kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] Blizzard SCSI-KIT a wielkość dysku
Mam 1230scsi.device w wersji 8.5 na kicie i dysk Seagate 70 GB 68pin na przelotce.

Utilek do SCSI widzi mi kilka dysków po 4 GB rózna wartość LUN - coś jak spit na FastATA. Czy jest jakiś sposób aby zobaczył cały dysk jako jedno (jak non split)?

Wyrzuca mi też, że dysk jest większy niż 4 GB i mogą być z nim problemy oraz zapytanie czy ograniczyć go do 4 GB.

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2016 19:08:05 przez pong777
[#2] Re: Blizzard SCSI-KIT a wielkość dysku

@pong777, post #1

A czemu nie użyjesz zwykłego HDToolBox?
[#3] Re: Blizzard SCSI-KIT a wielkość dysku

@lekarz_med, post #2

A jednak można dać CANCEL = odpowiedzieć "nie" i wtedy dysk jest widziany jako całość.

Jeszcze pytanko czy jak wykrywam urządzenia SCSI to powinienem widzieć ten sam dysk kilka razy pod różnymi "LUN" a na samym końcu DVD?

Zrobiłem sobie małą prartycję 400 MB na OS39 i tak ją nazwałem.

System się zainstalował ale po reboocie mam requester "Please repleace volume OS39 in any drive". Tak się nazywa partycja systemowa i przecież właśnie się z niej bootuje system więc nie rozumiem o co mu chodzi...

UnitControl nie zapamiętuje moich zmian.

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2016 20:28:29 przez pong777
[#4] Re: Blizzard SCSI-KIT a wielkość dysku

@pong777, post #3

Jako jeden LUN.
W RDB musi być "LastLUN".
Flagi RDB można zmieniać np tym
http://aminet.net/package/disk/misc/RDBFlags-1.3
Ale ten utilitek Blizzarda też powinien mieć taką opcję.

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2016 20:18:36 przez lekarz_med
[#5] Re: Blizzard SCSI-KIT a wielkość dysku

@pong777, post #3

Włożyłem dysk 2 GB SCSI 50 pin i jest OK. Nie ma dużej ilości LUNów tylko 1.

Większy dysk na przelotce 68pin->50pin robi problemy. Pod PC go wrzuciłem, sprawdziłem czy nie ma bad sectorów ale jest OK, zrobiłem mu "clean" diskpartem pod Windowsem. Niestety to nie pomogło.
[#6] Re: Blizzard SCSI-KIT a wielkość dysku

@pong777, post #3

"Please repleace volume OS39 in any drive".

Kiedyś jak instalowałem OS3.9 to z tego co pamiętam to po zainstalowaniu go też miałem problemy z ponownym uruchomieniem. Instalka OS3.9 coś miesza w S-S. Zerknij tam i zobacz czy coś można zmienić.
[#7] Re: Blizzard SCSI-KIT a wielkość dysku

@Tomski, post #6

Na małym dysku śmiga na dużym nie.
[#8] Re: Blizzard SCSI-KIT a wielkość dysku

@pong777, post #7

Bo tam z automatu dodaje LUNy co 4GB.
To się jakoś wyłączało tylko dawno się nie bawiłem SCSI w małej Amidze.
[#9] Re: Blizzard SCSI-KIT a wielkość dysku

@pong777, post #7

Dzieli Ci to sam 1230.device czy ten program scsiconfig od phase5 ?
Bo jak scsiconfig to może użyć innego narzędzia do partycjonowania.
A jak device to do ustawień parametrów device jest unitcontrol, może tam jest jakaś opcja?
[#10] Re: Blizzard SCSI-KIT a wielkość dysku

@pong777, post #1

Ja mam taką sytuację :

A500 i GVP Impact II 500+....

teoretycznie wg internetu maks dysk to 4 Gb

ja wsadziłem 9 Gb na przelotce 68-50 i soft gvp do partycjonowanie widzi go jako cos 750 Mb

zrobiłem ręcznie trzy partycje 1GB 4 GB 4GB i wszystko chodzi jak należy.
[#11] Re: Blizzard SCSI-KIT a wielkość dysku

@damianx, post #10

no to zależy jaki masz firmware w gvp
[#12] Re: Blizzard SCSI-KIT a wielkość dysku

@lekarz_med, post #4

A tak jeszcze z innej beczki jak duża partycja może być w FFS i jak duży pojedynczy plik?
Jakie jest ograniczenie ilości folderów na partycję i jakie ograniczenie długości w nazwie pliku?
[#13] Re: Blizzard SCSI-KIT a wielkość dysku

@damianx, post #10

Obstawiam, że te 750MB to 9GB modulo 4 (9GB to pewnie bardziej 9*10^9 bajtów, modulo pełne 4*2^6 to da zapewne coś w okolicach 750MB). Mam podobne zjawisko na dysku 24GB.

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2016 19:37:36 przez perinoid
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem