kategoria: A1200
[#1] Problem z UFO i indivision
Witam, mam taki problem że jak uruchamiam UFO z dysku (nie przez WHDLoad, bo drażni mnie długi save) po kliknięciu 2x ikonkę z ufo następuje zmiana rozdzielczości na zwykły PAL i nie było by z tym problemu tylko że wywala z powrotem do WB i trzeba nacisnąć na gadget w prawym górnym rogu ekranu, wtedy wraca do gry ale ...
obraz jest przesunięty w dół o jakieś 2 cm i widać ekran WB

Podobnie dzieje się z Dpaintem 5 jak go uruchamiam to program się uruchomi ale jest na ekranie pod spodem i trzeba kliknąć w gadget żeby działać w Dpaincie

Czy ktoś z was miał podobny problem czy to znowu ja mam takiego pecha i jakieś nietypowe zachowania WB ? :)

dodam jeszcze że tak się dzieje tylko na Magellanie 5.82 mam system zapasowy identyczny, bez opusa i tam jest normalnie i UFO i Dpaint

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2016 10:10:59 przez QUAD
[#2] Re: Problem z UFO i indivision

@QUAD, post #1

dodam jeszcze że tak się dzieje tylko na Magellanie 5.82 mam system zapasowy identyczny, bez opusa i tam jest normalnie i UFO i Dpaint

Chyba sam sobie odpowiedziałeś. Choć może wymień jakie łatki masz zainstalowane w systemie? Może znowu coś w WBStartup?

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2016 10:55:24 przez Hexmage960
[#3] Re: Problem z UFO i indivision

@Hexmage960, post #2

WBstartup pusty jak bęben, z user-startup wyremowałem wszystkie wpisy i jakieś dziwne rzeczy, nic to nie dało :/
Chciałbym pozbyć się tego problemu ale można z nim żyć, jak chodzi o DPainta to problemu nie ma bo mogę sobie kliknąć i zmienić ekran a UFO moge z innego systemu odpalić i pograć do woli ale niesmak pozostaje i lubię jak wszystko działa zgodnie z założeniami
[#4] Re: Problem z UFO i indivision

@QUAD, post #3

Ustaw w Opusie dokładnie taką rozdziałkę jaką ma WB, może masz ciut inną, i zobacz czy dalej jest to samo.
Hint: Opus może mieć rozdzielczość "własną" albo pobraną ze Screenmode, poszukaj w prefsach.
[#5] Re: Problem z UFO i indivision

@QUAD, post #1

Ja miałem podobne problemy jak zostawiłem sobie za dużo w devs/monitors. Czasami w podobnych sytuacjach odpalały mi jakiś dziwne tryby np. niby higfx, ale o innej rozdzielczości niż ekran, lub jakieś overscany (np. lightwave) i miałem jakieś przyciski poza ekranem. W końcu zostałem z PAL i Xtreme w monitors, z dobrze poustawianymi trybami toolem indivision i problem sam się rozwiązał.
[#6] Re: Problem z UFO i indivision

@misha, post #5

Pierwsze co zrobiłem to powywalałem z devs/monitors wszystko :)

Madman: sprawdzę Twoją opcję i napiszę co i jak :)
PS będziesz na SACP bo bym zabrał Twojego pada ?
[#7] Re: Problem z UFO i indivision

@madman15, post #4

Znalazłem taką opcję w menu settings/enviroment/display i tam jest display mode:
workbench:clone
workbench:use

jak wybieram workbench:clone to mam szpetne kolory i pod ekranem opusa jest otwarty ekran z wb nic to nie zmienia jak chodzi o UFO
jak mam wybrane workbench:use to kolory są normalne jak w magicwb problem z UFO występuje

zauważyłem jeszcze jedną rzecz, jak uruchomię UFO i widzę belkę z opusa, ciągle próbowałem "chwycić" ekran z grą u góry i przesunąć, nic to nie dawało ale znalazłem wyjście, jak chwycę belkę z opusa i przeciągnę w dół to gra wskakuje na pełny ekran (dodatkowo jak nie puszczę lewego knefla myszy i pojadę myszką w góre) to znowu się robią 2cm, ciężko to opisać dlatego zaraz nakręcę film :)

Jest film, sorry za słabą jakość LINK

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2016 21:14:45 przez QUAD
[#8] Re: Problem z UFO i indivision

@QUAD, post #7

Sprobuj wyłączyć MODE PROMOTION w IControl
[#9] Re: Problem z UFO i indivision

@Norbert, post #8

no niestety to nie to :)
[#10] Re: Problem z UFO i indivision

@QUAD, post #9

W 4 sekundzie widać otwierany nowy ekran.
Właśnie te 2cm poniżej gornej krawędzi.
To ekran gry.

To co zamiesciles na filmiku to normalne zachowanie Amigi

Sprobuj uruchomić jakiś promotor ekranu, który umożliwia przesunięcie go do góry.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2016 20:29:08 przez Norbert
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem