[#1] Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji
Hej,
Ostatnio postawiłem sobie Amithlona, jako iż wszystko super działa(tak, usb też. tak, sieć też. tak, dźwięk też.. nie, cardbus nie działa, ale tego można było się spodziewać) zacząłem zastanawiać się, jakie upiększenia graficzne sobie zainstalować. Od razu uprzedzam, że chce zrobić to "trudną drogą" - bez żadnych magicznych paczek w stylu MagicWB czy ClassicWB, które wszystko zrobią za mnie. Coś polecacie?
Z góry dzięki szeroki uśmiech
[#2] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@redsPL, post #1

Moja propozycja, to przede wszystkim MUI i NewIcons.
[#3] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@redsPL, post #1

Wywalić WB :P.
[#4] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@Korni, post #3

MUI oczywiście jest :D NewIcons za niedługo ściągne, dzięki za propozycje.
Wywalenie WB.. lekko nie wchodzi w grę
[#5] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@redsPL, post #4

Ja używałem jeszcze VisualPrefs do modyfikacji ramek okien i FullPalette do rozszerzenia możliwości edycji palety kolorów WB. Można nim całkowicie zastąpić systemowy Palette.
[#6] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@R-Tea, post #5

Przy Amithlonie już mam 256 kolorów, a jak się pobawie to będę miał 16bit, także paleta nie jest problemem ;d
VisualPrefs wypróbuje, dzięki.
[#7] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@redsPL, post #6

Tak, masz 16 bit, ale w systemowym edytorze palety nadal masz tylko 4 kolory. FullPalette to rozszerza.
[#8] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@redsPL, post #1

Polecam: VisualPrefs (GUI), icon.library od PeteraK (zastępuje NewIcons i PowerIcons), FullPalette (zarządzanie paletą Wb), ToolsDeamon (dodatkowe menu dla Workbencha), ToolManager (dodatkowe doki), Caboom (efektowne pojawianie się okien), MagicMenu (workbenchowe sticky-menu z cieniami i przeźroczystością), TinyMeter (mierniki i paski zajętości do niemal wszystkiego).

Do tego jeszcze kilka patchy: LoadModule lub Load Resident, StackAttack (ustawia minimalny stos dla programów AmigaOS), CMQ060, jakieś zamienniki dla dos.library i intuition.library oraz, już dla kompletnych zawodowców, Executive, czyli zarządca tasków rodem z Uniksa. Chociaż... na Amithlonie i tak pewnie większej różnicy nie będzie, bo i tak wszystko zapierdziela jak głupie

Opcjonalnie możesz też pobawić się MCP lub MagicCX.
[#9] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@_arti, post #8

Dzięki za tipy!
Zna ktoś może programik do regulacji głośności AHI? Taki alsamixergui, tylko nie na linuxie
[#10] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@redsPL, post #9

[#11] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@_arti, post #10

Dzięki bardzo!
[#12] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@redsPL, post #1

Stały zestaw to:
VisualPrefs - preferencje GUI
Birdie - tekstury na ramkach okien
MagicMenu - nowy wygląd menu
AfaOS - czcionki truetype
ReqAttack - zmiana wyglądu systemowych komunikatów
Wszystkie powyższe na Aminecie.
Na PPA masz artykuły na ten temat w dziale "Szkółki" m.in.:
http://www.ppa.pl/programy/nowy-wyglad-amigaos-3.x.html
http://www.ppa.pl/programy/wygladzanie-czcionek-pod-amigaos-3.9.html

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2016 12:53:28 przez lekarz_med
[#13] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@lekarz_med, post #12

ReqAttack jest super OK AfaOS trochę już za bardzo miesza - mam złe doświadczenia z nim i ze stabilnością systemu.
[#14] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@redsPL, post #1

Ściągnij sobie amikit http://www.amikit.amiga.sk/ . Zobacz jak to wygląda i co tam jest. Następnie rozpakuj i ręcznie przenoś co potrzebujesz do swojego amithlona. Masz tam wszystko co tu było wymienione, poza tym są tam wersję specialne, których w aminecie nie ma np. fullpallete 40.23, showamiga96, amistart, afaos_4.7, MUI 4.0.xxxx, Director Opus Magellan 5.92 jako zamiennik workbencha. Do tego polecam moje locale w iso-8859 dla amigaos 3.9 boingbag 2 bo jest tm dużo programów spolszczonych.
http://www.ppa.pl/forum/amiga/33745/moje-locale/2

Prucz tego to polecam: właśnie executive ,bo są tam jakieś widgety pokazujące użycie cpu, pamięci itp, Task Pie - kołowy wykres zużycia cpu przez uruchomione programy, mathX - tworzy ładne wykresy róznych funkcji matematycznych, łatkę na ()copymemquick CMQ&B040 bo jest najszybsza (jak masz 040 lub 060) , reorg jako defragmentator jeśli używasz systemu plików fastfilesystem, AmigaLoad - też jakieś widgety, instalator w MUI (http://aminet.net/package/util/sys/Installer), mathscript też jakiś matematyczny program, picasso 96 pakiet ważny do obsługi karty graficznej w amikit powinien być ale warto ściągnąć sobie to: http://lilliput.amiga-projects.net/Files/Picasso96-2_1.e.zip i sprawdzić czy masz najnowsze pliki. Najlepiej kopiować directory opusem, bo sprawdza wersje przed zastępowniem plików , dlatego go polecałem. Na razie tyle co z pamięci.
[#15] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@redsPL, post #1

1. Ustaw rozdziałke minimum 1024x768, 32 bit.OK
2. Znajdź fajną tapetę w tej rozdziałce.
3. Znajdź fajną tapetę, ale stonowaną dla okienek.
4. Zainstaluj NewIcons z Aminetu.
5. Zainstaluj Birdie z Aminetu (jest to tapeta na ramki w oknach).
6. Zainstaluj TitleShadow z Aminetu (jest to zmiana koloru napisów w amioknach).
7. Nie polecam VisualPrefsa do zmiany gadżetów w oknach, ponieważ mogą się z nim gryźć pewne inne rzeczy, czasami losowo. Zamiast tego, polecam MCP 1.28 z Aminetu, który posiada gadżety XEN.

To tyle na początek. Obowiązkowo zainstaluj też MUI. Wszystkie programy potrzebują duuuużo czasu i konfiguracji, czyli hobbystycznego zacięcia i kombinowania z plikami graficznymi (tłami). Tylko NewIcons instaluje się instalatorem i działa od razu, chociaż też wymaga odpalenia preferencji.

Birdie najlepiej odpalaj ze Startup-Sequence po LoadWB. TitleShadow z WBStartup, a MCP tak jak pisze w instrukcji.

Aha! Zainstaluj też KingCona z Aminetu, aby Shell/Cli miał możliwość przewijania zawartości w przód/tył, bo bez tego jest zupełnie nie do użytku.OK

Dodane: Dla mnie niezbędny jest też Tools Daemon z Aminetu. Jest to rozszerzenie górnej belki. Można dodać kolejne pozycje. Ja z górnej belki odpalam wszystko, programy i gry WHDLoad. Jest trochę zabawy z konfiguracją, ponieważ w prefasch trzeba ręcznie wpisywać ścieżkę dostępu do każdego programu/gry, ale wygoda później jest niesamowita.

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2016 21:45:18 przez Andrzej Drozd
[#16] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@Andrzej Drozd, post #15

Instalowanie NewIcons w dobie icon.library by PeterK naprawdę nie ma sensu.

EDIT: jak mogłem zapomnieć o Birdie...

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2016 21:54:18 przez _arti
[#17] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@_arti, post #16

Mam gołego WB 3.1 na A1200 030 40MHz i 32mega RAMu.
Chcę tylko troszkę polepszyć wygląd bez wodotrysków.
Co powinienem doinstalować?
[#18] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@Vato, post #17

Ja mam na podobnym konfigu wszystko to, co wymieniłem (oprócz Visual Prefs).
[#19] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@Vato, post #17

Wystarczy NewIcons i fajna tapetka. Gdy masz FBlita (a powinieneś mieć), to NewIcons przestaw w tryb RTG (poczytaj instrukcję NewIcons).
Nic nie psuje wyglądu WB tak, jak stare ikony.
[#20] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@Andrzej Drozd, post #19

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi, zabieram się do testowania!
[#21] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@redsPL, post #20

[#22] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@redsPL, post #1

Nie wiem czy w temacie, ale chciałem zapytać czy ktoś korzysta z MagicCX? Zainstalowałem i za każdym uruchomieniem Amigi, wyskakuje mi to duże okno konfiguracyjne. Szukałem w dokumentacji, ale nic nie znalazłem. Czy to wynika z wersji niezarejestrowanej?
[#23] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@Jield, post #22

Przypuszczalnie odpalasz program do preferencji , a nie ten właściwy.
Ten właściwy jest w katalogu Server I również nazywa się MCX
[#24] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@Norbert, post #23

No zwyczajnie odpaliłem installer i tak po prostu mi się zrobiło. W prefsach mam mcx i w wbstartup tak samo. Przy czym przy instalacji do WBstartup rozpakowuje plik server.lzx, a do prefsów chyba z katalogu prefs, ale to chyba te same pliki.

EDIT: Jednak nie. Dwa różne pliki o tej samej nazwie.

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2018 19:38:23 przez Jield
[#25] Re: Upiększanie WB przy wysokiej specyfikacji

@Jield, post #24

Ok, wystarczyło ustawić odpowiednią flagę w informacjach.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem