[#8]
Re: A1200 jakie turbo wybrać
@basto,
post #1
Moje oczekiwania to komfortowa praca pod workbenchem z jakimiś fajnymi bajerkami graficznymi. Odpalenie karty sieciowej oraz komfortowe granie w gry typu CYTADELA itp.
Jak do gier to wystarczy, ale jak karta sieciowa to pewnie i przeglądarka? Nie wiem, czy 030 to dobry pomysł. Zaraz pojawią się ludzie, co udowodnią, że zadziała na A500 1MB, pewnie zadziała i na C64, ale mówimy o komfortowej pracy, więc nie wiem, czy nie powinieneś zweryfikować swoich oczekiwań.
Posądzą mnie o zdradę Amigi, ale komfortowe używanie WB będziesz miał na jakiejś Amidze NG i to tej droższej i szybszej, karta sieciowa też zadziała, gry uruchomisz pod emulatorem.
Radziłbym zanim wydasz tę kasę rozejrzyj się może ktoś niedaleko ma coś z PPC i zamiast inwestować w klasyka i mieć wieczny niedosyt mocy warto przesiąść się na coś szybszego, a gry wymagające Chipsetów uruchomić pod emulatorem.
Osobiście polecę konkurencję AmigaOS 4.x, czyli MorphOS-a.

Popatrz co jest kupić zawsze zdążysz, a niech pęknie bańka spekulacyjna klasyka to zostaniesz z ręką w nocniku, bo realnie te karty nie są warte takich pieniędzy. Rynek sztucznie winduje ceny i nikt mi wmówi, że jest inaczej. Te karty, nowe, czy używane nie uczynią z klasyka komputera, na którym da się wygodnie używać systemu, nie można zaklinać rzeczywistości.
No a teraz linczujcie, bo napisałem co myślę.