[#1] transfer ADF z PC na A600 z 1MB RAM
Witam, jestem poczatkujacym Amigowcem, niecaly tydzien temu stalem sie szczesliwym posiadaczem A600 z 1MB RAMU:) Probuje opanowac przesylanie ADFów po kablu null-modem z mojego PC do Amigi. Niestety kiedy probuje zaladowac ADFa z PC do ramu w mojej A600 wyskakuje mi komunikat ze mam za malo pamieci. Probowalem powtorzyc operacje w trybie tekstowym, ale rowniez brakuje pamieci. Stad moje pytanie jak ewentualnie moge to obejsc? Co prawda zamowilem juz rozszerzenie pamieci i epproma, zeby wgrac sobie najnowszy kickstart i podlaczyc hdd, ale bede je mial za nie wczesniej niz 3 tyg. a zalezy mi bardzo na tym zeby opanowac to jak najszybciej przy obecnej konfiguracji. Czy istnieje jakis sposob aby adf zapisywac bezposrednio na dyskietke a nie do ramu i dopiero stamtad na dyskietke? wiem ze transdiskiem moge podzielic adf na kawalki, ale udalo mi sie to zrobic jedynie przy przerzucaniu obrazu z Amigi do PC, nie za bardzo mam pomysl jak zrobic to w druga strone. Bylbym dozgonnie wdzieczny za pomoc.

Jest to moj pierwszy post na forum, chcialbym sie tym samym przedstawic i zaoferowac swoja pomoc innym forumowiczom, w razie gdyby ktos potrzebowal przeprogramowac jakies epromy lub potrzebowal pomocy z zakresu elektroniki.

z goryd ziekuje i pozdrawiam
[#2] Re: transfer ADF z PC na A600 z 1MB RAM

@arszloch, post #1

FAQ + search na forum. Temat poruszany wiele razy.
[#3] Re: transfer ADF z PC na A600 z 1MB RAM

@mailman, post #2

witam, wiem wiem, ale poki co udalo mi sie tylko znalezc informacje ze z 1mb nie da sie tego zrobic, a mimo wszytsko wydaje mi sie ze musi byc to mozliwe, moze okrezna droga, ale na pewno musi to byc wykonalne przy tej konfiguracji
[#4] Re: transfer ADF z PC na A600 z 1MB RAM

@arszloch, post #3

Przenos pliki .DMS lub .ADF spakowane zipem (.ADZ). (zajmuja one najczesciej mniej niż 720kb)
Potem juz na Amidze przeniesiesz je na dyskietki.
.DMS programem DMS, a .ADZ programem TransADF
[#5] Re: transfer ADF z PC na A600 z 1MB RAM

@arszloch, post #1

cześć,

Ja bym sie tak nie katował na Twoim miejscu. Piszesz, że jesteś nowy i nie wiem czy Masz trochę wiedzy na temat emulatora WINUAE oraz czy dysk w twojej Ami ma 2,5 czy 3,5 cala. Ja robię w ten sposób, że jeśli mam coś do skopiowania podpinam dysk z Amigi do PC i korzystam z WINUAE. Jest to dużo szybsze rozwiązanie niż kabelek. Wadą jest to, że trzeba wyciągać dysk z Amigi.

pozdrawiam,
mic

--

Amiga 1200
Amiga 600HD
Amiga 500
Amiga CDTV
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem