kategoria: Sprzęt
[#1] A gdyby tak pogadać z MATTem, żeby zrobili klona jakiegoś quickshota lub quickjoya?
patenty i ochrona wzoru już zdaje się nie obowiązują a ja mam zafoliowanego QJ Supercharger coby na wzór się nadał (i inne też choć nie zafoliowane).
Wykonanie matryc do wtryskarek by kosztowały dużo, ale przy dużym wolumenie egzemplarzy (plus puszczenie na ebaya) mogłoby się zwrócić i może zarobić na siebie....a matryce by zostały:)

Dlaczego taka propozycja? bo odkąd Jarex ze skórzewa nie handluje joyami z GB to bieda się zrobiła z nowymi, a można by zrobić wersję na usb oprócz amigowej (pcb to dużo niższy koszt niż matryce) i rynek zbytu pod kątem RaspberryPi i emulatorów PC stoi otworem.

Na aliexpress są tylko takie kulkowe cyfraki jak w grach zręcznościowych na monety.
[#2] Re: A gdyby tak pogadać z MATTem, żeby zrobili klona jakiegoś quickshota lub quickjoya?

@sirapacz, post #1

Pomysł dobry. Wymóg konieczny microswitche... bo guma odpada raczej.
[#3] Re: A gdyby tak pogadać z MATTem, żeby zrobili klona jakiegoś quickshota lub quickjoya?

@BomberMAX, post #2

no nie myślałem o innej opcji w ogóle. gumki najtaniej zrobić ale to musi być dobry sprzęt aby warto było dać za niego tą stówę.
[#4] Re: A gdyby tak pogadać z MATTem, żeby zrobili klona jakiegoś quickshota lub quickjoya?

@sirapacz, post #1

Zdajesz sobie sprawę, że taki Joy kosztowałby kilkaset złotych? Nawet uwzględniając magicznego eBaya (choć nikt, tak na dobrą sprawę, nie opierałby biznesplanu na założeniu, że na magicznym zachodzie się sprzeda).

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2016 15:48:16 przez _arti
[#5] Re: A gdyby tak pogadać z MATTem, żeby zrobili klona jakiegoś quickshota lub quickjoya?

@_arti, post #4

wiem że matryce kosztują w cholere kasy - do tego doszloby skopiowanie skorup. dlatego rzucilem tematem do rozważenia. wyslalem tez zapytanie do jednej z fabryk. obacym co powiedzą (i czy w ogóle coś powiedzą) aczkolwiek wtedy lawinowo rośnie ilość kwitologii. Dlatego wspomniałem o matt - sprzęt do produkcji mają. Doświadczenie też. Opracowali swoje konstrukcje - to już dużo. Jedynym elementem jest wlasnie matryca do wtryskarki oraz zrobienie pcb.
Kombinuję by cena oscylowała w okolicach 100pln bo to jest jeszcze akceptowalna kwota za takiego joya. Przy koszcie matrycy jakieś 20kpln wystarczyłoby ze 400 sztuk sprzedanych. Pojęcia nie mam jakie są dokładne koszty wyprodukowania dlatego najpierw trzeba ustalić czy jest sens w ogóle startować z tematem.

edit: zresztą matt już zerżnął z quickshota I wzór więc czemu by nie mógł zrobić tego z QSII który już jest tym co potrzeba:)

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2016 16:19:22 przez sirapacz
[#6] Re: A gdyby tak pogadać z MATTem, żeby zrobili klona jakiegoś quickshota lub quickjoya?

@sirapacz, post #5

chinczycy zrobią(jak im wzorzec przyslę to skopiują) ale musialaby byc duza ilosc tego, formy wycenili wstępnie na $25k. do tego dorobienie elektroniki itd. Moze lepiej poczekac az sie rynek wyprztyka calkowicie z joysticków?
[#7] Re: A gdyby tak pogadać z MATTem, żeby zrobili klona jakiegoś quickshota lub quickjoya?

@sirapacz, post #6

To niech robią wersję tradycyjną do klasyka i taką na USB dla PC z WINUAE. Różniły by się tylko elektroniką w środku (pin/usb). Cena do 60 zł i powinno się sprzedać trochę. Jak będzie większa to ludzie kupią po 1 szt., a tak kupią więcej.
[#8] Re: A gdyby tak pogadać z MATTem, żeby zrobili klona jakiegoś quickshota lub quickjoya?

@sirapacz, post #1

Tylko opcja kickstarter i tylko, gdyby była w zestawie przejściówka na USB.

Wówczas miałoby to dopiero dostatecznie pokaźny rynek graczy (wszyscy, co używali QS i nadal grają np. na PC lub retro).
[#9] Re: A gdyby tak pogadać z MATTem, żeby zrobili klona jakiegoś quickshota lub quickjoya?

@DiskDoctor, post #8

Ciekawi mnie jaki procent graczy gral kiedys dzojami typu QS? Ja np. nie tolerowalem zabawek tego typu nic a nic Od ZX Spectrum gralem tylko jojstickami typu Competition pro gdzie patyk trzymalo sie palcami a nie cala garscia jak lopate Pewnie dlatego wole 100x dzisiejsze pady od ich antycznych protoplastow.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem