[#1]
Amiga 1200- Czarny ekran(jest sygnał), nie uruchamia się
(Post może zawierać treści nieodpowiednie dla osób o słabszych nerwach!)
Witam Serdecznie Kolegów!
Mam problem z płytą do Amigi 1200 rev. 2b kick v3.0. (Bez żadnych kart turbo, jedynie karta cf na IDE)
Zasilacz działa na 500 spokojnie.
Jakiś czas temu moja Amiga jeszcze działa bezproblemowo, aż pewnego razu przestała(program się zawiesił) a po restarcie czarny ekran i nic) odczekałem kilka godzin i się normalnie uruchomiła. Ale teraz umarła na amen.
Po podłączeniu do telewizora wyświetla się czarny ekran,chociaż Amiga podaje sygnał video (bo nie wyświetla się "no signal' na TV). Komputerek nie chce bootować, na nic nie reaguje. Postanowiłem ją rozebrać i sprawdzić czy kondensatory nie napęczniały, albo nic się nie zjarało, powierzchownie można powiedzieć że wszystko wygląda ok.(oprócz pinu 1 i 2 złącza tp1 i drobnego połączenia drutem emaliowanym jednego goldpinu na złączu stacji dyskietek z portem zewn. fdd, ale mniejsza o to ).
Aż postanowiłem wyciągnąć kości ROM-u. Bez nich amiga wyświetla to samo.
Ale wpychając je ponownie w sockety urwałem nogę nr 32 w 391523-01.(ale ze mnie kretyn

) Sprawdziłem w schemacie że ta noga jest podciągnięta na stałe pod Vcc i chyba ona w stanie wysokim pozwala na odczytywanie danych z epromu.
Proszę nie bijcie mnie !
Nie wiem co teraz zrobić.
Na aledrogo ceny są żałosne a nawet na ebay-u nie ma płyt do a 1200
P.S. Czy mogłem za pomocą ESD uszkodzić wcześniej romy, bo chyba ją czyściłem.
P.S 2 czy może to być wina elektrolitów?
Czy jest dla Niej jeszcze szansa?
Błagam o pomoc !
Ostatnia aktualizacja: 18.06.2016 22:54:59 przez Michal_Z