[#7]
Re: Dragon, za co go chwalimy ??
@Grzegorz Kraszewski,
post #2
Nie wiem ile z wypowiedzi p. Binka jest na filmikach, ale z tego co mówił, to należy traktować Dragona bardziej jako superbusboard niż kartę turbo. Użyto CF bo w jednym chipie jest kontroler PCI, kontrolery I/O umożliwiające podpięcie np. IRDA, USB (wskazywał na olbrzymie podobieństwo I/O w CF do tego w układach embedded PPC, takich jak w Efice - jedyna większa różnica, to że jeden chip wykonuje natywnie instrukcje 68k, a drugi PPC - możliwe jest wykonanie kart CPU do Dragona na zupełnie innych układach). To że chip ten umożliwia prawie bezproblemowe wykonywanie programów dla 68k jest raczej miłym bonusem ;) . Mówił, że największym problemem na który napotkali przy konstrukcji Mediatora był brak obsługi wszystkich linii adresowych przez karty turbo (znaczy specyfikacja C= je obejmowała, ale producenci rozszerzeń nie używali ich), przez co zastosowano system "okien" przez który Mediator dogadywał się z resztą elektroniki. Teraz mają tam własny CPU podpięty dokładnie tak jak potrzebują. Do tego karty turbo w A1200 nie pozwalały na bezpośredni dostęp kart PCI do ich RAMu, teraz karta PCI ma taki dostęp. Do tego brak wąskiego gardła na styku busboard<>CPU/Fast RAM.
Pytałem też, dlaczego nie ma Sharka, skoro już można byłoby korzystać z niego poprzez dostępny od lat WarpUP. Dostałem odpowiedź, że chcieli tak zrobić, ale nie udało im się dogadać z H&P.
Kartę trzymałem w ręce (widać na zdjęciach :) ) i rzeczywiście jest porządnie wykonana.
Co do prędkości, to ktoś na zachodnim portalu narzekał, że ikony pojawiają się b. powoli, dużo wolniej niż na jego klasyku. I rzeczywiście, ja patrząc na to też się ciut zdziwiłem (raczej był stawiał na poziom prędkości 68030 niż 040/060), bo błyskawiczne to nie było (mam na myśli tempo listowania się ikon w oknie WB). Ale:
- reszta systemu działała bardzo ładnie, a przecież nalezy spodziewać się bardzo różnej reakcji programów na CF (jeden przyspieszy jak na 060/150, inny pójdzie jak na 020/14... pamiętacie jak było z Breathless na 68060)
- soft na karcie (siedzi w 2 MB flashu) jest w bardzo wczesnej wersji - powiedziano nam, że obecnie ciągle pracują nad softem, i to co widzieliśmy to nie była jeszcze wersja dla klienta
- w miarę obecności karty na rynku powinny pojawiać się zamienniki systemowe/nowe programy dla CF, które skorzystają z jego możliwości w pełni. Elbox bardzo liczy na pozytywną odpowiedź programistów klasykowych.
Pytałem też, czy Elbox liczy na dużą sprzedaż (nie kryłem, że jako użytkownik Pegaza jestem sceptyczny) - dostałem całkiem logiczną odpowiedź, że celują w rynek hobbystów klasyka, którzy chcą mu dodać trochę świeżości... a poza mocno spegaziałą ;) Polską jest jeszcze rynek zachodni. No i w przyszłości powinien ukazać się Shark.
PS: Jeszcze jedna uwaga... wszyscy tutaj narzekają, że 040/060 to mało. Ale jak dużo używacie programów, które duszą się przy tych procesorach? Mam na myśli istniejące realnie programy i wykorzystywane na codzień (czyli nie "68030 jest zły, bo Blender CHODZIŁBY na nim powoli" ;) ). Mi 68030/50 służył dzielnie przez prawie całe studia do wykonywania obliczeń na sprawozdania z ćwiczeń, zrobiłem też na nim całą pracę magisterską. Czy od tego czasu pojawiło się dużo programów dla których ten procesor jest za słaby? MPEGA.library można przekompilować dla CF i będzie zjadać 20% mocy CPU, do tego jakiś playerek AVI dla CF, miniQ pewnie chętnie skompiluje AGG dla CF i wszyscy będą szczęśliwi. Chyba niewiele więcej rzeczy wymaga większej szybkości. To przecież produkt dla sentymentalnych nostalgików ;) . Mniej sentymentalni nostalgicy (ale też nostalgicy) kupią sobie Pegaza. A postępowi Intel QuadroCore 10 GHz :) . I wszyscy będą zadowoleni.
Ostatnia modyfikacja: 14.11.06 09:11