kategoria: A1200
[#1] A1200 jakie turbo wybrać
Witam, w niedalekiej przyszłości, czyli miesiąc max dwa mam zamiar kupić kartę turbo do mojej A1200. I tutaj mam problem co wybrać, kasa jaką mam do przeznaczenia to około 1000zł choć jak na razie to prędzej około 800 – 900zł. Mam dwa typy, pierwszy to BLIZZARD 1230 MK IV drugi to oczywiście jakiś model ACA tylko nie mam pojęcia czym się różnią i jakie mogą być z nią problemy. ACA 1221 odpada bo jak na moje oko to słabe ma wyniki. Wydaje mi się że ACA 1232 33Mhz była by wystarczająca ale ostatnio zobaczyłem że ma się pojawić jakaś nowa ACA 1233n 40Mhz i znów mam mętlik w głowie. Proszę wszystkich chętnych o jakieś podpowiedzi co było by najlepszym wyborem. Moje oczekiwania to komfortowa praca pod workbenchem z jakimiś fajnymi bajerkami graficznymi. Odpalenie karty sieciowej oraz komfortowe granie w gry typu CYTADELA itp.
[#2] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@basto, post #1

ja bym brał ACA 1233n 40 mhz

mam obecnie aca 1221 i też mi wystarcza do whdload idealna, klasyczny wb z nakładkami też dobrze sobie radzi
[#3] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@basto, post #1

Gry typu Cytadela OK i komfortowe granie przy 030 40MHz ?
Gloom, Alien Breed 3D szeroki uśmiech
Pograsz gdy powiększysz pixele, wyłączysz sufit i zmniejszysz okno.
Czy to jest komfort to nie wiem...
Ja mam Blizzarda 030 40MHz i tak to mniej więcej wygląda. OK
[#4] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@basto, post #1

Na mój gust ACA (są rózne wersje z 030) jest tańsza, nowsza i ma porównywalne osiągi jak Blizzard. Jest co prawda Blizzard 50 mhz, ale kosztuje Twój cały budżet albo i nieznacznie więcej. Poczytaj sobie test. Był na PPA. Ja mam ACA1233 40 mhz i nie mam problemów. Z pewnością w moim przypadku przesiadka na Blizzarda 1230 nie ma sensu. Czasem są problemy z niekompatybilnością, ale to raczej margines.
[#5] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@Vato, post #3

Co racja to racja. Ale będzie tak na Blizzardzie jak i ACA1232/1233. Sporego kopa daje 040, ale trzeba pewnie budżet powiększyć o 100%.
[#6] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@basto, post #1

ACA1233n będzie prawdopodobnie najszybszą kartą z 030, jaką kiedykolwiek zrobiono. Do tego gwarancja i dostępność od ręki. Wybór narzuca się sam
[#7] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@_arti, post #6

Szybsza jest ACA1230/56MHz. A Blizzarda można podkręcić do 60-64MHz.
[#8] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@basto, post #1

Moje oczekiwania to komfortowa praca pod workbenchem z jakimiś fajnymi bajerkami graficznymi. Odpalenie karty sieciowej oraz komfortowe granie w gry typu CYTADELA itp.

Jak do gier to wystarczy, ale jak karta sieciowa to pewnie i przeglądarka? Nie wiem, czy 030 to dobry pomysł. Zaraz pojawią się ludzie, co udowodnią, że zadziała na A500 1MB, pewnie zadziała i na C64, ale mówimy o komfortowej pracy, więc nie wiem, czy nie powinieneś zweryfikować swoich oczekiwań.

Posądzą mnie o zdradę Amigi, ale komfortowe używanie WB będziesz miał na jakiejś Amidze NG i to tej droższej i szybszej, karta sieciowa też zadziała, gry uruchomisz pod emulatorem.
Radziłbym zanim wydasz tę kasę rozejrzyj się może ktoś niedaleko ma coś z PPC i zamiast inwestować w klasyka i mieć wieczny niedosyt mocy warto przesiąść się na coś szybszego, a gry wymagające Chipsetów uruchomić pod emulatorem.

Osobiście polecę konkurencję AmigaOS 4.x, czyli MorphOS-a. Popatrz co jest kupić zawsze zdążysz, a niech pęknie bańka spekulacyjna klasyka to zostaniesz z ręką w nocniku, bo realnie te karty nie są warte takich pieniędzy. Rynek sztucznie winduje ceny i nikt mi wmówi, że jest inaczej. Te karty, nowe, czy używane nie uczynią z klasyka komputera, na którym da się wygodnie używać systemu, nie można zaklinać rzeczywistości.

No a teraz linczujcie, bo napisałem co myślę.
[#9] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A1200 jakie turbo wybrać
[#10] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@KM, post #8

Ale jak podepniesz do C64 internet to spokojnie połączysz się z BBS lub też wejdziesz na Irc-a. No chyba że chciałbyś prowadzić bankowość elektroniczną i dodawać zdjęcie na fejsa. To mógł by być problem.

Lecz potrzeba Matką Wynalazku, to jeśli powstał by Facebook, w 16 lub 32 kolorach to mógł by być hitem. Ze tak napisze bo jeśli ludzie gonią za Pikachu to mogli by się jarać tym jakby Ktoś im zrobił w fejsa w stylu C64.

Co do karty to jak to nie ma być jakiś duży wydatek, to używana ACA1232 może być spoko. W tej cenie można mieć nową ACA1233n 26MHz. W Twoim przedziale cenowym to nie ma co liczyć na jakieś fajerwerki. Zawsze możesz sobie ustawić w WinUAE config z 030 i zobaczyć co taka Amiga potrafi.
[#11] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@basto, post #1

Wysyp starych kart na giełdzie. Zazwyczaj jest to powiązane z pojawieniem się jakiejś nowej karty pod ten sam sprzęt. Strach pomyśleć to tu się będzie działo po pojawieniu się Vampire dla 1200 :) To dobry moment by popytać, ponegocjować bo handlarze chcą teraz wycisnać ostatni grosz za sprzęt nabyty niegdyś za dużo mniej, który być może nie będzie już tyle wart.

Nowa z gwarancją czy stara za mniejszą cenę do Twojej rozwagi.

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2016 20:06:00 przez mdx
[#12] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@basto, post #1

Blizzard tylko Blizzard!!!
[#13] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@basto, post #1

Jestem użytkownikiem karty Blizzard 1230-IV i cenię ją sobie. Niezawodna i bezproblemowa. Podpinasz i działa.

Workbench:
Praca z Workbenchem dzięki pamięci FAST jest wygodna (pliki i ikony ładują się szybko, elementy GUI są szybciej odrysowywane).

Jeśli chodzi o pracę przy większej głębi kolorów, to karta turbo niewiele pomoże by okienka Workbencha były otwierane szybciej.

Istnieje jednak rozwiązanie. Rozwiązaniem są ekrany publiczne, czyli wspaniała rzecz wprowadzona od wersji 2.0 systemu.

Najlepiej ustawić Workbench na standardowe 4-8 kolorów oraz zrobić sobie ekran publiczny (za pomocą menedżera ekranów publicznych) z dużą głębią (nawet 256 kolorów). Taki ekran publiczny może w przeciwieństwie do Workbencha mieć nawet rozdzielczość 320x256 (Lores) i odpowiednią czcionkę.

Teraz jak odpalisz poprzez Workbench program wymagający wielu kolorów to automatycznie zostanie przywołany ekran publiczny z wieloma kolorami spełniający te wymogi.

Taki ekran publiczny można sobie w każdej chwili ustawić jako domyślny i pracować głównie na nim (na przykład odpalając na nim ulubiony menedżer plików). Po prostu czasami niektóre problemy można rozwiązać sposobem, a nie siłowaniem się.

Można też wygląd Workbencha/gadżetów łatać lub upiększać wieloma łatkami, ale ja prawie z tego nie korzystam.

Gry 3D:
Gloom chodzi bardzo przyzwoicie. Pełen komfort w pikselach 2x1. Breathless też ładnie chodzi w 2x1.
[#14] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@basto, post #1

BlizzardaPPC i Apollo040 których używam już ci nie polecę, ponieważ to są już prawie białe kruki. Poluj na Vampire dla A1200.
Wiem że psioczę na prędkość (ponieważ to około 060/100 MHz), ale to jedyny rozsądny wybór.OK
[#15] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@Andrzej Drozd, post #14

Problem taki, że takiej karty nie ma (Vampire do A1200) i trudno określić kiedy będzie w sprzedaży. Może za rok może za dwa ...
[#16] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@basto, post #1

Różnice miedzy kartami, które wymieniłeś są widoczne w zasadzie jedynie w cyferkach SysInfo. Dlatego bierz obojętnie która ACA. Są to karty super jakości. Wartość Blizzarda jest czysto kolekcjonerska(świetna reputacja firmy Phase5 , która ją produkowała lata temu, wiele osób ceni tą firmę bardziej niż producentów samej Amigi). Nie warto.
Taka konfiguracja jest perfekcyjna do gier. Można również sympatycznie skonfigurować sobie workbencha w 16 kolorach, są ładne zestawy szyte pod taką konfigurację czy pod Pal czy pod monitor SVGA. Bajerki graficzne i workbench z bajerkami graficznymi to nie ta półka cenowa ;) Bez karty graficznej i najlepszych procesorów szkoda zdrowia. To również zabawa dla kolekcjonerów i nostalgików ;)
[#17] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@pawelini, post #16

Blizzard 1230 ver. IV mam i polecam zero problemow, jak mowia stabilna jak skala.
Aca nie bawilem sie ale slyszalem duzo dobrego.

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2016 22:28:58 przez mwb113
[#18] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@mwb113, post #17

Jest sztuka na Allegro z FPU.
[#19] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@basto, post #1

Zdecydowanie Blizzard 1230 IV, najlepiej z FPU i minimum 32MB Fast RAM na pokładzie. Jest to karta bezproblemowa i po prostu niezawodna oraz co ważne - za te pieniądze jak najbardziej do kupienia. Jedyną wadą jest jej wiek, bo tego już nie produkują od lat.

Karty ACA natomiast, biorąc za przykład model 1232 ja osobiście nigdy więcej nie chciałbym musieć już używać w swojej Amidze. Zaczyna się na konieczności używania programiku ACATune do konfiguracji, a kończy na problemach z PCMCIA, podczas gdy Blizzarda wkładasz w slot i po prostu działa.
[#20] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@mccnex, post #19

Czesc,

Mam zamiar kupić ACA 1233. Przybliż o jakie problemy chodzi z PCMCIA?
Aktualnie mam ACA 1221 i nie uzywam ACATune

Pozdrawiam
Tomek
[#21] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@mccnex, post #19

> konieczności używania programiku ACATune
To tak jak narzekać, że do Blizzarda potrzebny jest Blizkick...

> problemach z PCMCIA
To dziwne. Miałem ACA1231, trzy modele ACA1232 (25, 33 i 40MHz) i żadnych problemów ani z sieciówką ani z adapterem CF.

Jeśli mogę coś zasugerować OP-owi - różnica między wersją 25 a 40MHz jest dość zauważalna. Dla przykładu Gloom na 25MHz chodzi przeciętnie w 2x1 i 3/4 ekranu. Na wersji 40MHz spokojnie da się grać na dwie osoby. Doom jest całkowicie niegrywalny na 25MHz, za to na 40 można sobie już nieźle pohasać w pikselach 2x1 i 3/4 ekranu. Jest też spora różnica na emulowanym Maku - na 40MHz da się grać w Wolfa czy Prince of Persia 2. No i wersja 40MHz spokojnie odtwarza MP3 w 22KHz mono OK

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2016 09:38:23 przez _arti
[#22] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@mccnex, post #19

Również pierwsze słyszę o problemach ACA z PCMCIA.
Miałem 1232, mam 1221 i ŻADNYCH problemów.
Jest taka moda, że blizzardowcy psioczą na karty od Jensa, ale to tylko humory a nie poparte faktami argumenty.
BTW widział ktoś 1221 ze 128MB RAMu ?
[#23] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@sobi1, post #20

Problem jest zapewne taki, że mccnex lubi sobie oglądać dema, co oznacza, że bardzo często odpala Amigę bez startup-sequence. To z kolei skutkuje tym, że ACA nie dodaje automatycznie fastu, jeżeli ma się w Amidze kicka 3.0. A ponieważ większość dem tego fastu pożąda, trzeba ACATune odpalić „z palca”...
[#24] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@_arti, post #21

Blizkick wcale nie jest taki potrzebny. Rom daje radę bez relokacji, a Ram działa od razu :) Pcmcia z aca zależy od wersji mobo, może działać od razu, a może się okazać, że zamiast cieszyć się kartą masz timing fixa do zrobienia i stowe do wydania, o czekaniu na wykonanie zlecenia nie wspominając.

Swoje powiedziałem, to co kolega kupi to już od niego będzie zależało.

Heh... Plus oczywiście to co napisał Krashan, tylko że zdecydowanie nie jest to problem :)

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2016 10:05:30 przez mccnex
[#25] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@mccnex, post #19

ACATune jest niezbędne wyłącznie mając kicka 3.0. Z kickiem 3.1 nie trzeba nic ładować. To już podał Krashan. U mnie z ACA1233 40mhz nie miałem problemów z portem pcmcia. Nie wiem o czym mowa. U mnie łyka wszystkie karty CF w adapterze, włącznie z adapterem sd na cf. W wifi nie bawiłem się. Póki co nie czuję takiej potrzeby. Osobiście również wolę mieć nową kartę (jeszcze na gwarancji) niż przykładowo 20letnią, którą nie wiem jak wykorzystywano czy przechowywano. Moja rewizja płyty to 2B. Rzeczywiście na rewizji 1D1 port pcmcia był u mnie wybredny. Nie potrafił odczytać kilku kart, w tym tej która mi działa na 2B. Nie sądzę jednak, że ma to związek z ACA.

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2016 11:06:16 przez misiek2
[#26] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@basto, post #1

Zacząłem od samego fast do A1200, byłem zadowolony, ale jakoś ciągle mi się wydawało, że jak będzie szybciej to będzie lepiej. No to wziąłem już nawet nie pamiętam jakieś LC 68030 8MB, system zaczął chodzić lepiej, w kwestii starych gierek nic to nie dało (jakoś nie gram w 3D), ale mi ciągle było mało i liczyłem na więcej (nie wiem czego), więc wziąłem ACA 68030 40 MHz. I znowu nic mi to nie dało w kwestii gierek, ale stwierdziłem że brnę dalej szeroki uśmiech, więc w końcu wykosztowałem się na Apollo z 68060 z chęcią zobaczenia wszystkich dem jakie chciałem. Pobawiłem się trochę i w końcu z zamiarem sprzedaży 68060 wziąłem ACA1221 i wróciłem do korzeni czyli samych gierek. Ostatnio na AEM widząc pokaz demek na 68060 żal mi dupsko ścisnął i cofnąłem się ze sprzedażą i puściłem tą ACA. Aktualnie jestem happy, pewnie za 2-3 miesiące znowu coś będę kombinować... Acha, to co napisałem powyżej zajęło mi jakieś 1,5 roku. Radziłbym na początek wziąć coś wolnego, ogarnąć sobie powoli czy to wystarcza i wtedy ewentualnie kupować coś innego/lepszego - to co kupisz i tak się sprzeda w tej samej cenie albo pewnie i wyższej, więc nic nie stracisz, a dobierzesz w ten sposób sobie sprzęt do swoich wymagań. Oczywiście to wszystko co zrobiłem możesz też zrobić na winuae.
[#27] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@Krashan, post #23

W sumie można zrobić startup-sequence sprawdzający czy jest wciśnięty lewy klawisz myszki i od razu wystartuje z acatune bez ładowania reszty.

Mi się nie podobało w Aca tylko jedno - niektóre dema miały problem z synchronizacją, a pamiętam je z blizzarda4 że chodziły ok.

@TechNineWonder:
Lecz potrzeba Matką Wynalazku, to jeśli powstał by Facebook, w 16 lub 32 kolorach to mógł by być hitem. Ze tak napisze bo jeśli ludzie gonią za Pikachu to mogli by się jarać tym jakby Ktoś im zrobił w fejsa w stylu C64.

Z racji mody na retro, to pewnie tak.
[#28] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@agrajek, post #27

I do tego jeszcze jakaś apka albo edytor w przeglądarce i ludzie wrzucali by swoje pikselowe "facjaty".

Jeszce do tego pewnie dało by im się wciskać całe mnóstwo nie potrzebnych gadżetów okraszonych mianem Retro.

Można by jeszcze do tego zrobić etui do telefonu a w miejscu aparatu zamontować jakieś szkiełko, dzięki któremu od razu powstawały by pikselowe zdjęcia. Oczywiście wmówiło by się że do działania wymagana jest instalacja apki.

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2016 11:49:02 przez TechNineWonder
[#29] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@basto, post #1

Brałbym nowe ACA1233n 40MHz.
Plusy:
Nowa karta z dwu letnią gwarancją.
Wspierasz produkcję nowych cacek do Amigi.
Szybkość w większości zastosowań taka sama jak wiekowego B1230 MK IV.

Ja bym z chęcią kupił wersję ACA1233n 55MHz, bo bije na głowę B1230, ale cena jest zabójcza w porównaniu do reszty.
[#30] Re: A1200 jakie turbo wybrać

@misiek2, post #25

Jeżeli chodzi o kicka 3.1 to faktycznie ACATune nie jest potrzebne. Ale np u mnie (Aca1221, płyta 1D4) muszę w ss ustawić zegar na 28 MHz bo automatycznie bez ACAClock włącza mi się na 14 MHz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem