W zasadzie, jak w temacie.
Pamiętam, że kiedyś, przeglądając instrukcję do swojej A500, natknąłem się na zdanie, że "komputer można rozszerzyć o popularne urządzenie Hayes", czy jakoś tak to było napisane.
Ostatnio mi się to przypomniało i zacząłem się zastanawiać, jakie w ogóle były do tego programy dla kickstartu 1.3?
Oczywiście można używać terminalu i bawić się komendami AT, tyle że, po jakimś czasie, prawdopodobnie będzie się to wydawało zbyt "ograniczające" - chyba nie wszystko po połączeniu chciałoby się wykonywać przez "Telnet"...

Dlatego chciałem się Was zapytać (bo trochę poszukałem, ale zdaje mi się jakby Google znajdowało ciągle coś podobnego, ale nie to, czego dokładnie oczekuję...), czy były może jakieś bardziej użytkowe programy dla klasycznej, niedopakowanej Amigi, które działały na modemach? Powiedzmy, klienci IRC, FTP, czy coś...?
Zakładam, że jakiś najprostszy stos TCP/IP byłby wymagany, albo inny (coś pokroju SLIP?), tylko, czy to by dało radę na tej, jak to gdzieś na PPA widziałem, "nieśmiertelnej" konfiguracji?
Celem krótkiego wyjaśnienia: oczywiście nie planuję używania tradycyjnego modemu (chociaż, gdybym miał taki zewnętrzny na port szeregowy, to chętnie bym się tym pozajmował, bo w dwóch pecetach, mam modemy, jeszcze z dawnych czasów, kiedy internet zaczynał się od 0,202122

to by się do dwóch różnych linii telefonicznych podłączyło i można śmigać, tylko jaki byłby sens...), ale, muszę się przyznać, że ostatnio na popularnych mikrokontrolerach AVR zacząłem tworzyć prosty emulator.

Chwilowo postawiłem na prawidłowe parsowanie komend AT, dlatego nic sensownego to urządzenie jeszcze nie potrafi, ale powoli zaczyna się zachowywać jak rzeczywisty modem standardu Hayes, także myślę, że dalej będzie nieźle.