kategoria: A1200
[#1] A1200 a liczba kolów trybu grafiki w WB - nie mogę wybrać więcej niż 16 w High Res
Mam dziwny problem. Mam A1200 (od 2 dni). Pierwszego dnia po odpaleniu ucieszyłem się widząc, że mogę zwiększyć liczbę kolorów dostępnych w WB (3.1 od Cloanto) do nawet 256. Ustawiłem 64, żeby nie przesadzić dla odmiany i było fajnie. Dzisiaj coś mnie podkusiło, żeby pobawić się opcjami bootowania i wybrać "Double PAL" w "Display options". Obraz wyglądał "podwójnie", ale OK, po prostu monitor nie dogadał się. Ale... Problem jest taki, że od tej pory mam desktop w 16-tu kolorach (w trybie PAL:High Res) i nie jestem teraz w stanie zmienić głębokości na więcej. Znaczy... jestem, o ile w "Display options" wybiorę np. Double NTSC - wtedy liczba trybów mi się zwiększa, ale pojawia się opcja wyboru większej liczby kolorów (przy okazji - wybrany jest nadal PAL:High Res ale już w np.64 kolorach, jak bym chciał). Tylko, że po restarcie znów jest 16.

Jak mogę to opanować, żeby było stabilnie i trwale?

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2016 00:51:17 przez perinoid
[#2] Re: A1200 a liczba kolów trybu grafiki w WB - nie mogę wybrać więcej niż 16 w High Res

@perinoid, post #1

Może masz za mało wolnego chip ram, albo ta łatka wyłącza ci AGĘ.
[#3] Re: A1200 a liczba kolów trybu grafiki w WB - nie mogę wybrać więcej niż 16 w High Res

@perinoid, post #1

opcjami bootowania i wybrać "Double PAL" w "Display options"

Coś kręcisz. Gdzie w opcjach bootowania ustawia się rodzielczość?
Jakiej dystrybucji systemu używasz?
[#4] Re: A1200 a liczba kolów trybu grafiki w WB - nie mogę wybrać więcej niż 16 w High Res

@perinoid, post #1

Wejdź do Shella i wpisz SetPatch. Powiedz co wypisuje na ekranie.
[#5] Re: A1200 a liczba kolów trybu grafiki w WB - nie mogę wybrać więcej niż 16 w High Res

@_arti, post #3

Nowy bootmenu z OS 3.5 i 3.9 ma takie tryby.
[#6] Re: A1200 a liczba kolów trybu grafiki w WB - nie mogę wybrać więcej niż 16 w High Res

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

Mam Kickstart 45.62, Workbench 40.42 (oba od Cloanto).
[#7] Re: A1200 a liczba kolów trybu grafiki w WB - nie mogę wybrać więcej niż 16 w High Res

@perinoid, post #6

Numer Kickstartu wiele by wyjaśniał. Wklej może swój startup-sequence.
[#8] Re: A1200 a liczba kolów trybu grafiki w WB - nie mogę wybrać więcej niż 16 w High Res

@Hexmage960, post #4

Wyszło na to, że setpatch nie był ładowany w startup-sequene. Mam kicka i WB od Cloanto, kupione na Allegro od pong777. Samo SePatch jest ładowane warunkowo:

C:Version >NIL: exec.library 45 20
If WARN
C:SetPatch QUIET
EndIf

C:Version exec.library zwraca mi 45.21. Potem warunek nie jest spełniony i setpatch nie jest ładowany. Ale jest potrzebny do odpalenia trybów zaawansowanych. Wbiłem go na stałe i teraz komputer już odpala jak należy.
[#9] Re: A1200 a liczba kolów trybu grafiki w WB - nie mogę wybrać więcej niż 16 w High Res

@perinoid, post #1

W bootmenu wybierz bootowanie bez sekwencji, wywal plik konfiguracyjny z envarc i ustaw sobie tryb jaki Ci się podoba. Spóźniłem się:)

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2016 10:59:38 przez fazior
[#10] Re: A1200 a liczba kolów trybu grafiki w WB - nie mogę wybrać więcej niż 16 w High Res

@perinoid, post #1

Załącz Setpatch w Startup-Sequence.OK
[#11] Re: A1200 a liczba kolów trybu grafiki w WB - nie mogę wybrać więcej niż 16 w High Res

@perinoid, post #8

Z tego co podałeś z s-s wywal wszystko poza setpatchem, czyli zostaw tylko tą linijkę:

I wszystko powinno hulać.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem