kategoria: A1200
[#1] wifi pod pcmcia wiesza amigę
Mam kartę sieciową wifi na pcmcia sygnowana nalepką superbonio.
Nie mogę jej uruchomić, teoretycznie wszytko ok, jak w miami wybieram sterownik prism2 i klikam guziczek poniżej do odczytania mac adresu karty amiga się wiesza, wiesza się tez gdy próbuję się połączyć.
W prepcart karta jest widziana, działa mi czytnik CF i sieciowa lan na pcmcia a z tą się wysypuje.
Używam cardreset i cartpatch,sprzet to A1200 rom 3.1 i 030 od Elbox z 64mb.
Może ktoś pomóc ?
[#2] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@Risc, post #1

zobacz czy wszystkie piny w gnieździe sa OK
[#3] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@Risc, post #1

Ta karta to Orinoco Gold. Będzie obsługiwać WEP ze starymi sterownikami Prism2 1.7 lub
WPA/TKIP z nowymi sterownikami. Podobnie jak SpeedTouch 110 - tylko WPA/TKIP.
Nie będzie działać żadne ustawienie z WPA2/AES.

Pierwsza rzecz to musisz ustawić w routerze WPA i szyfrowanie TKIP. Nie możesz dać mixed mode, nie będzie działać. Nie możesz dać WPA/WPA2 - też nie będzie działać. Musi być ustawione WPA i TKIP.

Potem sprawdź czy WirelessManager się łączy z routerem.
Znajdź linijkę w U-S

C:WirelessManager prism2.device

i postaw znak średnika przed nią.
Zapisz ustawienia.
Reboot i otwórz CLI. W oknie CLI wpisz:
C:WirelessManager prism2.device
lub
C:WirelessManager prism2.device VERBOSE

Zobaczymy czy się połączy z routerem. Daj znać czy coś pomogło.

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2016 20:37:18 przez Sir_Lucas
[#4] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@Sir_Lucas, post #3

C:WirelessManager prism2.device też wiesza :(
mam specjalny profil w routerze stworzony dla amigi wpa/tkip hasło to tylko cyfry, jest jakaś konkretna ilość znaków hasła (po wyczytałem że nie zalecają używnia liter)
Problem z ami mogę wykluczyć czytniki cf i sieciówka na lan działa poprawnie.
prosm2 ver2.6 z 23.10.14

C:WirelessManager prism2.device verbose wiesza sie po id=0 ssid='Amiga'
tak się nazywa moja sieć, hasła nie chce przejść.

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2016 21:42:33 przez Risc
[#5] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@Risc, post #4

A czy karta na pewno jest sprawna? Czy dioda power się zapala?
[#6] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@Sir_Lucas, post #5

Diody nie zapalają się, amiga kartę widzi w prepcart.
Mam nadzieję że sprawna, choć nigdy jej nie używałem.
[#7] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@Risc, post #6

A może wybierasz się na AmiParty do Chełma w ten weekend? Jeśli tak, to mógłbym tam pomóc Ci i sprawdzić co i jak.
[#8] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@Sir_Lucas, post #7

Niestety nie, ale na pewno będę na Retrokomp :)
Może Ty się wybierasz ?
[#9] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@Risc, post #8

Wyłącz szyfrowanie, postaw najpierw połączenie na sieci otwartej a potem można bawić się w szyfrowanie. Ja z Wpa zrezygnowałem bo zwalniało.
[#10] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@Risc, post #8

Nie, niestety nie dostanę tak od razu urlopu.
A właśnie czy jak sieć jest otwarta to możesz się połączyć?
[#11] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@Risc, post #1

Miałem tak (totalne zawieszenie przy włączaniu wi-fi) na a600; przyczyną okazała sie zbyt szybka karta CF... PCMCIA i IDE najwyraźniej sie pogryzły; nikt mi nie potrafił pomoc przez kilka miesięcy, czystym przypadkiem użyłem raz innej karty CF (tańszej...) i jak ręka odjął. Doprawdy polecam spróbować, ja już prawie sie wtedy poddałem, system reinstalowalem z 10 razy i wypróbowałem chyba ze 6 innych kart WiFi. A to CF "ścierwił" :)
[#12] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@ppascal, post #11

mam hd 2,5 cala 30 GB. pokombinuje z wap i wep.
dam znać jak mi poszło.
[#13] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@Risc, post #12

CardPatch i CardReset masz zainstalowane i odpalone w startup-squence?
[#14] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@perinoid, post #13

Przecież pisał o tym w pierwszym poście...
[#15] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@recedent, post #14

A może w złym miejscu jest umiejscowione w startup-sequence?
[#16] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@Risc, post #1

Podepnę się pod temat, bo mam identyczny problem. Posiadam kartę WiFi, która bez problemu działa na A1200, ale na A600 mam zwieszki podczas próby zainicjowania jej komendą wirelessmanager:

Sprawdzałem ją pod identycznym systemem - po prostu przepiąłem dysk z A1200 do A600. Także w różnych konfiguracjach sprzętowych: 4.5 MB Fast + 2MB Chip, 1.5 MB Slow + 2MB Chip, tylko 2MB Chip oraz 1.5MB Slow + 1MB Chip. Mocno wątpię żeby to miało związek z ilością pamięci.
Próbowałem też na innym dysku twardym i jest to samo. Nie mam w tej chwili adaptera żeby sprawdzić na karcie CF lub SD, jak to opisał ppascal w poście #11. Wiem, że Amigi bywają kapryśne (jak to kobiety ), ale z reguły udaje się dojść do przyczyny. Podpowiadajcie chłopaki.
[#17] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@Risc, post #1

[dubel]

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2016 12:26:16 przez Umpal
[#18] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@Umpal, post #16

Sterownik Prism2 do WIFI wymaga minimalnie 68020. I tutaj jest pewnie problem. Twoja A600 ma 68000.
[#19] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@Sir_Lucas, post #18

Sir Lucasie, nie znalazłem takiej informacji w dokumentacji . Jeśli tak jest w istocie, to tłumaczyłoby problem, ale chyba inni użytkownicy standardowej A600 korzystają z WiFi na prismie i nie zgłaszają takich problemów (z wyjątkiem ppascala i mnie na ten moment).
[#20] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@Umpal, post #19

Testowałem na wielu A600 i miałem ten sam błąd. Dopiero po dołożeniu rozszerzenia 020 do A600 wszystko ładnie ruszało. Sprawdzone na ACA 620, 9T, Vampire 600. Potrzebujesz także minimum AmigaOS 3.0

Możesz jeszcze spróbować stary sterownik Prism2 ver 1.7
Tutaj Obsługuje niestety tylko WEP.
[#21] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@Sir_Lucas, post #20

Hmm... Nie mam karty procesorowej, więc tego nie sprawdzę na razie, ale byłaby to odpowiedź. Prism 1.7 nie wiesza komputera, ale też i nic nie robi. Po uruchomieniu zapala tylko diodę power w karcie i wszystko stoi (tak jakby czekało na zakończenie inicjalizacji wirelessmanagera). Na nowszym prismie 2.2 jest o tyle lepiej, że nie tylko dioda power na karcie się zapala, ale i ta druga od komunikacji pusluje (tak jakby próbowała podjąć jakieś negocjacje z routerem). Z reguły wiesza się jednak od razu, tzn. sam program wirelessmanager, bo system dalej pracuje.

@Ppascal - na jakiej konfiguracji działa ci WiFI w twojej A600? I czy w ogóle jest na forum ktoś, komu działa na standardowej A600 WiFi?
[#22] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@Umpal, post #21

Prism 1.7 ma całkowicie inny sposób konfiguracji. Zerknij do dokumentacji.
Tutaj masz bardzo dobry artykuł jak skonfigurować sieć WIFI ze starym Prism2 ver. 1.7

WirelessManager jest w wersji Prism2v2 2.6

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2016 13:36:51 przez Sir_Lucas
[#23] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@Sir_Lucas, post #22

Dzięki za naprowadzenie, bo byłem przekonany, że różnica polega tylko na wersji, a nie na różnej konfiguracji. W każdym razie teraz nie ma żadnej zwiechy, karta wydaje się działać poprawnie, ale nie mogę pingować ani serwera ani Amigi.
Ustawienia mam takie (na A1200 z wirelesmanager działa):

Mogę spróbować połączyć się bez klucza, ale w instrukcji nie jest powiedziane, jak ma wyglądać polecenie SetPrism2Defaults w takiej sytuacji. Wiesz może?

PS Amiga siebie pinguje.

[Update]
Działa! Odkryłem eksperymentalnie jak ustawić prism do niezabezpieczonej sieci i poszło. Sprawdzę za jakiś czas na innym routerze - może na nim pójdzie z zabezpieczeniem. Ale najważniejsze, że działa na 68000. Jeszcze raz dzieki za naprowadzenie, Ser Lucasie OK

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2016 15:58:14 przez Umpal
[#24] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@Umpal, post #23

Teraz masz ustawiony router w WPA/WPA2. Sterownik 1.7 nie obsługuje tych zabezpieczeń.
Przestaw router w tryb WEP. Bardzo pomocny będzie artykuł który wrzuciłem w poście #22.
[#25] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@Sir_Lucas, post #24

Ten router nie ma innych ustawień, jak tylko to, co na zrzucie oraz bez zabezpieczeń (działa na tym drugim). Artykuł przeczytałem, ale tę wiedzę już posiadam. Tutaj może pomóc tylko inny router, a mam taki do sprawdzenia, tyle że w tej chwili jest w użyciu, więc zrobię to przy innej okazji. Najważniejsze, że prism 1.7 działa z moją kartą na 68000 (o czym już napisałem wyżej).
[#26] Re: wifi pod pcmcia wiesza amigę

@Umpal, post #25

O, no to super w takim razie. Cieszę się bardzo. Myślę, że teraz z 1.7 jak tylko dorwiesz inny router to nie będziesz miał żadnych problemów :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem