[#1] wykrywanie cd-romu przez Amigę
Mam taki problem - moja Amiga 1200 os 3.1 nie widzi cd-romu. Nie wiem, czy HDToolBox ma to robić, czy jest to robione w inny sposób. W każdym razie to, że cd-rom jest w ogóle podłączony do kompa, jest widoczne po włożeniu płyty do czytnika (świecąca dioda). Ale system nie widzi cedeka. I co mam zrobić? Poradźcie proszę, pomóżcie. :( płacz
[#2] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigê

@manio, post #1

Zainstalować jakikolwiek filesystem dla cedeka: AsimCDFS, AllegroCDFS, itp. Amiga z OS 3.1 sama z siebie nie wykrywa cedeka, HDToolBox też tego nie robi.
[#3] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigê

@manio, post #1

Cóż, zanim Winda 95 przy instalacji wykrywała sprzęt i instalowała sterowniki, trzeba było na PieCu spod DOSa doinstalowć driver do config.sys i "uruchamiacz "mscd.exe do autoexec.bat (w uproszczeniu). W Ami masz tak samo. Standardowy Workbench nie widzi CDROMu. Trzeba doinstalować sterowniki!

[#4] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigę

@manio, post #1

Nie wiem, czy HDToolBox ma to robić

HDTooobox powinien widziec dodatkowe urzadzenie. Sprawdz zworki. Daj znac na majla, to wysle ci sterowniki na dyskietce ADF (mozna tez z niej wystartowac system z obsluga CD-ROM, przyda sie w awaryjnych sytuacjach).
[#5] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigê

@manio, post #1

A co masz w katalogu Devs/DOSDrivers lub Storage/DOSDrivers partycji systemowej, ewentualnie w Sys:WBStart-up? Jest tam jakiś CD0 ?

[#6] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigê

@Daclaw, post #2

Workbench 3.1 miała już sterownik do CeDeka... to był jeden element z upgrade'u z 3.0 na 3.1 AFAIR...

[#7] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigê

@Dopuser, post #6

Wersja scsi.device w systemie 3.1 nie obsługiwała poprawnie urządzeń ATAPI(Advanced Technology Attachment Packet Interface -> rozszerzenie standadu ATA dla napędów z wymiennymi nośnikami danych). Właśnie w tym standardzie najczęściej występowały cd-romy. W 3.1 był dołączony filesystem do obsługi CD(tragiczny) ale potrzebny jest jeszcze sterownik obsługujący właśnie ATAPI. Na aminecie jest archiwum SCSI_IDE_43_23.lha w którym jest poprawiony scsi.device który podobno radzi sobie z ATAPI ale lepiej jest się rozejrzeć za pakietami do obsługi CD-ROM np. taki CacheCDFS(dołączony do systemu 3.5 i 3.9).

Ostatnia modyfikacja: 07.11.06 20:44
[#8] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigę

@manio, post #1

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=34255&t=34054&ostatnie=1#reply_34057

[#9] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigê

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

Nie zmieniałem ustawień zworki odkąd mam Amigę (prawie 10 lat). Mimo tak długiego posiadania Amigi jestem "zielony" w kwestii dołączania sprzętu do Amigi. Kupowałem ją w Gdyni w Animarcie z już zainstalowanym wszystkim. Zainstalowałbym chętnie AmigaOS3.5 lub 3.9, ale bez cd-romu nie ma o tym mowy. Z kolei boję się instalować IDEfixa, a to ze względu na jego rejestrację. Chyba, że można zainstalować samo CacheCDFS bez pozostałych składników tego pakietu. W Devs/DOSDrivers mam zamontowane CD0, w L: mam atapi.device z systemu 3.1. Pozdrawiam i dzięki za odzew i pomoc. Jeśli są jeszcze jakieś sugestie, to bardzo proszę.
PS. Na dyskietce Install systemu jest coś takiego, jak HDInstall. Co to jest, do czego służy i jak tego ewentualnie użyć?

Ostatnia modyfikacja: 07.11.06 22:25

Ostatnia modyfikacja: 07.11.06 22:26
[#10] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigê

@manio, post #9

Nie zmieniałem ustawień zworki

To nie ma znaczenia czy zmieniales czy nie. Po prostu sprawdz czy jest na Slave. Jezeli nie, to przestaw na Slave.
[#11] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigê

@manio, post #1

mount cd0 :]

[#12] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigê

@Andrzej Drozd, post #10

Ok, sprawdzę. THX. :P
[#13] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigê

@Dopuser, post #6

Chodziło zapewne o obsługę cedeka z CD32, bo wraz z tym modelem pojawił się Kickstart 3.1. Czy system sam z siebie jest w stanie obsłużyć jakikolwiek inny napęd - nie wiem i szczerze nie sądzę.
[#14] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigê

@Andrzej Drozd, post #10

Chyba znalazlem przyczynę, że cedek nie jest wykrywany przez Amigę. Musi być uszkodzona tasma łącząca cedek z twardzielem i kontrolerem. Tak przynajmniej przypuszczam. Podłączyłem innego cedeka, co do którego mam 100% pewność, że działa i też nie jest widziany. Natomiast tego cedeka z Amigi podłaczyłem do pieca i działa. Z tego wniosek, że tasma jest uszkodzona. Twardziel działa, cedek nie (sa podłączone do tej samej taśmy). Będę kombinował z taśmą. Dzieki za porady i sorry za krzaczki w niektórych wyrazach, ale teksty pisze na piecu.
[#15] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigê

@manio, post #14

Małe sprostowanie odnośnie mojego posta z 7.11.2006 odnośnie dyskietki Install Systemu 3.1. Pomyliłem się. Zamiast napisać,że nie wiem, co to jest za plik HDSetup, napisałem HDInstall. Sorry, ale wygłupiłem się. Oczywiście wiem, że HDInstall to instalacja systemu na HD, ale to HDSetup, to nie wiem. Przypuszczam tylko,że chodzi o ustawienia twardziela i tu chyba tkwi mój problem z CD-rom. Proszę o opinię dużo bardziej zaawansowanych użytkowników.
[#16] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigê

@manio, post #15

sprawdz eide_device w archiwum jest opis. po przegraniu w odpowiednie miejsca wpisz w cli/shell loadeide i powinien twoj czytnik byc rozpoznany jak na grabach w archiwum, jesli nie to masz problem moze i z tasma.

[#17] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigê

@manio, post #15

1. Podaj więcej informacji o sprzęcie (Desktop/Tower, jakie zasilanie, jak podpiąłeś do kontrolera, jaka przejściówka 2,5"/3,5", czy korzystasz z FastATY lub 4xEIDE, itp.)
2. Upewnij się w zworkologii, że twardziel to master, a CDROM to slave.
3. W pakiecie IdeFix97 jest opcja FindDevice. Zdaje się, że bez instalowania czegokolwiek dwuklik na tej ikonce powinien pokazać wykryte napędy.
Na razie mam tyle pomysłów.
Pozdro.

[#18] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigê

@Kitech, post #17

Mój konfig: A1200T/elbox,BlizzPPC603/68040, 32MB RAM, monitor SVGA, HD Seagate 3,2GB ( zworka na master), CD-Rom BTC 32x (zworka na slave). HDD i CD podpięte nową taśmą z przejściówką 2,5"->3,5". Nie mam karty graficznej, bo w momencie kupowania Amigi karty graficzne byly koszmarnie drogie, a teraz mnie nie stać na kupno. Używam Pieca tylko dlatego, że PFRON nie daje pieniędzy na Amigi, a tylko i wyłącznie piece. Dostęp do interka mam za darmo i tylko przez PC(niestety).
[#19] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigê

@manio, post #18

PFRON daje pieniadze nie tylko na piece.
Ostatnio dołożył sie po Pegasosa.

Jakiego device chcesz uzyc, aby Amiga "zauważyła" CDROM?
W pakiecie IDEFIX jest program FINDCD.
Uruchom go i wybierz interesujace cie DEVICE z listy i zobacz czy CDROM zostanie wykryty.
[#20] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigê

@Norbert, post #19

OT: Co to jest PFRON?

[#21] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigê

@manio, post #15

Proszę o opinię dużo bardziej zaawansowanych użytkowników.

Ale mnie rozbawiles. Tutaj wszyscy sa jednakowo zaawansowani w kwestii CD-ROM. Przeciez to jest banal:

Ustawiasz HD na master, CD-ROM na slave, instalujesz stery i to wszystko ;)
(Czasami tylko trzeba przeciac czerwona zyle).
[#22] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigê

@Malin, post #20

Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.
[#23] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigę

@manio, post #18

> Dostęp do interka mam za darmo i tylko przez PC(niestety).

karte sieciowa 3Coma na PCMCIA do A600/A1200 mozna kupic na Allegro czsami prawie darmo z kabelkiem RJ45/BNC. poszukaj w dziale z kartami PCMCIA. wczesniej sprawdz dokladnie liste dzialajacych kart jest w archiwum tego sterownika.

http://aminet.net/package/hard/drivr/3c589

aha w archiwum eide_device instrukcja jest po polsku.

Ostatnia modyfikacja: 11.11.06 01:16
[#24] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigê

@manio, post #18

Hmm.
Jak parę lat temu zaczynałem z poważną Amigą i miałem nieco podobne problemy, to zaraz na forum pojawiał się Andrzej D. i radził przeciąć czerwony kabelek od taśmy. Nie wiedziałem jeszcze wtedy, że to GOŚĆ!!! i opowiadałem o nim jak o nawiedzonym :) (sorry Andrzeju). Ale Ad REm. Starsze CDziaki mogą potrzebować takiej opcji, ale ja bym wsadził jakiś nowszy model (nie napisałeś - albo ja nie doczytałem -jaki sprzęt chcesz odpalić).
Kurczę kończą mi sie pomysły!
Powodzenia.

[#25] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigê

@Kitech, post #24

Raczej nie przeczytałeś o moim konfigu. jest pod postem 18. A czerwonego kabelka na starej taśmie nie miałem przeciętego i CD działał. To raczej co innego. Będę próbował, aż znajde wyjscie.
-----------
Co do tego, że PFRON dal na Pegasosa, to pewnie mysleli, że to jakis PC o takiej nazwie. U nas znają się na kompach i nie dają sobie wcisnąć kitu. Nie chcialem windowsa, bo chcialem Linuksa, a oni mi puscili kit, że bez windy ani rusz. Zresztą u nas nawet nie ma sklepu z Amigami, a w sklepach z PC na wspomnienie Amigi krzywią twarz i pytają, czy to jakiś żart i czy to jeszcze istnieje i działa? Niewielu jest, którzy wspominają Amigę z łezką w oku - znam dwóch, ale maja sprzęt wyłącznie do pieców. Pozdrowienia.
[#26] Re: wykrywanie cd-romu przez Amigê

@manio, post #25

To w takim razie przed przecieciem tej zyly ( :P ), wklej tutaj jeszcze tekst ktory jest żawarty w pliku CD0. Dodatkowo (koniecznie), napisz co jest wpisane w pliku cd0.info, czyli w tooltypes.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem