[#1] SFS - komunikat podczas startu systemu
Niedawno postanowiłem porobić porządek z partycjami swojego twardego dysku i poinstalować sobie wszędzie SFSa. (Wcześniej miałem SFS tylko na partycji systemowej i na paru innych, małych partycjach w przestrzeni dyskowej poniżej 4G GB).

Jak więc wspomniałem, teraz zainstalowałem sobie SFSa kolejnej partycji i niestety pojawił się problem. Zaczął mi się pojawiać komunikat podczas startu systemu, treści następującej:

Device DH6: (scsi.device, unit 0)
There was an error while accessing this volume:
General device failure.
The device is an invalid state.
errorcode = 45
io_Command = 28
io_Offset = 0
io_Lenght = 30
io_Actual = 0

Gdy kliknę na "cancel" to potem system się ładuje.

Czy ktoś mógłby mi poradzić jak się pozbyć tego denerwującego komunikatu? ;)

Dodam jeszcze tylko, że partycja ta zaczyna się w przestrzeni dyskowej poniżej 4 GB, a kończy powyżej (ma parę giga)...

Ostatnia modyfikacja: 27.11.06 21:29
[#2] Re: SFS - komunikat podczas startu systemu

@Adam_K, post #1

skorzystaj z programu Marcha do naprawiania partycji SFS

[#3] Re: SFS - komunikat podczas startu systemu

@rzookol, post #2

Nic z tego. Program wykazuje, że partycja jest dobra... i nic to nie dało.

Chyba nie w tym rzecz...
[#4] Re: SFS - komunikat podczas startu systemu

@Adam_K, post #3

Próbowałeś reformatować tą partycję komendą SFSFormat?
[#5] Re: SFS - komunikat podczas startu systemu

@Adam_K, post #3

a nie masz jakiegos 3rd party scsi.device??
albo masz moze jakas latke na nsd tj.NewStyleDevice??
jaki sprzet i jaki system?

Ostatnia modyfikacja: 27.11.06 22:44
[#6] Re: SFS - komunikat podczas startu systemu

@Adam_K, post #1

Wg mnie musialbys sprawdzic czego dokladnie dotyczy ten error 45.
I nastepna sprawa wraz z nowa wersja SFSa zmienila sie wartosc identyfikatora SFS - wiec w tym widze Twoj problem - dotyczaj dobrze instrukcje.

[#7] Re: SFS - komunikat podczas startu systemu

@AmiChris, post #5

Scsi.device mam oryginalne, bez łatek.

Używam A1200 PPC i w chwili obecnej MorphOSa. Jednakże system nie ma tu znaczenia, bo gdy ładuję AmigaOS, komunikat tak samo się pojawia.

Komunikat wyskakuje tylko przy pierwszym starcie systemu, zanim jeszcze następuje obsługa dysków powyżej 4 GB. A później przy kolejnym starcie już wszystko ładuje się elegancko i komunikatu nie ma...

Co do wersji SFSa, to MorphOS i tak potem podmienia ją na swoją, wbudowaną wersję. AmigaOS tego nie robi, a komunikat pojawia się przy starcie w obu przypadkach.
[#8] Re: SFS - komunikat podczas startu systemu

@Adam_K, post #7

To pewnie sie nie da pozbyć tego komunikatu, ze względu na to, iż zaraz po starcie amigi masz KS3.x, który zawiera scsi.device nie obsługujące dysków powyżej 4GB, i w tej sytuacji partycja dla amigi jest w pewnym sensie "popsuta" - "kończy się" zaraz na granicy 4GB, i wg. filesystemu jej wielkość jest nieprawidłowa. Po załadowaniu scsi.device ktore obsługuje dyski powyżej 4GB (np. pod MOSem) partycja jest już traktowana jako "sprawna" - jest widoczna całość.
Jedyne co można zrobić to tak poustawiać partycje, żeby żadna z nich nie była na "pograniczu" 4GB w obrębie swojej przestrzeni.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem