kategoria: A600
[#1] Potrzebuję Workbencha...
Witam was serdecznie - przyznam, że jestem tu pierwszy raz i pomyślałem o tym forum z racji takiej, że dostałem niedawno Amigę 600 - sprawna fajnie itd. klawisze i obudowę wybieliłem ładnie ale nie otrzymałem do niej żadnego workbencha ani w ogóle nic - nawet kabla video za przeproszeniem ale przez chinch idzie to jakoś oglądać Zasilacz musiałem osobno dokupić ale żeby z niej korzystać i w coś pograć no to z tego co już się zdążyłem zorientować muszę mieć chociaż workbencha jakiegoś - do zgrywania plików adf itd. Ta Amiga ma jakąś kartę rozszerzeń prawdopodobnie 1 MB ale pewności nie mam - więc z kopiowaniem adf do pamięci i potem nagrywaniem tego nie powinno być problemów - czytałem parę poradników. Miałby ktoś może przegrać workbencha? O ile wiem wersję najlepiej 2.05 wersję 37.71 albo 37.72 ? Konfig Amigi przedstawia się tak, że to rev. 1.5 z 1991 roku ROM w wersji 2.05 (37.300) Dyskietki mam chyba nawet nowe ale 3.5 HD - jak nie będą nowe to używek też się znajdzie sporo - Proszę o odpowiedź czy ktoś by mi mógł to przegrać i ile taka przyjemność by mnie kosztowała - z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam
[#2] Re: Potrzebuję Workbencha...

@DiamondViper, post #1

A jakie miasto ? to ułatwi sprawę.
[#3] Re: Potrzebuję Workbencha...

@DiamondViper, post #1

Mając rom 37.300 spreparujesz pod Windowsem lub linux'em 2.5" dysk hdd (ew. Przelot ka na 3.5"). Dosyć łatwo się to robi pod Winuae - czyli zainstalujesz Workbench'a. Instrukcje i poradniki znajdziesz w necie. Oryginalny Workbench (może być i w wersji 3.1) znajdziesz w Cloanto.
[#4] Re: Potrzebuję Workbencha...

@mallorn, post #3

Rozumiem - tylko słyszałem że trzeba mieć rom 37.350 żeby obsługiwało dyski do 4gb tak? - w ogóle może to być byle jaki dysk? Czy musi mieć określoną pojemność czy np wsadzę 80gb i spreparuję to bez problemu na amigowy - proszę o odp
[#5] Re: Potrzebuję Workbencha...

@DiamondViper, post #4

Tu nie chodzi o dyski o pojemności 4GB tylko o wielkość partycji 4GB. Z jakiego jesteś miasta? Jeśli mieszkasz koło Krakowa do zapraszam do mnie.

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2016 09:00:06 przez Stoopi
[#6] Re: Potrzebuję Workbencha...

@DiamondViper, post #4

A jeszcze mniej problemu będziesz miał kupując adapter IDE na SD, wsadzasz do niego dowolną kartę SD i po problemie. No i przenoszenie danych między pecetem staje się dużo przyjemniejsze - wsadzasz do pc, montujesz kartę jako dysk pod winuae oraz tak samo folder ze stuffem, przeciągasz z jednego do drugiego i już.

Tylko kup przejściówkę z wyrzutnikiem, czyli żeby karta wyskakiwała z gniazda po drugim wciśnięciu, bo inaczej Cię coś strzeli przy wyjmowaniu.

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2016 09:06:12 przez teh_KaiN
[#7] Re: Potrzebuję Workbencha...

@Stoopi, post #5

No niestety Głogów jest w dolnośląskim - ale dzięki za propozycję Czyli rozumiem, że dysk może być dowolnej pojemności byle by zrobić jedną partycje 4gb z tego i to wszystko? Do tego tasiemkę z 2,5 cala na 3,5 i można działać ?
[#8] Re: Potrzebuję Workbencha...

@DiamondViper, post #7

Partycji może być kilka, ale ich łączna pojemność nie może przekroczyć 4GB.
[#9] Re: Potrzebuję Workbencha...

@RomanWorkshop, post #8

Ok dzięki będę kombinował szeroki uśmiech Poradników pewnie jest trochę zresztą znalazłem jakieś - pozdrawiam was serdecznie
[#10] Re: Potrzebuję Workbencha...

@teh_KaiN, post #6

Rozumiem że to samo osiągnę kupując adapter kątowy CF 2.5 IDE do Amigi i kartę CF ? Do tego tylko jakiś czytnik kart CF do PC i to wyjdzie na to samo?
[#11] Re: Potrzebuję Workbencha...

@DiamondViper, post #10

Jedyna różnica między adapterem CF a SD jest taka, że trudniej kupić kartę CF gadającą bez problemu z Amigą niż kartę SD. Ja osobiście miałem sporo problemów z dostaniem sensownej karty i po wielu "przebojach" z kartami "Kingston z kwiatkiem" udało mi się znaleźć jeden konkretny model kart SanDisk (jak chcesz to mogę w domu zrobić zdjęcie, ale to pewnie będzie jutro) który nawet działa.
[#12] Re: Potrzebuję Workbencha...

@tomekwojcik, post #11

Rozumiem a nie wiesz czy z adapterem CF ale pod PCMCIA będzie tak samo? Chociaż na chłopski rozum domyślam się, że pewnie tak samo ale mogę się mylić
[#13] Re: Potrzebuję Workbencha...

@DiamondViper, post #12

Ok postanowiłem, że zaopatrzę się w przejściówkę z IDE na SD jednak do tego ten kątowy łącznik żeby były diody na amidze i żeby nie haczyło o nic innego więc temat do zamknięcia - dziękuję za wszystkie odpowiedzi OK
[#14] Re: Potrzebuję Workbencha...

@DiamondViper, post #7

Szkoda ze nie napisales wczesniej .
Przez okres wakacji przejezdzalem killkukrotnie przez Głogów i mógłem Ci podrzucic dyskietki
[#15] Re: Potrzebuję Workbencha...

@DiamondViper, post #1

Odezwij się do tych gości..
- maciej
- Tomasz
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem