziej, że jak ZimA pisze, używa zasilacza ATX, który z założenia przewidziany jest do znacznie większych obciążeń. Dodatkowo ZimA ma podłączone zasilanie także pod złącze karty PPC, więc nie ma powodu, aby na ścieżkach płyty powstawały jakieś większe spadki napięć. Jeśli już faktycznie chcesz oczyścić z podejrzeń zasilanie, to raczej pomierz napięcia w newralgicznych miejscach zamiast zabawy w dwa zasilacze.
[#16] Re: Problem z siecia PCMCIA

@Andrzej Drozd, post #13

Nie mam faty.

A kombinowania z dwoma zasilkami mi sie nie chce (kiedys to testowalem z tym ze oby dwa zasilacze to trupole byly i zwieszki byly i tak). Teraz co prawda mam nowy zasilacz z separowanym zasilaniem i wydaje mi sie ze lepiej pracuje. Napiecia miernikiem sprawdzalem i wydaja sie byc ok.

[#17] Re: Problem z siecia PCMCIA

@Kamul, post #15

kurcze ale mnie to denerwuje

teraz juz z wami z godzine z amigi pisze na forum i maile wysylam itd, czyli koputer caly czas online.

i dziala

kurcze a czasem zwis za zwisem jak w sieci jest

rany kocham amige a tak mnie wk..... :P

ten zwiazek to juz od wielu lat jest czystym masochizmem :P

[#18] Re: Problem z siecia PCMCIA

@Korni, post #6

masz chyba konflikt z latkami na gfx, sprawdz bez latek, bo moze masz cos zle ustawione (fblit?)

[#19] Re: Problem z siecia PCMCIA

@ZimA, post #14

> ma ktos starsza wersje cnet.device?

http://piru.dyndns.org/~p/sw/

[#20] Re: Problem z siecia PCMCIA

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #18

tak jak pisalem ze niei ma roznicy czy sa latki czy nie.

a zlosliwosc losu wedlug jest taka, ze dzis jak poruszylem temat na forum to za cholere ani razu jeszcze ten zwis sprzetu nie wystapil :)

pewnie jak kiedys bede chcial cos porobic na komputerze to sie bedzie zwieszal z czestotliwoscia 10x na 10 minut :P
[#21] Re: Problem z siecia PCMCIA

@ZimA, post #20

kurcze zalozylem inna sieciowke, teraz mam 3com (megahertz). Dziala na sterach do 3com-ów. I amiga nie zawiesza sie, ale dla odmiany czasem przytyka sie transmisja (nie ida pingi , ani nic sie nie odpala), pomaga wtedy przlaczenie Miami w off-line i wywolanie komendy cardreset i polaczenia miami ponownie. Nie jest to bardzo uciazliwe bo w miami podpiolem komende cardreset i robi sie to automatycznie przy wcisnieciu off-line. Tylko zastanawia mie co Amisi nie gra :)

co wy na to ??
[#22] Re: Problem z siecia PCMCIA

@ZimA, post #21

przewijalo sie przez forum nie raz, ze z kartami 3com z "megahertz" wystepuja rozne problemy, zalerzy od modelu karty.

[#23] Re: Problem z siecia PCMCIA

@ZimA, post #1

Ja na MiamiDX miałem zwisy jak przez sieć lokalną (FTP albo Samba) ciągnąłem jakieś większe pliki (kilkaset MB). Po pierwszym pliku miałem zwis często. Jak przesiadłem się na MOSNet to zwisy zniknęły. Od czasu porzucenia MiamiDX nie miałem ani jednego ziwsu tego typu, a przesyłałem przez lokalną bardzo dużo.

[#24] Re: Problem z siecia PCMCIA

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #18

Bez FBlita, MCP, SystemPatcha również się wiesza... Obstawiam, że mam jakiś syf w systemie ;)

Ostatnia modyfikacja: 03.11.06 23:01
[#25] Re: Problem z siecia PCMCIA

@MDW, post #23

To akurat jest błąd w funkcji AbortIO() w MOSie 1.4.5, który ujawnia się akurat przy Miami. Błąd jest nie do naprawienia, bo sypie się QBox (przy AbortIO jest tam wyciek pamięci i w końcu się kończy).

[#26] Re: Problem z siecia PCMCIA

@ZimA, post #1

Powiem tak. Mialem zgoła innny problem było o tym pisane na forum. Mysallem prad soft hardware cudan i dziwy (za to ostatnie trzeba płacić) Był u mnie czarodziej z krainy Oz Bill gejts ex prezydent wałęśa i nikt nic niewmyslił a amiga się ciągle wieszała. Objawy były różne niedało się jednoznznacznie stwierdzić co było przyczyną. W koncu tknięty siłą przeczycia zainstalowałem virusZ .Proponuję Ci zorbić to samo. Może problemu to nienaprawi ale tę jednąrzyczynę może wkyluczyć.

Benedykt

[#27] Re: Problem z siecia PCMCIA

@MDW, post #23

Powietm tak: na pewnej scrakowanej wersji MDX nie mozna dbierac duzych plików >0.5MB w sieci lokalnej - przynajmniej u mnie ZAWSZE był zwis.

[#28] Re: Problem z siecia PCMCIA

@ZimA, post #1

Stawiałbym na problemy z pamięcią. Jesli nie rodzaju sprzetowego to cos w patczach czy innch hackah - mam tu na mysli MCP:fastmem lub inne podobne.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem