Wątek zamknięty
[#1] amiga jako alternatywa dla pc do gier
witam wszystkich amigowcow
mam PC ze sredniej polki - i3, gtx950 troche probuje na tym grac ale nowe gry sa kiepskie moze pol godziny zagram, gra online to ch*jostwo jakich malo, grafika niby dobra ale reszta to szambo. i wlasnie dochodzimy do celu tematu czy amiga moze w dzisiejszych czasach zastapic peceta jako komputer do gier? czy biblioteka tytulow wystarczy na najblizsze kilka/nascie lat? czy jest szansa ze powstana nowe gry na klasyczne amigi?
[#2] Re: amiga jako alternatywa dla pc do gier

@Maurycy-Prosiak, post #1

i wlasnie dochodzimy do celu tematu czy amiga moze w dzisiejszych czasach zastapic peceta jako komputer do gier?

Tak.

czy biblioteka tytulow wystarczy na najblizsze kilka/nascie lat?

Mi starcza już na 20 latl, i cały czas odkrywam nowe tytuły :)

czy jest szansa ze powstana nowe gry na klasyczne amigi?

Są wydawane cały czas.
[#3] Re: amiga jako alternatywa dla pc do gier

Amiga "klasyczna" z "klasycznym" systemem w zupełności zastąpi ci PieCa jako stanowisko do gier 2D, bo do gier 3D już nie bardzo. Będziesz szczęśliwy grając w takie cudne gry jak SWIV czy Chaos Engine lub Banshee. Również strategie typu Settlers czy Diuna sprawią ci sporo radości nie mówiąc już o Napalmie. Wystarczy ci gier o to się nie martw tym bardziej że na klasyka powstają takie tytuły jak choćby Tanks Furry czy Zerosphere wydane w 2016 roku. Wydasz trochę wiecej kasy na turbo to i w gry 3D będziesz się mógł pobawić, tytułów też jest dosyć sporo.
[#4] Re: amiga jako alternatywa dla pc do gier

Może zamiast PC trzeba było kupić konsolę?
[#5] Re: amiga jako alternatywa dla pc do gier

Powiem tak - jeśli nie miałeś Amigi/Commodore/Atari w przeszłości i nie masz związanego z tym sentymentu do starych sprzętów to nie pakuj się w zakup już teraz. Do pobawienia się w gry z Amigi czy wielu innych starych komputerów wystarczy w zupełności ten PC, który masz i emulatory. Koszt praktycznie zerowy a frajda podobna. Alternatywnie za 200-300 PLN można skompletować Raspberry Pi 3 - wgrać pakiet emulatorów (retropie) + romy i cieszyć się na ekranie (TV lub monitora) dziesiątkami tysięcy gier. Kiedy już zapałasz miłością do tych retrosprzętów zastanowisz się czy i ew. którą Amisię, Atari czy Commodore chcesz kupić. Amigowanie to nie jest tanie hobby i szkoda już na początek wydawać kilkaset PLN, żeby w ogóle zacząć - jeśli nie jest to dla Ciebie powrót do przeszłości.

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2016 11:45:42 przez jimmy
[#6] Re: amiga jako alternatywa dla pc do gier

1. Twój kolejny wątek jest podobnie ciekawy co pierwszy link.
2. Nie masz shifta czy zbyt leniwy jesteś?
3. Porównaj sobie listę gier na Amigę link z listą gier dla PC
PC ze sredniej polki
... i sam zdecyduj co lubisz.

Jeżeli chcesz odpowiedzi od każdego forumowicza, to z mojej strony masz tą:
"Nie kupuj Amigi".
[#7] Re: amiga jako alternatywa dla pc do gier

@Vato, post #6

latwo powiedziec: nie kupuj amigi, ale ja sie raczej zdecydowalem mysle o chyba najlepszym modelu to jest Amiga 500, telewizor juz mam crt sony wega 34cale czy nie za wielki jak do amigi?
konsol nie lubie myslalem o ps3 ale za malo gier dwuwymiarowych, emulatory troche gralem ale raczej automatowe a raczej nie przytargam prawdziwego automatu do domu,
a amige kiedys mialem to znaczy prawie bo to byl commodore 64.
[#8] Re: amiga jako alternatywa dla pc do gier

@Maurycy-Prosiak, post #7

forumowym.... ukrytym... opcjom prowokacyjnym... mówimy stanowcze, i zdecydowane NIE.
;)
[#9] Re: amiga jako alternatywa dla pc do gier

To są już jakieś fajne gry na PC??
[#10] Re: amiga jako alternatywa dla pc do gier

@DiskDoctor, post #9

Są - War Thunder :D.
[#11] Re: amiga jako alternatywa dla pc do gier

@Tomski, post #10

[#12] Re: amiga jako alternatywa dla pc do gier

@DiskDoctor, post #9

Wiele i nie mam na myśli gier pod dos, które wydano również na Amigę ... czy inaczej wydano na Amigę a przeportowano na pc. Jest masa różnych choćby serie Mass Effect, Mafia, Cywilizacja, Total War, Fallout. Mnie ostatnio wciągnęło np. Hotline Miami. Przynajmniej na kompie można komuś złoić d...
[#13] Re: amiga jako alternatywa dla pc do gier

@DiskDoctor, post #9

Mi tam się podoba parę nowszych np. Pillars of Eternity , wasteland 2, grimrock, wiedźminem tez nie pogardzę. Ale każdemu podoba się co innego. A do amigi wracam przez sentyment i całkiem dobrze się bawię, grywalność jest taka sama jak lata temu

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2016 14:34:05 przez ponior
[#14] Re: amiga jako alternatywa dla pc do gier

@Maurycy-Prosiak, post #7

amige kiedys mialem to znaczy prawie bo to byl commodore 64

Smiech
[#15] Re: amiga jako alternatywa dla pc do gier

@lekarz_med, post #14

Zamiast Amigi lepiej kupić C64 z magnetofonem. Żadna gra na PC ani nawet na Amigę nie dostarczała tyle emocji ile ustawianie głowicy i oczekiwanie w napięciu czy jakaś gierka się wgra czy nie.

- Cicho bo się nie wgra!
[#16] Re: amiga jako alternatywa dla pc do gier

@jimmy, post #5

Ja nie miałem wcześniej do czynienia z amigą, ba nie bawiłem się emulatorami. Pewnego dnia wpadła mi a1200 i tak już została szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2016 15:44:33 przez mikser
[#17] Re: amiga jako alternatywa dla pc do gier

"czy amiga moze w dzisiejszych czasach zastapic peceta jako komputer do gier?"

Nie moze.
Ale powinna byc dopelnieniem dla gracza.
Co wiecej najlepszy "combo" to leciwy PEcet + DOS box + Amiga 500 i gwarantuje, ze zycia nie starczy na ogranie tych wszystkich wspanialych gier jakie wyszly od 1990r do 2000r .
[#18] Re: amiga jako alternatywa dla pc do gier

@selur, post #17

Ja osobiscie preferuje MiST (uprzednio Minimig).
[#19] Re: amiga jako alternatywa dla pc do gier

czy amiga moze w dzisiejszych czasach zastapic peceta jako komputer do gier?
Zdecydowanie nie.
[#20] Re: amiga jako alternatywa dla pc do gier

nowe gry sa kiepskie moze pol godziny zagram, gra online to ch*jostwo jakich malo, grafika niby dobra ale reszta to szambo. i wlasnie dochodzimy do celu tematu czy amiga moze w dzisiejszych czasach zastapic peceta jako komputer do gier?

zależy jakie gry interesują osobę która pyta
Jeśli chcesz celować w stare gry a dla mnie pojęcie stare gry oznacza lata 80- 1996 to odpowiadam - tak
[#21] Re: amiga jako alternatywa dla pc do gier

@Krashan, post #19

Zdecydowanie nie.

Ja powiem tak. Ani tak, ani nie. Po prostu zalezy, jakie kto ma potrzeby (nie mylic z wymagania bo to latwo pomylic).

Moje potrzeby koncza sie i mniej wiecej zaczynaja sie na Amidze. Mniej wiecej, bo z domieszka 8-bit.

Przez te ponad 20 lat na PC dotykalem sie (doslownie) do 1 gry - HoM&M do czego rzadko i z bolem sie przyznaje.
[#22] Re: amiga jako alternatywa dla pc do gier

Zaprosiliśmy dziś do studia czterech ekspertów, którzy wypowiedzą się na temat "Czy Amiga może zastąpić PC jako komputer do gier?". Prosimy o wypowiedzi:

Ekspert 1: Tak.
Ekspert 2: Nie.
Ekspert 3: Tak.
Ekspert 4: Nie.

No i macie. Dwóch uważa, że może a dwóch że nie. Dziękujemy za wypowiedzi i udział w wątku. Maurycy prosiak teraz już ma jasność. Wątek zostaje więc zamknięty jako niepotrzebny.

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2016 17:02:08 przez recedent
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem