[#1] ami przy boocie nie widzi dyskow...
Echhh... problem stary jak swiat. Mam Amisie1200/040 z Fast-ATA i podlaczonymi dwoma dyskami, cedekiem i nagrywarka... Problem polega na tym ze praktycznie za kazdym razem po wlaczeniu kompa (a czesto tez po resecie), ami nie widzi twardych dyskow... zeby chociaz jeden (ten glowny) zobaczyla... ale nie. Czesto musze resetowac (czasem 3-4 razy) zeby zamiast animacji dyskietki zaskoczylo bootowanie hd. Kiedy gdzies czytalem o sprzetowym rozwiazaniu problemu za pomoca kabelka wlutowanego gdzies w plyte glowna ale nie pamietam gdzie... poza tym mam na plycie pajaczka w postaci fastaty... ma/mial ktos moze podobne problemy? jak to rozwiazac?

[#2] Re: ami przy boocie nie widzi dyskow...

@uran, post #1

Spróbuj może uciąć czerwoną żyłę na taśmie do HDeka ( to jest tzw. sygnał reset ), może to pomoże ( mi pomogło ), wiem że były kiedyś przeróbki Fast/ata , a dokładnie tej nakładki na jedną z kości, ale tam chyba chodziło o PCMCIA ?? , a jedyny kabelek o którym słeszałem to ten z fast/aty który wpinało sie do 39 pinu na kontrolerze w A1200 :).
Powodzenia :) .
[#3] Re: ami przy boocie nie widzi dyskow...

@uran, post #1

Nie napisales jaka masz karte turbo. Jezeli jest to Apollo 040/040 to jest to normalne. Czasami musialem zrobic nawet trzy resety.
[#4] Re: ami przy boocie nie widzi dyskow...

@uran, post #1

Tak, mam Apollo... z czego wiec ten problem wynika? Bo chyba juz nawet nie chodzi o to czy dysk sie zdazy rozpedzic czy nie (poczatkowo myslalem ze to wlasnie dlatego)... Da sie to jakos zdebugowac? :]

[#5] Re: ami przy boocie nie widzi dyskow...

@uran, post #4

Zassaj ze strony autora BlizKicka. Potrzebne ci bedzie applypatch + WaitIDE (RomFixes tez milo widziane).

Ale tylko pod warunkiem, ze nie masz OS3.9 (Nowego scsi.device) w tym przypadku tez mozna to zalatwic ale wymaga wiecej kombinowania.
[#6] Re: ami przy boocie nie widzi dyskow...

@Marcin Kurek, post #5

BlizKick jest dla Blizzardów, a kolega ma Apollo więc raczej mu RemApollo można doradzić. Tylko nie wiem czy wymienione przez Ciebie moduły BlizKick zadziałają także z RemApollo. Sam ich nie testowałem, a chyba pewna kompatybilność jest.

[#7] Re: ami przy boocie nie widzi dyskow...

@grxmrx, post #6

Chodzi dokladnie o programy i moduly dostepne z archiwum BlizKick. Dzialaja one z RemApollo bezposrednio, albo po malych modyfikacjach. Wszystko opisane jest w instrukcji do RemApollo
[#8] Re: ami przy boocie nie widzi dyskow...

@uran, post #1

dzieki za info... jescze sie nie bawilem w zalatwianie tego problemu by remapollo, jednak znajac ten program, uda sie :) Pozostaje tylko kwestia resetow przy uruchomieniu kompa... jak to zalatwic? przeciez wtedy remapollo nie jest jeszcze wczytany... a resetowac tak czy inaczej trzeba czasem po 3 razy... moze zna ktos jakies sprzetowe rozwiazanie tego problemu?

[#9] Re: ami przy boocie nie widzi dyskow...

@grxmrx, post #6

W pakiecie RemApollo jest przerabiaczka modolow z BlizKicka na RemApollo.
[#10] Re: ami przy boocie nie widzi dyskow...

@uran, post #8

Nie orientuje sie dokladnie, ale o ile wiem to na Apollo 040/25 ten problem nie wystepuje (a elektronika jest taka sama). Czyli mysle ze problemem jest za bardzo podkrecony ktorys z ukladow (np. ram).
[#11] Re: ami przy boocie nie widzi dyskow...

@Andrzej Drozd, post #10

Sprawdź zasilanie , co do remapollo z tego co pamiętaam to siedzi ono rezydentnie w ramie , więc reset chyba mu nie zaszkodzi.
Bardzo ważną sprawą jest jaką masz wieże jeśli mocronik i micronikowy adapter zasilania to prawie na pewno jest to wina tego adapteru , kilka osób mi się skarżyło , a u jednej na własne oczy widziałem co ten adapter potrafi zrobić :)
Miałem apollo 1240-33 podkręcony do 40MHz + 64 FAST i nie miałem żadnych problemów z dyskami miałem też fast/ata .
BTW: nie obciążaj płyty niczym , nawet floppa podłącz do zasilacza.
[#12] Re: ami przy boocie nie widzi dyskow...

@Olo, post #11

Caly sprzet mam ElBoxu :] Zasilanie - zasilacz 300W i z niego zasilanie idzie na wszystko (2xHD, CD, plyta, stacja). Karta owszem jest podkrecona ale juz przez Elbox z 33 do 40 MHz... probowalem wlozyc kwarc 97Mhz ale nie dziala... Karta ma tez dorobione drugie gniazdo na SIMM wskutek czego mam 2x16MB.. czy to moze byc powodem opoznienia przy wczytywaniu?

[#13] Re: ami przy boocie nie widzi dyskow...

@uran, post #12

Nie sądzę ja sam wlutowałem drugiego simma i miałem 2x 32 MB i nic mi się nie działo , a system działał bardzo stabilnie . Słyszałem też że Apollo nie lubi się z niektórymi wersjami płyty głównej , chociarz ja miałem wszystkie rodzaje płyt z moim apollo i nic się nie działo. Kartę też miałem podkręconą z 33 na 40 MHz i mogłem podkręcic do 50 MHz . Naprawdę nie wiem spróbuj może docisnąc FAST/ATA , przemyć nóżki w romach i fastacie , nie wiem, sprawdź sterowniki do fast aty, kable HD , nie wiem po prostu nigdy nie miałem tego typu problemów a miałem dużo dysków pod fast/ata i apollo . Ja by co to służe dlej moją wyobraźnią :).
Pozdrawiam i życzę powodzenia
OLO
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem