kategoria: Sprzęt
[#1] Przesyłanie Null-Modem - błąd
Witam!
Skonstruowałem przewód opisany w poradniku

http://www.exec.pl/artykul.jsp?nid=99&Amiga_Explorer_-_czyli_laczenie_Amigi_z_PC_za_pomoca_kabla_null_modem

dochodzę do miejsca wpisania w Amidze komendy

Type SER: to RAM:Setup

Naciskam enter, stacja dyskietek mieli, po tym fakcie naciskam OK na PC, ale dostaję zwrotny komunikat:

The setup process failed.

Jakieś porady co mogę sprawdzić? Wartości wpisane są dobre.
[#2] Re: Przesyłanie Null-Modem - błąd

@Piecho, post #1

Program TYPE masz z workbencha 1.3 ?
Na jakim kick przeprowadzasz te czynności?
[#3] Re: Przesyłanie Null-Modem - błąd

@Piecho, post #1

[#4] Re: Przesyłanie Null-Modem - błąd

@Norbert, post #2

Kick 1.3, czysty WB1.3.3

Na AE daje mi taki błąd, a konfiguracja jest poprawna.

https://www.amigaforever.com/kb/14-110

W AST komputer przestaje odpowiadać przy próbie zmiany diody czerwonej na zieloną. Co prawda to MMX233, może jest za słaby na tn program?

Bardziej zmartwił mnie zapach i to co zobaczyłem po podniesieniu obudowy:

http://i.imgur.com/uv1TwJl.jpg

Mogę jej jescze używać czy trzeba wymienić nadtopione elementy? Przewód zrobiłem według instrukcji podnej w linku wyżej.
[#5] Re: Przesyłanie Null-Modem - błąd

@Piecho, post #4

A czy ty przypadkiem kabla źle nie zlutowałeś?
[#6] Re: Przesyłanie Null-Modem - błąd

@Umpal, post #5

Po wymianie rezystorów będę musiał sprawdzić.
[#7] Re: Przesyłanie Null-Modem - błąd

@Umpal, post #5

Wczoraj składałem kabel null-modem z Amigi do PC to nie zauważyłem, że użyłem wtyczki 23 pin a nie 25. Trochę przypiekłem jeden rezystor, ale trzyma swoje parametry, więc zostawiłem. Nigdzie nie mogłem w mieście znaleźć wtyczki 25pin, więc uciąłem blokującą część - i tak te piny nie były używane, ja przeciąłem tylko metal. Niestety nadal Amiga nie odpowiada - nie ma od niej informacji zwrotnej.

1) Czy mogę użyć tej wtyczki?
2) Czy jest tu coś źle zrobione?

http://imgur.com/a/21Ovc
[#8] Re: Przesyłanie Null-Modem - błąd

@Piecho, post #7

Ptaki Hitchcocka tak nie przerażają jak te twoje luty . Wybacz, ale one są naprawdę koszmarnie wykonane. Już nie chodzi o wtyczkę, bo obcinana jak najbardziej działa (sam taką zrobiłem jako DB23 żeńską), ile o to napaćkanie cyną i odstające "gałązki" drucików.
Będziesz może teraz na AmiParty? Przyjedź na nie albo jakieś inne, to ci chłopaki zlutują porządnie. Szkoda komputera i twojego zdrowia.
[#9] Re: Przesyłanie Null-Modem - błąd

@Umpal, post #8

Wiem, że to koszmar :D
Mam starą transformatorową lutownicę i zero doświadczenia.
Niestety na AmiParty się nie wybieram, ale muszę odszukać stary radziecki miernik i sprawdzić, czy gdzieś zwarcia nie zrobiłem. Niby nie widzę, ale innej opcji też chyba nie ma. Sprawdziłem nawet płytę od spodu - jest czysta, nigdy nie naprawiana. Przypalony rezystor ma taki sam opór jak zdrowy.
[#10] Re: Przesyłanie Null-Modem - błąd

@Umpal, post #8

Poprawiłem moje dzieło, sprawdzone miernikiem - przejścia są tam gdzie być powinny.
Nic to nie zmieniło, nadal po kliknięciu w czerwone kółko nie zmienia się ono w zielone, a w AE jest ten sam błąd - Amiga nie odpowiada komendą BREAK
[#11] Re: Przesyłanie Null-Modem - błąd

@Piecho, post #10

Skoro Amiga Exploler wysyła mi folder RAM DISK który widzę na Amidze, to chyba połączenie jest dobre? Niestety dostaję wspomniany wyżej błąd, sam folder jest pusty.
ADF na komputerze wyświetla "DATA LOST- Recive buffer overflow".

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2016 16:51:03 przez Piecho
[#12] Re: Przesyłanie Null-Modem - błąd

@Piecho, post #11

Na drugim komputerze działa, ale Amiga nie daje informacji BREAK - założyłem oddzielny temat, żeby nie mieszać.
[#13] Re: Przesyłanie Null-Modem - błąd

@Piecho, post #11

Bo prawdopodobnie komunikacja działa tylko w jedną stronę. Kabel naprawdę musi być porządnie polutowany, bez obawy, że coś w środku zrobi zwarcie już nawet podczas podłączania wtyczek do komputerów. No i trzeba koniecznie wymienić ten przepalony rezystor. To na początek OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem