[#1] Jaki dysk 2,5 do amigi 600HD
cześć,

Dzisiaj padł mi dysk w mojej A600HD . Niestety na amen :( . Chciałbym kupic nowy dysk 2,5 i w związku z tym mam pytanie. Jaka najwieksza pojemność dysku jest widziana przez kontroler ( rom 37.300 ) w oryginalnej A600HD ? . Pytam bo nie wiem czy jest tak jak z fabrycznym kontrolerem w A1200, że można zastosować dyski do 4,3 GB. Od razu mówię, że nie mam zamiaru nic przerabiać , wyciagać ekranów, zakładac przejściówek ani adapterów do kart :) Jeśli możecie napiszcie jakie modele (marki) są godne uwagi, a jakch nie kupować.

ps. Może ktoś z Was ma dysk 2,5 z Amigi ( bez badów ) na zbyciu :) Chętnie bym kupił :)

pozdrawiam wszystkich na forum
mic

--

Amiga 1200 Escom, 3.1, Blizzard 1230/50+FPU+16MB ,hd 1,6
Amiga 600HD 2MB narazie bez dysku :( można by powiedzieć prawie HD...
Amiga 500 1MB, A570
Amiga CDTV
[#2] Re: Jaki dysk 2,5 do amigi 600HD

@mic, post #1

ostatni rom to 37.350, i tylko z nim możesz być pewny, że bez problemów obsłuży hdd, jednakże do jakiej pojemności niestety nie wiem. Wydaje mi się że do 2 Gb możesz być pewnien. Choć mogę się mylić, pozostają próby.

[#3] Re: Jaki dysk 2,5 do amigi 600HD

@mic, post #1

Ja w mojej Amisi uzywam hdd 3.1 Giga dziala bezprobelmowo . Mam dwie partycje 200 mega i ~2.8G

Ostatni rom jaki wyszedł do a 600 to według mnie jest 3.1 przynajmniej ja w swojej amidze taki mam.

Benedykt

[#4] Re: Jaki dysk 2,5 do amigi 600HD

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

cześć,

Wiem ,że rom ma duże znaczenie, ale przecież ja mam fabryczną A600HD i skoro był zamontowany dysk to zanczy, że rom obsługuje dyski twarde. :) Tylko pytanie do ilu MB ?. Podejdzmy do tematu inaczej. Jeśli kupię za duży dysk (pojemność), to czy rom (kontroler) wykryje ten dysk o takiej pojemności jaką maksymalnie może obsługiwać? Bo jeśli tak to najwyżej część będzie niużywana.

Jak by ktoś miał taki dysk to nadal jestem zainteresowany, bo na aukcjach nic niema. :)

pozdrowienia,
mic

--

Amiga 1200
Amiga 600HD
Amiga 500
Amiga CDTV
[#5] Re: Jaki dysk 2,5 do amigi 600HD

@mic, post #4

Nie chcę zmyślać, ale wg mnie sprzętowo kontroler jest taki sam jak w A1200, jdenak różnice są w oprogramowaniu. Jak czytałem rom .350 był pierwszym, który nie miał ograniczeń co do wielkości hd (te 4 GB wynikają z ograniczenia sterownika scsi.device i filesystemu). Zaś .300 niby miał ograniczenie do 40 MB. Większe działają, ale niby jakieś bugi czy coś. Wielu użytkowników używało większych na tym romie i wszystko ok. Być może ten bug występuje w specyficznych warunkach.
[#6] Re: Jaki dysk 2,5 do amigi 600HD

@cholok, post #5

U siebie w A600 mam ROM 37.350 i hdd 2.5'' 2GB Toshiba. Z tego co ja wiem, to dyski twarde poprawnie sa obslugiwane od ROMu 37.300. Bledy sa w 37.299 i nizszych :)

Pozdrawiam :)
[#7] Re: Jaki dysk 2,5 do amigi 600HD

@V0, post #6

37.299 widzi hdd max 20 mega. reszta zobaczy CI i hdd 200giga ale pod system zainstalujesz tylko 8 giga 2 xpratycje 4g dzisiaj testowalem na a 600 z rom 37.300

Benedykt

[#8] Re: Jaki dysk 2,5 do amigi 600HD

@V0, post #6

Teoretycznie w 37.299 nie ma błedu, bo nie ma scsi.device w ogóle.
[#9] Re: Jaki dysk 2,5 do amigi 600HD

@figaro_79, post #2

ostatni to jest 3.1
[#10] Re: Jaki dysk 2,5 do amigi 600HD

@mic, post #1

kup sobie dowolny. dysk powinien zobaczyc, jak masz pecha to tylko 40 mb. wtedy zrob partycje 35 mb z workbenchem i patchem na scsi.device i bootuj z niej. jak spatchuje toi potem mozesz uzywac nawet i 80 GB (wiecej nie sprawdzalem nigdy)
[#11] Re: Jaki dysk 2,5 do amigi 600HD

@Valwit, post #10

Dzięki serdeczne za pomoc :) . Teraz zostaje mi tylko upolować nowy dysk twardy. Z tego co widziałem na aukcjach nie będzie to takie proste :) Stary rozkręcę i oprawie w ramkę- będzie się nieżle prezentował na szafce :D

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki,
mic
[#12] Re: Jaki dysk 2,5 do amigi 600HD

@mic, post #1

mam dysk oryginalny z a1200hd (ibm 750mb) 13 grudnia bede w polsce to moge ci wyslac (z angli wysylka jest troche droga) na dysku jest troche softu i gier - moze cos ci sie przyda...

[#13] Re: Jaki dysk 2,5 do amigi 600HD

@Czarek, post #12

cześć,

To super, że Masz taki dysk. Jak przyjedziesz do Polski to napisz do mnie na maila. Myślę, że większego do A600 mi nie potrzeba. Mam nadzieję, że ceną mnie nie powalisz :D

pozdrawienia,
mic
[#14] Re: Jaki dysk 2,5 do amigi 600HD

@mic, post #13

Nie chce od Ciebie pieniedzy ;) pomoz mi tylko przekonac tego kolege, ktoremu nie podoba sie Apollo 1240, zeby mi niedrogo sprzedal :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem