[#1] Udostepnianie polaczenia z MiamiDX
witam

nie potrafie tak skonfigurowac miamidx aby mogl udostepniac polaczenie z internetem.

mam oczywiscie dwie sieciowki:
- jedna jest podlaczona do sieci lokalnej na DHCP - a z drogiej chce udostepniac polaczenie do innego komputera.

tylko ze nie wiem co mam ustawic w miamidx

Czy w ustawieniach interfejsow Manual Routes czy co??

Niech mi ktos pomoze please

[#2] Re: Udostepnianie polaczenia z MiamiDX

@ZimA, post #1

ja uzywam GENESIS w mojej prywatnej sieci lokalnej. Nie jets rowijany nie ma wielu funkcji ale najlatiwej bylo mi go skonfigurowac w sieci. Poza tym masz odpowiedni artykul n ppa.pl wystarczy poszukac a nie odrazu walic temat ktory był juz poruszany

http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=2&ids=16&id=929

Benedykt

[#3] Re: Udostepnianie polaczenia z MiamiDX

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

w tym artykule nie ma slowa o routowaniu z pod MiamiDx, wiec nie wiem o co ci chodzi

Ostatnia modyfikacja: 21.11.06 20:30
[#4] Re: Udostepnianie polaczenia z MiamiDX

@ZimA, post #1

Skonfiguruj drugie polaczenie sieciowe dla drugiej sieciowki
Ustaw IP, bramke, GATEWAY na DHCP.
Na drugim kompie wlacz DHCP i zadziala.
[#5] Re: Udostepnianie polaczenia z MiamiDX

@Norbert, post #4

nie dziala

a co niby ma tej drugiej sieciowce przydzielic adres poprzez dhcp??

chce z amigi udostepniac internet do laptopa z Win2000

tylko kurcze nie wiem jak w miamidx ustawic routowanie *kurde czemu w linuxie to takie proste a tu :P )

[#6] Re: Udostepnianie polaczenia z MiamiDX

@ZimA, post #5

Ja ustawilem wedle tego co jest w manualu w miamidx i dzialalo...

[#7] Re: Udostepnianie polaczenia z MiamiDX

@ZimA, post #5

Udalo Ci sie skonfigurowac polaczenie miedzy Amiga a pecetem, ale bez internetu?
Tzn czy dzialaja pingi?
[#8] Re: Udostepnianie polaczenia z MiamiDX

@Norbert, post #7

oczywiscie ze pingi ida.

jest ustawione na statykach.

Na dhcp jest tylko jedna sieciowka ta do sieci osiedlowej oczywiscie.

Co do manuala z miamidx to niesty malo rozumiem

[#9] Re: Udostepnianie polaczenia z MiamiDX

@ZimA, post #8

NODE: NODE_CONCEPTS_ROUTES Niestety teraz nie mam wlaczonego miami,
wiec nawet nie sprawdze i nie wiem gdzie mozesz blad robic....

[#10] Re: Udostepnianie polaczenia z MiamiDX

@ZimA, post #8

Krótko - ja mam tak:

zakładka Hardware - wpisane obydwie sieciówki, sterowniki odpowiednie itp.

zakładka Interfaces - sieciówkę do internetu konfigurujesz tak, żeby działał Ci internet. Sieciówce udostępniającej wpisujesz adres IP statyczny (np. 192.168.0.1), maskę (np. 255.255.255.0) i gateway na 0.0.0.0.

zakładka TCP/IP - zaznaczasz Gateway i klikasz gadżet 'LAN-Connect...'. Lewa górna lista pokazuje dwa interfejsy, które stworzyłeś. Zaznaczasz sieciówkę do internetu i wybierasz gadżet pod listą "Internet", zaznaczasz sieciówkę udostępniającą i klikasz na "LAN". Grupa IP-NAT służy do przekierowywania portów. Ja używam do tego osobno odpalanego programu czyli mam wybrane "external".

Przekierowaniem portow zajmuje się programik MiamiIPNatD, jeśli masz dużo portów do przekierowania to tworzysz plik tekstowy, w którym wyjaśniasz co i jak ma być przekierowane itp. Przykładowa zawartość takiego pliku to:

interface eth0
log no
redirect_port tcp 192.168.0.1:1234 1234
redirect_port udp 192.168.0.1:1234 1234
......... itd ........

na pececie ustawiasz IP sieciówki na np. 192.168.0.2, gateway na adres sieciówki udostępniającej (w tym przypadku 192.168.0.1) i maskę taką jak w Miami (255.255.255.0).

U mnie działa to od dłuższego czasu :)

[#11] Re: Udostepnianie polaczenia z MiamiDX

@ZimA, post #1

W ten sposob jeszcze nie udostepnialem, poniewaz bez PCI nie mam molziwosci podlaczenia drugiej sieciowki, ale tak na chlopski rozum to bedzie tak samo jak udostepnia sie z peceta ;)

Skonfiguruj druga sieciowke w Interfaces:
Statyczne IP - 192.168.1.1
Statyczna maska - 255.255.255.0
Statyczne Geteway - tutaj wpisz swoje IP z pierwszej sieciowki (czyli twoje IP)

W TCP/IP setings (w oknie interfaces) chyba nie terzba nic ustawiac, ale mozna sprobowac ustawic DNSy (wpisac statyczny lub DHCP).

Natomiast w glownych prefsach zaptaszkuj jak leci: geteway, allow source routing, t/tcp i ping flood protection (chociaz to ostatnie zostaw moze niezaptaszkowane).

Po stronie peceta ustaw wszystko na DHCP, gdy net ruszy to pobaw sie na static, aby laptop mial stale IP (przyda sie gdy bedziesz stawial na nim serwer ftp).
[#12] Re: Udostepnianie polaczenia z MiamiDX

@Andrzej Drozd, post #11

mylisz sie. gordo podal juz wlasciwy opis
[#13] Re: Udostepnianie polaczenia z MiamiDX

@Valwit, post #12

Widzisz, tak to jest gdy czlowiek wymadrza sie bez wiedzy praktycznej :P
[#14] Re: Udostepnianie polaczenia z MiamiDX

@ZimA, post #1

Napisze w ten sposób:
- takie udostepnianie w znaczny sposob zamula amige (zabiera okolo 25-35% czasu CPU);
- uzywalem (niestety) do tego celu scrackowanej wersji MDX z skutkiem miernym - podczas korzstania z netu na pc, ami resetowala mi sie ciagle - nie mozna bylo pracowac normalnie;
- teraz uzywam miami3.0 z wersja mdx dalem sobie spokoj, obecnie wiec net dziala o wiele szybciej niz przedtem;
- wyjsciem kosztownym acz calowicie rozwiazujacym tego typu problemy jest router, chyba ze nie przeszkadza Ci jeden komputer, który caly czas pozera prad i w sumie nie wykonuje skomplikowanej pracy.

[#15] Re: Udostepnianie polaczenia z MiamiDX

@11MASTEr, post #14

Pod pegasosem (nawet pegasosem 1) nie odczuwalem dyskomfortu takiej pracy a robil jako router do czasu az zmienilem sdi na dsl-a...

[#16] Re: Udostepnianie polaczenia z MiamiDX

@11MASTEr, post #14

nie potwierdzam. 25% proca zjadalo mi jak ami routowala (nat + firewall+ samba) ruch dla 5 pecetow jedoczesnie przy pelnym obciazeniu dsla (1mbit) . ale nawet wtedy na ami bez problemu mozna bylo cos pisac, siedziec na ircu i gg i uzywac yama (os 3.9, 040/40, 64 mb ram). amiga byla u mnie glownym routerem dsl przez poltora roku.
[#17] Re: Udostepnianie polaczenia z MiamiDX

@gordo, post #10

dziekuje.

to byla coalkowicie wyczerpujaca odpowiedz.

kestem 100% usatysfakcjonowany.

wieczorem przystapie do testow.

pozdrawiam.

[#18] Re: Udostepnianie polaczenia z MiamiDX

@Valwit, post #16

Dlatego pisalem, ze na pirackim MDX. Moze na wersji legal wszystko idzie latwiej.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem