[#1] kilka pytań :))
witam wszystkich starych i nowych, nowych-starych amigowców

przeczytałem większość wątków forum do 14.02.2005 wstecz i nie znalazłem odpowiedzi na kilka pytań:

1. jak nazywa się wtyk zasilacza do A1200 ? chodzi mi o końcówkę która wchodzi do amigi bo kupiłem 1200 ale bez zasilacza a i tak chcę ją włożyć w obudowę z PC, a nie mam zamiaru wlutowywać kabelków w płytę wolałbym porobić doświadczenia na zasilaczu

2. jak duży HDD rozpozna goła A 1200

3. skąd mam wiedzieć czy mam A 1200 z Commodore czy z Escom'u ?

4. jak domowym sposobem podłączyć stację z ami gdy włożę ją w obudowę z PC, a może jest jakaś przejściówka AMI-PC do klawiatury ?
[#2] Re: kilka pytań :))

@flash5, post #1

1. Nie pamiętam. Poszukaj na aminecie, tudzież na ppa. Były opisy jak przerobić zasilacz ATX na zgodny z A1200.
2. Powinna rozpoznać każdy, ograniczeniem "gołej" będzie widzialna wielkość czyli 4,3GB.
3. Jak na oryyginalnej obudowie widnieje znaczek C= tzn. że masz Ami z czasów C=, w przeciwnym wypadku nowsza. Zajrzyj też na hardware book.
4. Wyposażasz się w dłuższą taśmę i tyle. Przy klawiaturze masz trzy opcje.
a. Specjalna obudowa z przejściowką na oryginalną klawiaturę.
b. Przejściówka na klawiatury DIN/PS2 nakładana na wejście klawiatury. ( w tym przypadku, przy kilku naciśniętych klawiszach klawaiturka się blokuje, więc odradzam)
c. To co wyżej tylko, że na układy (nie blokuje).

[#3] Re: kilka pytań :))

@Korni, post #2

właśnie szukałem ale straciłem już koncepcję na zadawanie pytań w wyszukiwarce a pan w sklepie elektronicznym patzry jak na kretyna nawet jak przychodzę z amigą i mu pokazuję gniazdo zasilania podobno pasuje DIN5 ale bez obudowy tylko że z kolei podobno ma za cieniutkie druty-pręty które mogą powodować spięcie
[#4] Re: kilka pytań :))

@flash5, post #3

Ew. możesz za kilka złotych kupić zasilacz C= na Allegro, wyrwać wtyk i do ATXa ;)

[#5] Re: kilka pytań :))

@flash5, post #3

Pasuje DIN-5 ale słuchawkowy a nie zwykły. Zwykły ma piny ułożone na połówce koła. A grubość jest dobra, w każdym razie nic spięcia nie spowoduje.

[#6] Re: kilka pytań :))

@flash5, post #3

Jakbyś szukał przejściówki klawiatura PC->A1200 to pisz na priv. Mam na zbyciu jedną, taką która nie blokuje się przy kilku klawiszach (Elbox z Atmelem).
[#7] Re: kilka pytań :))

@flash5, post #1

1) o ile sie orientuje wtyk nie jest stosowany powszechnie wiec bedziesz mial problem ze znalezieniem nowej oryginalnej koncowki.
Wyjscia z sytuacji sa dwa:
- lutujesz do plyty glownej - plus takiego rozwiazania to pewnosc kontaktu i zadnych ruchomych placzen, ponadto nic nie odstaje za obudowa;
- wykonujesz samodzielnie taka koncowke (cos na ksztalt wtyku zasilania z obudowy infinitiv) kawalek laminatu i dobrze dobrane bolce;
plusy: nic nie odstaje, robisz szerokie polaczenia i nie masz problemow ze spadkami napiec.
2) zalezy pod jakim systemem 3.0/3.1-3.9?
3) po napisach na plycie glownej
4) przykrecasz srubkami; potem kupujesz wiecej tasmy i nabijasz wtyczki ktore posiadasz (po uprzednim wywaleniu tej malej tasiemki) lub kupujesz nowe i tez nabijasz - robi sie tak samo jak tasmy z HDD
jak bedziesz juz mial zasilacz pc to podpinasz odpowiednia wtyczke z zasilacza.

P.S.
Jak kupisz zasilacz ATX to poczytaj artykuly na ppa.

[#8] Re: kilka pytań :))

@flash5, post #1

mająć rom 3.1 oraz Workbench w wresji 3.9 możesz podiąć dowolny HDD . Sam używam hdd 30g i nie mam Fast Aty. Nie mniej bez FAST/Turbo będzie to wolniuśko działać.

Benedykt

[#9] Re: kilka pytań :))

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

co masz na mysli mowiac "FAST/Turbo"
[#10] Re: kilka pytań :))

@ZimA, post #9

Fast/Turbo.

Pamięć fast lub karta turbo domyślnie z pamięcią fast. Uzywa ktoś ppc bez fastu :)???

Benedykt

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem