[#1] nowy użytkownik stara amiga
Witam stałem się szczęśliwym posiadaczem Amigi 1200 + HDD 2,1GB + 4MB Ram (dodatkowego) + monitor commodore 1084
w związku z tym rodzi mi się kilka dziesiąt pytań :)
Żeby nie było niedomówień system potrafię zainstalować bez problemu ale później zaczynają się schody ooooo......... i to duże.

Co zainstalować można na ami żeby okienka (fe jak to paskudnie brzmi) ładnie wyglądały i w jakiej kolejności szczególnie chodzi mi o kolejność bo na necie jest kupa ciekawych rozwiązań np. http://ulisses32.sitesled.com/amiga/soft/poradnik.htm
ale nie ma w jakiej to instalować kolejności.

kolejna rzecz to czy można gdzieś zarejestrować MagicWB ?

kolejna rzecz to myszka do amigi jako,że w zakupionym modelu nie ma myszy to na razie radzę sobie przy pomocy klawiszy ale na dłuższą metę nie sprawdza się to w praniu :) czy jest jakiś sposób na przerobienie myszy z PC na Amigę ? bo znalazłem kilka ale wszystkie wymagają sterowników które nawet nie wiem jak się instaluje
od biedy rozumiem ten artykuł http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=1&ids=4&id=896
tylko nie rozumiem za bardzo czy da się podłączyć tą mysz bez sterowników czy nie ? a jako że nie jestem elektronikiem to można by jakoś dorysować układ płytki i jak sięprogramuje ten układ scalony

to na razie wszytko jak znajdę więcej pytań to dam znać

PS proszę o wyrozumiałośc naprawdę jestem początkujący

[#2] Re: nowy użytkownik stara amiga

@flash5, post #1

A1200 i 4 MB Fast to troszke mało, ale
Proponuje najpierw NewIcons, bądź Glow Icons, potem VisualPrefs.
Proponuje tez zainstalować FBlit, pomoże oszczędzić troche Chip Ram, ale przy procku 020 może niespecjalnie działać.

Kolejność raczej nie ma znaczenia, ale zrób newicons potem visual prefs, a na końcu FBlit :D

Z tego co pamiętam to ten interfejs myszki działał bez sterowników, Stery są potrzebne aby działało kółeczko w myszce.

[#3] Re: nowy użytkownik stara amiga

@flash5, post #1

Z 4Mb fastu wiele nie zdziałasz, zbieraj na coś lepszego ;). Zainstaluj FBlita, Systempatcha, MCP. Poczytaj dokumentacje, później pytaj. Ikonki MWB, titleshadowa. Ustaw 8kolorów i się baw ;)

kolejna rzecz to czy można gdzieś zarejestrować MagicWB ?

Hmm, a po co rejestrować ikonki? Przecież tego na aminiecie jest od groma.

Co do myszki to znajdziesz schematy na aminecie, możesz też kupić gotowe przejściówki (np. w efunzine)

[#4] Re: nowy użytkownik stara amiga

@flash5, post #1

kolejne pytanie :)

ten RAM mam na takiej podstwace - karcie http://bboah.claunia.com/mtec1230lc.html tylko bez tego koprocesora

jak można kupić taki koprocesor i jak to się będzie sprawować ?
[#5] Re: nowy użytkownik stara amiga

@Olo, post #2

FBlit dobrze działa na 020. Wiem, bo miałem kiedyś tylko 020 8MB w A1200.

newicons potem visual prefs
Chcesz go zakatować prędkością działania? Może poradzisz jeszcze Birdie i blat w 256kolorach? ;P

[#6] Re: nowy użytkownik stara amiga

@flash5, post #4

Zobacz na efunzine, może mają jakieś. Ogólnie nie opłaca się instalować FPU, niewiele się przyda z 030, lepiej zainwestować w lepszą kartę. Mogłeś mówić odrazu, że masz 030 :), jednak nie instaluj VP i innych badziewi proponowanych przez olla, chyba, że wolisz ślimak

[#7] Re: nowy użytkownik stara amiga

@flash5, post #1

W zwiazku z tym ze masz jednak malo pamieci, to dla fajniejszego wygladu polecam:

MCP 1.32 i gadgety XEN (ogolnie MCP jest programem w ktorym zebrane sa rozne ulepszenia i nie wszystkie moga byc zalaczone. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby wszystko wylaczyc i uzywac tylko gadgetow XEN. Nowszych ani starszych wersji nie polecam. Daj znac na majla to podesle, razem z plikiem konfiguracyjnym (w ktorym i tak bedziesz musial cos powylaczac).

Do zmiany wygladu sluzy takze Visual Prefs. Jest prawie nieskonczony wybor gadgetow (mozesz sam takie stworzyc), jedna zuzyje od znaczne ilosci ramu. Dodatkowym programem dosc pamieciozernym, jest Birdie. Sluzy on do nalozenia teksturek na okna.

Nastepnym programem, ktorego spokojnie mozesz uzyc, to Title Shadows - sluzy do zmiany kolorow napisow na oknach.

To chyba wszystko jesli chodzi o okna - najlepiej uzyj MCP 1.32 i Title Shadows.

Co do ikonek to zrezygnuj z MagicWB i zainstaluj NewIcony - beda wygladaly po ludzku i podobnie do tych cos w innych systemach.

Kolory ustaw na 32 (New Icony nienajgorzej wygladaja w takiej ilosci, a na monitorze pal nie widac brakow w kolorystyce. Wiecej kolorow na WB to strata pamieci. Tapete natomiast uzyj jakas 8 kolorowa i to najlepiej w odcieniach szarosci.

No i najwazniejsze. Uzyj programu FBlit - zaoszczedzi on jakze cenna na AGA pamiec Chip (kosztem pamieci Fast).

Co do myszek, to zagladnij na www.efunzine.com
Znajdziesz tam myszki amigowe, oraz interfejsy do podlaczenia pecetowych (sterow nie potrzeba).

Ostatnia modyfikacja: 07.11.06 20:53
[#8] Re: nowy użytkownik stara amiga

@flash5, post #4

OK dzięki za wszystkie odpowiedzi coś mi się tam rozjaśniło, ale....

jak rozbudować A1200 tzn tak, co najlepiej kupić?
karta Zorro ?
czy karta PCI ?
a może PPC ?

czy jest może jakiś złoty środek co do podłączenie no np. wkładam (oczywiście amiga jest już w obudowie) kartę PCI do amigi potem podpinam PPC i ZORRO, na razie tak gdybam :P

o i jak polować na allegro czy na efunzine ? a może na jakiejś giełdzie komputerowej ?

i najważniejsze pytanie czy jest ktoś może z Tarnowskich Gór lub okolicy, który wytłumaczyłby mi to przy "piwie" ?
[#9] Re: nowy użytkownik stara amiga

@flash5, post #8

najlepiej kupic ppc i sieciówke na pcmcia

[#10] Re: nowy użytkownik stara amiga

@rzookol, post #9

ok PPC + sieciówka ale co mi to daje ? jakie z tego mam możliwości rosiłbym o wykład łopatologiczny bo ja ciągle myślę w kategoriach PC tzn jak mam sloty PCI to mogę w nie coś wsadzić np. grafikę muzykę itp.
[#11] Re: nowy użytkownik stara amiga

@flash5, post #10

Ja mam Mediator PCI + Voodoo 3 3000, kartę dźwiękową i sieciową PCI. Z dopalaczami trzeba uważać, niektóre mogą blokować PCMCIA.
Karty Zorro nie sâ dziô opîacalne.

Ostatnia modyfikacja: 08.11.06 16:11
[#12] Re: nowy użytkownik stara amiga

@flash5, post #8

Co chcesz robic na Amidze i jakie sa Twoje wymagania?
[#13] Re: nowy użytkownik stara amiga

@Andrzej Drozd, post #12

chcę pobawić się grafiką i muzyką wracam do korzeni kiedyś miałem A500 i służyła właściwie do grania później przez krótki czas bawiłem się na A1200 ale bardzo szybko nastąpiła przesiadka na PC

ponadto chętnie powbawiłbym się w kombinowanie z wydajnością przydałby się np. dostęp do Netu ale mam tylko NEOścieżkę :(

o i kolejne pytanie czy jak mam z lapa kartę PCMCIA z 3COM modem model 3CXM556 to da się jakoś podpiąć do netu przez wejście telefoniczne (na aminecie nia znalazłem sterowników do modemu PCMCIA)
[#14] Re: nowy użytkownik stara amiga

@flash5, post #13

chcę pobawić się grafiką i muzyką [...] służyła właściwie do grania

Bez problemu obejdziesz sie bez PPC dla Classica (ktory i tak jest przestarzaly (powolny) i za drogi jak na dzsiejsze czasy)). Mysle ze najlepszym rozwiazaniem bedzie zakup jakiejs niezamocnej i tym samym taniej karty turbo z jak najwieksza iloscia pamieci. Minimum to 32 MB (przyda sie do rozbudowanych modkow, dem itp.), choc duzo juz można zdzialac na 16 MB. Tylko do starszych gier, wystarczy spokojnie 8 MB.

Aby zainwestowac w grafike, musialbys dokupic sloty zorro i karte gfx - rozwiazanie drogie i nie pograsz w wiekszosc gier, poniewaz to co pamietasz, nie dziala na kartach GFX. Tak wiec zostan przy AGA.

dostęp do Netu

Podlaczajac sieciowke PCMCIA do Ami, oraz druga sieciowke do peceta i majac krosowany kabel, mozesz bez problemu udostepnic net Amidze. Opisalem to ostatnio na forum. Jakby co to daj znac, to pomoge w konfiguracji.
Jesli chodzi o internet, to 32 MB ramu to juz jest minium. Przy 16 bedziesz mial problemy i pewne rzeczy bedziesz musial wylaczyc, aby zalaczyc inne.

PCMCIA z 3COM

Nie spotkalem sie z modemami. Pomysl nad udostepnieniem z PC. to bardzo wygodne rozwiazanie. Poszukaj taniej sieciowki na Allegro lub kup w Efunzine.
[#15] Re: nowy użytkownik stara amiga

@Andrzej Drozd, post #14

ma jeszcze model karty sieciowej z 3COm 3CCFE574BT

:P oczywiściew problem to sterowniki ale powoli walczę na razie szukam kabelka do 2,5" dysku bo wkurza mnie taśma wychodząca z tyłu

Ostatnia modyfikacja: 08.11.06 18:55
[#16] Re: nowy użytkownik stara amiga

@Andrzej Drozd, post #14

to która karta jest lepsza?

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=39&sid=58d5ad7a44fd9b4e19d43cc7e43ae2f1

czy

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=20&sid=58d5ad7a44fd9b4e19d43cc7e43ae2f1

cena jak łatwo zauważyć ta sama, a wydaje mi się że PPC jest lepsza chociażby przez RAM do 256MB
[#17] Re: nowy użytkownik stara amiga

@flash5, post #16

Mało który program dla Amigi wymaga 256 MB, dla większości 64 MB to bardzo dużo. Pozatym BlizzardPPC ma tylko 2 sloty na pamięć (i tak nieźle, bo większośc kart ma tylko jeden), więc musiałbyś szukać trudno dostępnych (i b. drogich) pamięci SimmPS2 128 MB.
Do zabaw w jakieś użytki to jednak karta graficzna się przyda, bo kości Aga poza obsługą max 256 kolorów (a są przy tym makabrycznie powolne) oferują tragiczną częstość odświerzania. Co prawda część użytków i większość gier nie skorzysta z karty graf., ale i tak warto. Sloty Zorro odradzam, bo do A1200 bezproblemowo załozysz tylko ZII (są ZIII, ale wymagają karty turbo dla A4000), a ZII jest bardzo wolne (kilka MB/s !!!) i karty są przestarzałe, trudno dostępne i b. drogie. Zdecydowanie lepiej zainwestować w Mediatora. Do niego masz sterowniki dla S3Virge, VoodooIII, SB128, k. sieciowych, USB (niestety tylko drogi Spider), k. TV... wszystko tanie karty PCI rodem z PC.
Ale to i tak hobby.
Możesz też pomyśleć o Pegasosie - najtańszą maszynę z G3 600 MHz, jakimś Radeonem na pokładzie, masz wbudowane USB, sloty PCI, muzyka 16 bit.... kupisz pewnie do 1000 zł - parę dni temu ogłoszono decyzję o końcu produkcji, więc ceny polecą :). Większość użytkowego softu z Amigi pójdzie na nim bez problemu, gier raczej niewiele (ale te pójdą na emulatorku E-UAE który chodzi pod Pegasosem)... Moim zdaniem Pegasos lepszy, ale niewątpliwie nie jest to klasyczna, stara, klimatyczna A1200.
[#18] Re: nowy użytkownik stara amiga

@wali7, post #17

Bez urazy nie interesuje mnie wogóle pegasos wolę klasyczną amigę.

Taką na której mogę obejrzeć demko pogadać na GG odpalić LightWawe czy Imagine :) zapodać jakąś starą gierkę i pokazać kumplom że coś można z tego wyciągnąć. Mam na tu myśli pokazać że stary sprzęt może dorównać w jakimś stopniu nowemu bo nie da się ukryć, że WB 3.x uruchamia się w klika sekund i mam możliwości konfiguracji 100x lepsze niż ShitXP, który w miarę upływu czasu (dni, tygodni) robi się coraz wolniejszy .

Dążę też do tego żeby nie stresować się brakiem pamięci na to aby w oknie ustawić jakąś tapetkę. Tylko niech nikt nie doradza WinUAE czy Amithlona, bo to nie jest to samo , co za przyjemność płynie z emulacji czegokolwiek na PC

Nie ma to jak stary poczciwy sprzęt trampolina

Przecież to co zrobili z Amigą to powinno być karalne ma na myśli C= i Escom.
[#19] Re: nowy użytkownik stara amiga

@wali7, post #17

Możesz też pomyśleć o Pegasosie

Oj, a nie mozna bylo tak od razu napisac? :)
Zamiast pakowac sie w Mediatory lub G-Rexy (drozyzna), lepiej od razu kupic Pegaza1.

Poki co, koledze potrzeba tylko troche wiecej ramu (co za tym idzie jakies turbo) i podlaczenie do netu. Gdy popracuje na takim konfigu, sam zdecyduje co dalej.
[#20] Re: nowy użytkownik stara amiga

@flash5, post #8

Ja mieszkam w Koszęcinie, co prawda nie mam juz amigi ale jak by co moge pomoc. Reszta na priva :).

[#21] Re: nowy użytkownik stara amiga

@Korni, post #5

@ Korni
newicons potem visual prefs
Chcesz go zakatować prędkością działania? Może poradzisz jeszcze Birdie i blat w 256kolorach?

Spoko. Moją pierwszą w życiu Ami była A1200 020 + 8mb fatu + Fast ATA i szybki jak na tamte czasy HDD. Funkel nówka z Elboxu w towerce.
Przez pierwszych kilka miesięcy jechałem na 256kol w Multiscan Productivity (miałem od początku, dziś już tylko na kartki, zewnętrzny Scandoubler FF) i jakoś żyłem. Dopiero później odkryłem że w 64kol jest szybciej i nawet nie wygląda źle :D
[#22] Re: nowy użytkownik stara amiga

@flash5, post #16

Biorac pod uwage ta sama cene, lepiej wziac wersje z PPC. o40/25 bez problemu mozna podkrecic oscylatorem 66 (na 33 MHz) lub 80 (na 40 MHz), a PPC zawsze sie przyda.

Co do ramu, to najtaniej wyjdzie kupic dwa simmy po 64. Swojego czasu udalo mi sie takie zdobyc za okolo 100.

Ostatnia modyfikacja: 08.11.06 19:48
[#23] Re: nowy użytkownik stara amiga

@flash5, post #8

@ flash5
i najważniejsze pytanie czy jest ktoś może z Tarnowskich Gór lub okolicy, który wytłumaczyłby mi to przy "piwie" ?

Z tego co wiem to w Tarnowskich niejedna amigowca zyje :)
PAUBase
[#24] Re: nowy użytkownik stara amiga

@R-Tea, post #23

właśnie nie wiadomo czy żyje

Ostatnia modyfikacja: 08.11.06 19:52
[#25] Re: nowy użytkownik stara amiga

@jimiche, post #20

@ jimiche
Ja mieszkam w Koszęcinie, co prawda nie mam juz amigi ale jak by co moge pomoc. Reszta na priva

Uważaj, bo po 3, 4 piwach z nowym kolegą kupisz jakąś :) Co wcale nie byłoby złe.
[#26] Re: nowy użytkownik stara amiga

@flash5, post #24

Cóż, ja jestem z gliwic, niby plisko tarnowskich, więc jakby co..wal na priv :D

[#27] Re: nowy użytkownik stara amiga

@flash5, post #24

ja mieszkalem przez ponad rok

jest jeszcze na strzybnicy las vegas?

[#28] Re: nowy użytkownik stara amiga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #27

już nie ma teraz nazywa się to egipteka czy jakos tak :)

[#29] Re: nowy użytkownik stara amiga

@flash5, post #1

kolejne szybkie pytanie jako że udało mi się zdobyć zasilacz AT nie ATX to muszę robić te dziwne przełączniki z diodami jak te tu opisane na forum czy wystarczy mi jak połączę odpowiednie kabelki o odpowiednim napięciu do właściwych styków we wtyczce z amigi ?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem