[#1] PFS na dysku SCSI. Wady, zalety różnice NSD, TD64, DirectSCSI
Witam,
Sterownik 1230scsi.device obsługuje duże dyski poprzez TD64, direct SCSI oraz w amigaos3.9 również przez NSD.

System plików PFSaio również obsługuje wszystkie trzy protokoły NSD,TD64,DirectSCSI

Pytanie w którym trybie będzie optymalna praca?
0x50465303 - tryb standard auto-detekcja trybu PFS3_aio
0x50445303 - wymuszenie najwyższego priorytetu dla direct scsi

Mam nadzieję również na dyskusję w tym wątku o różnicach, wadach i zaletach trzech protokołów (NSD,TD64, directSCSI)

O ile mi dobrze wiadomo DirectSCSI jest ograniczone do 2TB, natomiast TD64 teoretycznie do 16EB (Eksabajtów).

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2016 22:03:49 przez Pawelek
[#2] Re: PFS na dysku SCSI. Wady, zalety różnice NSD, TD64, DirectSCSI

@Pawelek, post #1

Śmigam sobie właśnie pod OS3.9. Dysk Seagate 70 GB, SCSI 68pin w przelotce 68-50pin. Pierwsza partycja 500 MB - PFS3aio. Druga - 68,7 GB także PFS3aio. Maska 0x50445303.
Bufory - standardowo po 80 na każdą partycję.

Kopiuję 40 GB z karty SD przez PCMCIA na dysk SCSI najnowszym FileMasterem z Aminetu. Co jakiś czas krzyczy mi, że
no enough free space
, daję IGNORE i jakby nigdy nic idzie kopiowanie dalej.

Czy instalacja TD64 ma sens pod OS3.9 dla 1230scsi.device? Czy sam OS3.9 ma jakieś mechanizmy do obsługi dużych partycji? Czy i tak i siak poradzi z tym sobie PFS3aio?

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2016 22:50:15 przez pong777
[#3] Re: PFS na dysku SCSI. Wady, zalety różnice NSD, TD64, DirectSCSI

@pong777, post #2

Sprawdź kopiowanie pod samym Workbenchem.
AmigaOS3.9 ma mechanizm NSD i komenda Setpatch dodaje obsługe NSD dla sterownika 1230scsi.device (który standardowo posiada TD64 i directSCSI), więc konfiguracja Twojej i mojej Amigi ma obsługę wszystkich trzech standardów :)
W przypadku wyboru PFSaio dla dysku scsi w AmigaOS3.9, będzie on pracował albo w NSD albo przez wymuszenie identyfikatorem DOSType w directSCSI. Tu można zadać pytanie który tryb się lepiej sprawuje, u mnie obydwa bezbłędnie wydajnościowo wydaje się że też tak samo.

na marginesie: PFSaio posiada autodetekcję trybów i w takiej kolejności sprawdza czy nasz system obsługuje duże dyski: NSD, TD64, DirectSCSI

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2016 23:12:32 przez Pawelek
[#4] Re: PFS na dysku SCSI. Wady, zalety różnice NSD, TD64, DirectSCSI

@pong777, post #2

Pierwsza partycja 500 MB - PFS3aio. Druga - 68,7 GB także PFS3aio

Wiem że się powtarzam, ale dużej partycji absolutnie nie można zaczynać od obszaru poniżej 4 GB. Jeżeli przypadkiem system odpali się bez sterowników lub z "No Startup Sequence", to ta partycja będzie widoczna, ale skopiowanie na nią czegokolwiek uszkodzi wszystko i pożegnasz się z danymi na tej partycji. Prawdopodobnie uszkodzeniu ulegnie także partycja systemowa.
[#5] Re: PFS na dysku SCSI. Wady, zalety różnice NSD, TD64, DirectSCSI

@Pawelek, post #1

Na każdym kroku w dokumentacji PFS3 jest podkreślane, żeby NIE używać direct scsi jeżeli device obsługuje TD64 (lub NSD).
To jest proszenie się o kłopoty więc nie wiem dlaczego uparłeś się, żeby używać direct scsi.
Dlatego proponuję zostać przy standardowym NSD/TD64 i nie kombinować.
W pakiecie PFS3 jest dobra, obszerna dokumentacja opisująca wszystkie aspekty filesystemu - polecam się z nią zapoznać.

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2016 04:57:58 przez lekarz_med
[#6] Re: PFS na dysku SCSI. Wady, zalety różnice NSD, TD64, DirectSCSI

@pong777, post #2

Mam wrażenie, że nikt już nie czyta dokumentacji do programów...

Cytat z dokumentacji PFS3
ONLY use the Direct SCSI version when your controller doesn't support TD64
and your harddisk is larger than 4GB.

Why not to use the direct scsi version.

The functions of the standard interface are best adapted to access the
device and can deal with problems of the used scsi device. PFS3 is not
and cannot be aware of the specific problems of all scsi devices which
could cause problems in some cases. Therefore don't use the direct scsi
version if you don't have to.

Więc czemu ustawiłeś na direct scsi nie wiem.
[#7] Re: PFS na dysku SCSI. Wady, zalety różnice NSD, TD64, DirectSCSI

@Pawelek, post #3

Mam wrażenie, że nastąpiła jakaś powszechna amnezja albo wszyscy mają po 15 lat i nikt nie pamięta jak to było...

Dawno, dawno temu, w połowie lat 90 ubiegłego stulecia, gdy firma Commodore już upadła i nie powstał jeszcze żaden nowy AmigaOS 3.5 czy 3.9 i wszyscy używali 3.1 to producenci sprzętu do Amigi (tak, wtedy tacy istnieli) zauważyli problem z dyskami >4GB.
"grupa trzymająca władzę" nazywała się wówczas "independent group of third-party Amiga developers" i stwierdzili że fajnie byłoby mieć jeden standard do obsługi dużych dysków co ułatwiłoby im robotę przy pisaniu sterowników do kontrolerów SCSI. Jako, że właściciel marki Amiga nic nie proponował w tym względzie to się zebrali w sobie i sami zdefiniowali nowy standard obsługi dużych dysków. Nazwali go... TD64 co było skrótem od trackdisk64.
Głównym autorem był Ralph Babel.
Specyfikacja nowego API została zawarta m.in. na Amiga Developer CD (Amiga_Dev_CD_v1.1:Contributions/Ralph_Babel/Development/trackdisk64)
Skrócony opis jest również na aminecie http://aminet.net/package/dev/misc/trackdisk64

W projekcie nowego API aktywnie brali udział m.in.:
Ralph Babel - twórca firmware SCSI do wszystkich kart GVP oraz GuruROM (karty GVP oraz A2091)
Ralph Schmidt - twórca firmware SCSI do wszystkich kart SCSI z phase5 (wszelkie blizzardy i cyberstormy od wersji 7 obsługują TD64)
Dan Babcock
Jamie Cooper
Randell Jesup
Oliver Kastl
Bernhard Möllemann
Matthias Scheler
Michael B. Smith

Lista współpracujących z TD64 urządzeń na dzień powstania standardu to:
1230scsi.device (Phase5 Blizzard I-IV,Blizzard 1240/1260)
2060scsi.device (Phase5 Blizzard 2060)
ALF.device (BSC Alf Controller)
cybscsi.device (CyberStormMK I-II)
dracoscsi.device (Macrosystem Draco)
oktagon.device (BSC Oktagon)
omniscsi.device (Ralph Babel GuruRom)
z3scsi.device (Phase5 Fastlane Z3)

Obsługują go też oczywiście powstałe później kontrolery SCSI na kartach CyberStormMKIII/PPC oraz BlizzardPPC.

Dla starych non-TD64-aware devices powstała alternatywa w postaci Direct SCSI.
Takim jest np.
HardFrame.device (Microbotics HardFrame)

Co więcej istnieją kontrolery nie współpracujące zarówno z TD64 jak i z Direct SCSI np:
scsidev.device (GVP Series I)
hddisk.device (CBM A2090)
które po prostu nie obsłużą dużych dysków.

I tak to trzewniej bywało z tym TD64 i Direct SCSI.

Potem powstał AmigaOS 3.5 i 3.9, który wprowadził NSD, tak na przekór, żeby AmigaINC mogła pokazać władzę i nie pozwolić aby to standard "independent group of third-party Amiga developers" był jedyny i dominujący.

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2016 06:04:56 przez lekarz_med
[#8] Re: PFS na dysku SCSI. Wady, zalety różnice NSD, TD64, DirectSCSI

@lekarz_med, post #7

O, wreszcie jakaś kondensacja wiedzy nt. TD64. Nigdy tego nie używałem ani nie wiedziałem, jak i z czym. Zastanawiałem się, dlaczego jest tyle standardów, a zawartość startup-sequence w WB3.9 jeszcze bardziej mieszała mi w głowie. Bazując na twojej informacji najlepszym wyborem wydaje się być TD64, przy którym pracowali ludzie mający ogromne doświadczenie. Posiadam kontroler Oktagona z 38GB dyskiem i widzę, że jest na liście oficjalnie wspieranych. Będę miał później kilka pytań odnośnie sposobu używania. Dzięki OK
[#9] Re: PFS na dysku SCSI. Wady, zalety różnice NSD, TD64, DirectSCSI

@Umpal, post #8

Rozwijając temat warto wspomnieć, że SFS ma usunięte wsparcie dla Direct SCSI właśnie dlatego, że mogło ono sprawiać kłopoty.
My versions of SFS don't support direct-SCSI (HD_SCSICMD) since using it can cause problems, incl. beeing unable to boot at all any more for example with the old kickstart ROM IDE scsi.device, and using it can't fix anything NSDPatch doesn't as well in a much better way for old drivers.

KLIK
[#10] Re: PFS na dysku SCSI. Wady, zalety różnice NSD, TD64, DirectSCSI

@lekarz_med, post #9

Dobrze, temat niezwykle ciekawy i idę o zakład, że tak jak to było w przypadku pamięci Fast (jest na ppa taki wątek) tak i w tej dziedzinie mało kto wie, jak to jest naprawdę. Zatem rodzą się pytania:
1. Jak się korzysta z TD64? Czy wystarczy zaktualizować partycje tym Filesystemem z Aminetu i partycje będą obsługiwane z automatu?
2. Czy Workbench uruchomiony bez s-s i innych łatek będzie je widział poprawnie? Czy można odpalić np. Filemastera i kopiować do woli po wszystkich partycjach bez obawy ich uszkodzenia, tzn. powyżej 4GB, czy też trzeba wcześniej uruchomić jakiś "magiczny" programik?

Zaś co do SFS, to nie lubię go ze względu na jedną podstawową wadę: Nie działa na 68000 (wymaga minimum 020).
[#11] Re: PFS na dysku SCSI. Wady, zalety różnice NSD, TD64, DirectSCSI

@Umpal, post #10

Temat chyba na duży artykuł np. do Amigazynu a nie na post na forum, ale w dużym skrócie:

- musisz mieć "TD64-aware device" czyli np. oktagon.device albo inny, który wymieniłem wyżej.
- musisz użyć filesystemu wspierającego TD64 czyli:
FFS 44.5 właśnie ten http://aminet.net/package/disk/misc/ffstd64
ta konkretna wersja FFS wspiera TD64 ale NIE wspiera NSD.
Późniejsze FFS np. te AOS3.5/3.9 wspierają NSD i NIE mają obsługi TD64
PFS3aio http://aminet.net/package/disk/misc/pfs3aio
Najpierw sprawdza NSD a dopiero potem TD64
PFS3 5.3 (oryginalny) http://aminet.net/package/disk/misc/PFS3_53 obsługuje TD64, natomiast z tego co wiem NIE obsługuje NSD, jest oddzielna wersja dla Direct SCSI.
SFS 1.279 http://strohmayer.org/sfs/files/SFS_1.279_68k.lha
obsługuje NSD i TD64 (natomiast nie Direct SCSI), szuka najpierw NSD, potem TD64 (wymaga 68020)
SFS 1.84 https://hjohn.home.xs4all.nl/ Obsługuje zarówno NSD, TD64 jak i jest oddzielna wersja dla Direct SCSI. Z tego co pamiętam to ta wersja działa na 68000

Jeżeli masz odpowiedni device to wybierasz jeden z wymienionych wyżej filesystemów obsługujących TD64 i WYŁĄCZASZ w AOS3.5/3.9 NSD w startup-sequence. I tyle.
Jeżeli masz 3.1 to dokładna instrukcja jak aktywować TD64 z FFS jest TUTAJ - ważne, żeby przy dodawaniu filesystemu wpisać identyfikator 0x444F5303.

Polecam poczytać starą stronę odnośnie SFS i dużych dysków https://hjohn.home.xs4all.nl/SFS/drives.htm
Jest tam też trochę o Direct SCSI https://hjohn.home.xs4all.nl/SFS/scsi.htm
a także o Mask i MaxTransfer, które odnoszę wrażenie, że też chyba mało kto rozumie.

Wszystko powyżej dotyczy kontrolerów SCSI. Inaczej jest odnośnie kontrolera IDE w A600/A1200/4000 (scsi.device) bo tu różne wersje obsługują różne API, ale wyjaśnienie tego powstało już dawno na jednym z zagranicznych portali, więc nie będę tego powielał.
KLIK

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2016 00:56:48 przez lekarz_med
[#12] Re: PFS na dysku SCSI. Wady, zalety różnice NSD, TD64, DirectSCSI

@lekarz_med, post #11

Jetem w trakcie lektury i zastanawia mnie ten wpis w akapicie zatytułowanym Why TD64? (ostatnie zdanie):
TD64 gives additional 32 digits to the "calculator", so you can access 4 billion times 4 GB. This is presumably enough for the next few decades: For one Terabyte you need 40 bits, and 64 will address 8 Exabyte. Although you can only use partitions of 2GB max. (this is a DOS limit), TD64 is necessary for harddisks larger than 4GB.

Czy to oznacza, że nie powinno się tworzyć partycji większych niż 2GB? Przecież na dysku kilkudziesięciogigabajtowym trzeba by ich narobić całe mnóstwo!
[#13] Re: PFS na dysku SCSI. Wady, zalety różnice NSD, TD64, DirectSCSI

@Umpal, post #12

Jak wiadomo PFSaio wykonuje auto-detekcję trybu pracy (TD,NSD,TD64,DirectSCSI) przy montowaniu partycji.
Pytanie techniczne:
W którym momencie sekwencji startowej Amiga montuje kolejne partycje nie bootowalne DH1,DH2... ?
Dopiero po LoadWB czy wcześniej ?

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2016 09:10:06 przez Pawelek
[#14] Re: PFS na dysku SCSI. Wady, zalety różnice NSD, TD64, DirectSCSI

@Umpal, post #12

Nie słyszałem o takim ograniczeniu i sam używam większych partycji.
Oba filesystemy pozwalają na stworzenie dużo większych partycji.
Natomiast jest ograniczenie wynikające z dos.library co do wielkości pojedynczego pliku właśnie ok 2GB.
Więc może to błąd w tekście i zamiast "partitions" powinno być "files" i wtedy by się zgadzało.
[#15] Re: PFS na dysku SCSI. Wady, zalety różnice NSD, TD64, DirectSCSI

@lekarz_med, post #14

No tak, to miałoby sens.
[#16] Re: PFS na dysku SCSI. Wady, zalety różnice NSD, TD64, DirectSCSI

@lekarz_med, post #14

To nie jest błąd, tylko zdanie wycięte z kontekstu. Przeczytaj cały tekst i readme z ffs64.
[#17] Re: PFS na dysku SCSI. Wady, zalety różnice NSD, TD64, DirectSCSI

@cholok, post #16

Cholok, nie wyciąłem zdania z kontekstu, to jest praktycznie cały akapit. Jeśli widzisz błędne zrozumienie, to proszę skoryguj. Inaczej twój komentarz wygląda na złośliwy.
[#18] Re: PFS na dysku SCSI. Wady, zalety różnice NSD, TD64, DirectSCSI

@Umpal, post #17

Autor artykułu wyciął. Dotyczy to przypadku, gdy sterownik (device) nie jest TD64-aware, bo sam filesystem nie załatwia sprawy. Rzeczywisty limit jest (KS3.1) jest 4 GB, ale ze względu na traktowanie liczby 32-bit ze znakiem jest 2 GB, ale to można to obejść.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem