[#4]
Re: Pytania początkującego
@ZybeX,
post #1
Ad.1) Oczywiście, że daje lepszy. Do prawie wszystkich gier wystarczy monitor Commodore 1084S lub Philips CM8833-II. Jeśli jednak będziesz dużo działał w systemie (czytaj Workbenchu) to zakup monitor typu Multisync - np. Amiga M1438S lub starszy - Microvitec M1438. Ja osobiście polecałbym ten ostatni wariant - najlepszy do ogólnego wykorzystania A1200, bo oprócz trybów tych co dają C1084S i Philips CM8833-II umożliwia wyświetlenie obrazu w trybie Multiscan (obraz dużo ładniejszy i nie męczy oczu).
Ad.2) Można używać wszystkie dostępne twarde dyski 2,5" od laptopów , a także wszystkie twarde dyski IDE 3,5" (stosowane powszechnie w Towerach pecetów). Ja sugeruję zakup dysku 2,5" gdyż potrzebuje mniej prądu, mniej się nagrzewa, jest z reguły cichszy i przede wszystkim jego montaż jest bezproblemowy (A1200 jest fabrycznie przystosowana właśnie do takich dysków twardych). Zakup HD 2,5" o pojemności 4GB w zupełności wystarczy.
Ad.3) Na temat nagrywarek się nie wypowiem bo jej nie mam przy mojej A1200. Mam natomiast napęd CDROM, więc jeżeli Ci on wystarczy łatwo się go podłącza. Wystarczy przejściówka taśmy twardego dysku z 2,5" (w której jest również zasilanie napędu) na 3,5" - do której podłączysz napęd CDROM od zwykłego PC (np. LG x48 ), a zasilanie "pociągniesz" z gniazda zasilania stacji dyskietek znajdującego się na płycie głównej Amigi A1200. Dlatego potrzebny jeszcze będzie kabelek rozdzielający zasilanie na stację dyskietek i CDROM.
Ad4.) Polecam Blizzard IV 1230 68030/50MHz z koprocesorem MMU 50MHz i 32MB RAM. Wystarczy do prawie wszystkich starszych gier i płynnej pracy w systemie. Oczywiście możesz zakupić kartę turbo Blizzarda lub Apollo z procesorem 68040, a nawet z 68060, ale to tylko wtedy gdy będziesz się bawił na A1200 w internet, a i tak przydałaby Ci się wtedy karta grafiki. Jeśli jednak chcesz się bawić w wymagające gry FPP (np. Shogo, Quake, Alien Breed 3D II TKG), strategie (np. Napalm, Exodus) i w ogóle nowe gry na A1200, to musisz mieć kartę turbo z procesorem Power PC i dodatkowo kartę grafiki. To rozwiązanie jednak to wydatek rzędu 1000zł więc nie sądzę abyś go rozważał. Pamiętaj, że kartę grafiki nie włożysz do standardowej obudowy A1200, więc będziesz musiał kupić obudowę Tower (np. Invinitiv, Elbox lub Gift) i zaopatrzyć się w interfejs klawiatury.
Mam nadzieję, że pomogłem :).
Pozdrawiam
Azzorek
Ostatnia modyfikacja: 19.11.06 16:29
Ostatnia modyfikacja: 19.11.06 16:30