[#1] Pytania początkującego
Witam!

Właśnie stałem się posiadaczem "nowej" A1200 :), jako że jest to goła Amiga, a ja się na Amidze nie znam w ogóle, mam kilka pytań:

1. Jaki monitor nalezy zakupić i czy monitor daje lepszy obraz od telewizora?
2. W jaki sposób zamontować w Amidze twardy dysk i czy można uzywać powszechnie dostepnych dysków 2.5 cala z laptopów - jesli ie to co polecacie z zamian.
3. Jak najprosciej podłączyć CD-RW?
4. W jaki sposób rozbudować AmigE - tzn. myślę o jakieś karcie turbo - jaka jest warta polecenia i czy nie znajac sie na elektronice poradze sobie z montażem?

Pozdrawiam

Jakub
[#2] Re: Pytania początkującego

@ZybeX, post #1

Ad 1: Wszystko zależy od Twoich potrzeb. Jeżeli Amigę będziesz wykorzystywał tylko do gier, to telewizor spokojnie Ci wystarczy. Musisz też wiedzieć, że nowego monitora typowo amigowego już nie dostaniesz. Wszystko to sprzęty używane, więc ich żywotność jest trudna do określenia. Zakup nowego monitora ogólnodostępnego na rynku wiąże się z kupnem scandoublera (aby odbierać sygnał PAL, w którym działa większość gier). Do innych zastosowań (niegrowych), a zwłaszcza gdy kupisz kartę graficzną, monitor jest wskazany, a wręcz wymagany i nie ma potrzeby nabywania scandoublera.

Ad 2 i 3: FAQ i jeszcze FAQ.

Ad 4: Karta rozszerzenia zależy od Twoich potrzeb. Wiadomo, że im szybciej tym lepiej.
[#3] Re: Pytania początkującego

@mailman, post #2

AD4.Wkładasz kartę pod klapkę troche oprogramowania do karty.Jeśli PPC to tu z oprogramowaniem nie jest łatwo .Dużo jest sterowaników na PPC niektórzy początkujący mają znim problem .Polecam artykuł MA z 98roku pod tytułem PPC prawdy i mity ,albo skorzystać z artykułów na PPA OK

Ostatnia modyfikacja: 19.11.06 09:28
[#4] Re: Pytania początkującego

@ZybeX, post #1

Ad.1) Oczywiście, że daje lepszy. Do prawie wszystkich gier wystarczy monitor Commodore 1084S lub Philips CM8833-II. Jeśli jednak będziesz dużo działał w systemie (czytaj Workbenchu) to zakup monitor typu Multisync - np. Amiga M1438S lub starszy - Microvitec M1438. Ja osobiście polecałbym ten ostatni wariant - najlepszy do ogólnego wykorzystania A1200, bo oprócz trybów tych co dają C1084S i Philips CM8833-II umożliwia wyświetlenie obrazu w trybie Multiscan (obraz dużo ładniejszy i nie męczy oczu).

Ad.2) Można używać wszystkie dostępne twarde dyski 2,5" od laptopów , a także wszystkie twarde dyski IDE 3,5" (stosowane powszechnie w Towerach pecetów). Ja sugeruję zakup dysku 2,5" gdyż potrzebuje mniej prądu, mniej się nagrzewa, jest z reguły cichszy i przede wszystkim jego montaż jest bezproblemowy (A1200 jest fabrycznie przystosowana właśnie do takich dysków twardych). Zakup HD 2,5" o pojemności 4GB w zupełności wystarczy.

Ad.3) Na temat nagrywarek się nie wypowiem bo jej nie mam przy mojej A1200. Mam natomiast napęd CDROM, więc jeżeli Ci on wystarczy łatwo się go podłącza. Wystarczy przejściówka taśmy twardego dysku z 2,5" (w której jest również zasilanie napędu) na 3,5" - do której podłączysz napęd CDROM od zwykłego PC (np. LG x48 ), a zasilanie "pociągniesz" z gniazda zasilania stacji dyskietek znajdującego się na płycie głównej Amigi A1200. Dlatego potrzebny jeszcze będzie kabelek rozdzielający zasilanie na stację dyskietek i CDROM.

Ad4.) Polecam Blizzard IV 1230 68030/50MHz z koprocesorem MMU 50MHz i 32MB RAM. Wystarczy do prawie wszystkich starszych gier i płynnej pracy w systemie. Oczywiście możesz zakupić kartę turbo Blizzarda lub Apollo z procesorem 68040, a nawet z 68060, ale to tylko wtedy gdy będziesz się bawił na A1200 w internet, a i tak przydałaby Ci się wtedy karta grafiki. Jeśli jednak chcesz się bawić w wymagające gry FPP (np. Shogo, Quake, Alien Breed 3D II TKG), strategie (np. Napalm, Exodus) i w ogóle nowe gry na A1200, to musisz mieć kartę turbo z procesorem Power PC i dodatkowo kartę grafiki. To rozwiązanie jednak to wydatek rzędu 1000zł więc nie sądzę abyś go rozważał. Pamiętaj, że kartę grafiki nie włożysz do standardowej obudowy A1200, więc będziesz musiał kupić obudowę Tower (np. Invinitiv, Elbox lub Gift) i zaopatrzyć się w interfejs klawiatury.

Mam nadzieję, że pomogłem :).

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 19.11.06 16:29

Ostatnia modyfikacja: 19.11.06 16:30
[#5] Re: Pytania początkującego

@Azzorek, post #4

bvision mozna zmiescic w zwyklej obudowie a1200
[#6] Re: Pytania początkującego

@Azzorek, post #4

Do Exodusa i Napalma spokojnie wystarczy 68040 + 32 MB Ram / AGA. Ja mam 030 i żyję :).

[#7] Re: Pytania początkującego

@Malin, post #6

Ale co to za życie...

[#8] Re: Pytania początkującego

@MinisterQ, post #7

Lepsze niż na WinUAE szaman na drzewo!

[#9] Re: Pytania początkującego

@Malin, post #8

Tak, na pewno... Śpioch ślimak

[#10] Re: Pytania początkującego

@ZybeX, post #1

welcome! ZybeX 

http://gutjahr.free.fr/index.php?language=en&page=1200cd

Ostatnia modyfikacja: 19.11.06 18:17
[#11] Re: Pytania początkującego

@ZybeX, post #1

cześć,

Co do karty turbo zgadzam się w 100% z kolegami. Blizzard 1230/50+FPU+16, 32 lub więcej ramu w zupełności na początek wystarczy.
Jest bardzo stabilną kartą którą możesz bez problemu zamontować do klasyka. Zadawala się fabrycznym zasilaczem impulsowym nawet jeśli masz podpięty w środku dysk twardy 3,5 cala. Poza tym możesz podczas bootowania wyłączyć ją i odpalić Amigę w standartowej kofiguracji. Mam tą kartę w swojej Ami i z czystym sumieniem polecam :) . Jeśli jednak masz większe aspiracje (kaska) to możesz zapolować na mocniejsze karty z prockami 040-060, ale będzie wiązać się to z wymianą zasilania, dodatkowym chłodzeniem, lub przekładką Amigi do tower fuuuu... po co Ci dwa PCety w domu ;)

pozdrawiam i życzę powodzenia w kompletowaniu sprzętu. Daje to naprawdę dużo radości OK

--
Amiga 1200 Escom 3.1, Blizzard 1230/50+FPU+16MB,HD 1,6GB
[#12] Re: Pytania początkującego

@ZybeX, post #1

Co do monitora multisync to jest akurat na Allegro aukcja - warto się przymierzyć!

http://www.allegro.pl/item142096497_monitor_oryginalny_m1438s_14_amiga.html

Pozdrawiam

Azzorek

[#13] Re: Pytania początkującego

@Azzorek, post #12

Brdzo dziękuję za tak liczne odpowiedzi :)

Myślę, że na początkou po prostu sporo pogram, ale później raczej z pewnością moje wymagania wzrosną i karta turbo będzie konieczna - ale to za jakieś 4 miesiące.

Na razie na pierwszy ogień pójdzie na pewno twardy dysk i włożę trochę pamięci - w związku z tym kolejne pytanie: w jaki sposób rozszerzyć pamięć a Amidze - czy wystarczy standartowe kości pamięci (podejrzewałbym jakieś Simmy), czy też nalezy szukać czegoś specalizowanego?

Dodam, że w ogóle nie chcę wstawiać Amigi do towera - interesuje mnie klasyczna Amiga.

pozdrawiam
[#14] Re: Pytania początkującego

@ZybeX, post #13

Jeżeli chodzi o samo rozszerzenie pamięci musisz szukać czegoś takiego: http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=191&sid=da55fd5efa22caf888ecc23e523ebd42

[#15] Re: Pytania początkującego

@ZybeX, post #13

Dokładnie jak napisał Kitech - potrzebujesz modułu rozszerzenia, A1200 nie ma możliwości rozbudowy pamięci "na płycie" (jak np. A4000).
Do A1200 wyprodukowano sporo takich wynalazków - niektóre mają pamięć wlutowaną na stałe (np. http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=1541 ), niektóre na stare simmy (8 bit - b. rzadko spotykane, wyszły z użycia w epoce 386/486), niektóre na Simmy PS2 ( http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=996 ). Z powodów technicznych nie ma rozszerzeń większych niż 8 MB (niektóre tylko 4 MB).
Na Allegro przewijają się róznych typów rozszerzenia pamięci do A1200, jednak ceny rzadko spadają poniżej 50 zł. Z tego względu warto dodać drugie 50 zł i kupić najsłabszą kartę turbo (najprostsze karty turbo to rozszerzenie pamięci plus szybszy procesor, z tego powodu mają ograniczenie 8 MB RAM). Albo wysupłać 150 - 200 zł i kupić lepszą kartę z 68030 (tu przyłączam sie do kolegów - Blizzard IV jest chyba najstabilniejszą i ogólnie bezproblemową kartą zrobioną do A1200... z tego powodu nie jest on tani) lub 68040 (musisz wiedzieć, że 68040 25 MHz jest 2x szybszy od 68030 50 MHz). Te "lepsze" karty są inaczej skonstruowane, więc nie mają limitu 8 MB... zależnie od karty 64-256 MB.
Do grania w 99% gier na A1200 wystarczy 68030 50 MHz, reszta... różnie, dla niektórych 68060 bywa za słaby :)

Wracając do rozszerzenia RAM, to przyspieszy on gołą A1200 około dwukrotnie (a karty turbo proporcjonalnie więcej np. Blizzard IV daje kopa A1200 około 8 razy).

Ostatnia modyfikacja: 20.11.06 20:37
[#16] Re: Pytania początkującego

@wali7, post #15

Ja korzystam z Blizzarda IV 30/50 i faktyczni nie mam z nim żadnych problemów. Jest bardzo stabilny.

Jedynie martwi mnie duża temperatura wydzielana przez tą kartę i brak dobrego obiegu powietrza wewnątrz mojego klasyka.

[#17] Re: Pytania początkującego

@cichym, post #16

Wysoka temperatura pracy 68030 50 MHz to normalka... ja miałem przez ponad rok BlizzardaIV z desktopie (ze ściągniętą klapką... na wszelki wypadek) i działał bezproblemowo. Rozgrzaną metalową obudową CPU można było prasować ubrania ;)
[#18] Re: Pytania początkującego

@wali7, post #17

cześć,

Ja mam " Blizzka " 1230/50 w destopie od liku dobrych miesięcy i nic a nic zię z nim nie dzieje . Sprzęt pracuje bardzo stabilnie - nawet w lecie. Nie mam nawet ściągniętej klapki :) Gdybym kiedyś zmieniał katę na mocniejszą to na pewno byłby to Blizzard :) A co do temperatury pracy, to idzie zima i każde źródło ciepła w domu na pewno się przyda ;)

Pozdrowienia,
mic

--

Amiga 1200 Escom, 3.1, Blizzard 1230/50+FPU+16MB, HD 1,6GB
[#19] Re: Pytania początkującego

@mic, post #18

a czy może mi ktoś doradzić ale tak raczaj szbko :) bo aukcja sie kończy

za ile opłaca się to lictować ?

http://www.allegro.pl/item142227859_karta_turrbo_apollo_1240_68040_40_mhz.html

[#20] Re: Pytania początkującego

@flash5, post #19

Jeśli sprawna - to za 150 - 200 zł na pewno. Jeśli uszkodzona, to 50 zł, pod warunkiem że proc dobry :)
[#21] Re: Pytania początkującego

@madman15, post #20

dokładnie... wszystko zależy od tego czy sprawna :)
Generalnie Apollo 1240/40 to chyba najszybsza karta z 040 jaka wyszła dla Ami. Do tego można własnym sumptem dołozyć drugą podstawkę pod Simm i używać np. 2x 32 MB zamiast polować na trudniej dostępne i drogie 64 MB. Ale wielu ludzi skarży się na małą stabilnośc tej karty (ja miałem 3 różne Apollo 1240 i z żadną nie było problemów), na pewno wymaga ona dużo prądu (lepiej używać w towerze z jakimś busboardem), do tego CPU produkuje sporo ciepła, wymagany wiatrak.

ale powraca pytanie z początku - czy jest sprawna? :)
[#22] Re: Pytania początkującego

@flash5, post #19

Skończyło się na 151PLN... nie zaryzykowałbym tyle za kota w worku. Tym bardziej, że "przywiezione z niemiec", "nie mam jak sprawdzić", "niewiem co to jest bo sie na tym nieznam" w warunkach Allegro oznacza najczęściej po prostu "zimny trup".
[#23] Re: Pytania początkującego

@wali7, post #21

A macie Panowie jakies jakies doswiadczenia z tym Apollo w desktopie? Czarny zasilacz czarny escomowy to pociagnie, czy lepiej kupic bialy od A500?
HDD mam wymieniony na karte CF, ktora bierze duzo mniej pradu.

[#24] Re: Pytania początkującego

@Czarek, post #23

na zasilaczu 60W od A500 dziala A1200 nawet z karta BlizzardPPC sprawdzalem bez FastATA i jednym dyskiem jest ok, wentylatorek na 040 mialem podlaczony do osobnego antenewego zasilacza, a tak samo na zasilaczu 40W i nawet bez dysku Amy juz nie startuje, ale zalezy jeszcze ilu jest amperowy. najlepiej kupic slaby ATX i puscic na pasywnym. mialem przez jakies trzy lata uzywany AT 200W do A1200 na pasywnym, zakupionym jeszcze w firmie AMIGO.

Ostatnia modyfikacja: 21.11.06 15:40
[#25] Re: Pytania początkującego

@Czarek, post #23

Całe życie wszystkiego używam tylko w desktopach. Problemu żadnego nie ma. W przypadku standardowego chłodzenia karty (mały radiator + jazgotliwy wiatraczek 2,5 x 2,5 x 1 cm), wystarczy przesunąć wiatraczek maksymalnie do "tylnego" brzegu radiatora i wszystko wejdzie. Lepiej jednak, aby nie opierał się on o klawiaturę, bo spotęguje to jazgot. Można też zastąpić go innym małym wiatraczkiem, o wysokości 0,5 cm.

Patent z przesunięciem oryginalnego wiatraczka sprawdzał się u mnie bezbłędnie w przypadku 040/33 a potem tej samej 040, podkręconej na 42,5MHz. Teraz mam na tej karcie 060/85, której wystarcza sam radiator.

Ogólna uwaga: NIE BÓJCIE SIĘ DESKTOPA! Nawet BlizzardPPC z BVision może działać w desktopie bez żadnego problemu. Tower w dzisiejszych czasach to IMHO przeżytek - nie potrzeba już 5 dysków, aby uzyskać łącznie przyzwoitą pojemność; nie potrzeba od dawna kilku różnych streamerów, aby zapewnić sobie możliwość swobodnej wymiany danych. Jeden dysk 2,5" i combo DVD+CDRW (slim) załatwiają wszystko.
[#26] Re: Pytania początkującego

@Czarek, post #23

Apol040, FastATA2, Dysk 2,5" spokojnie działały mi na tym zasilaczu

[#27] Re: Pytania początkującego

@Czarek, post #23

Mi ogólnie po podłączeniu całego sprzętu zbrakło prądu z oryginalnego zasilacza, objawy były takie, że CD-ROM czasami chodził, czasami nie, a jak chodził, to wyskakiwały błędy przy pracy z dyskiem :)
[#28] Re: Pytania początkującego

@Daclaw, post #25

Super! Dzieki chlopaki.
A jak ktos na forum bedzie chcial sie pozbyc zestawu PPC + BVision to ja sie na nie pisze :D

Zadnego napedu do amigi nie bede pakowal - w zyciu nie wywierce w niej dziur zadnych. Mysle za to coraz powazniej o Highway'u. Mam naped DVD slim na USB, ktory uzywalem kiedys z iBookiem, a od kiedy nie mam iBooka lezy nieuzywany. O prad sie nie martwie bo w monitorku mam aktywny hub :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem