kategoria: A600
[#1] Problem z adapterem SD
Witam was ponownie. Mam problem, otóż kupiłem na allegro adapter SD z IDE do swojej Amigi 600 - wersja z kątowym łącznikiem - przyznam się że z początku ją źle zamontowałem dlatego nie było reakcji na ekranie, ale potem poprawiłem i świeci się normalnie czerwona dioda niby wczytuje do workbencha już i nagle komunikat - NOT A DOS disk in device DH0 - do wyboru w oknie retry albo cancel - nawet nie mam jak kliknąć myszką bo jeszcze mi nie doszła a zamówiłem - ma ktoś jakieś pomysły? Dodam że miały być tam dwie fajnie przygotowane partycje oryginalny workbench 3.1 - naklejkę z kluczem mam osobno zresztą i jakieś dodatki dla amigowca - będę wdzięczny za rady

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2016 18:48:41 przez DiamondViper
[#2] Re: Problem z adapterem SD

@DiamondViper, post #1

A jakiego masz kicka? Jeśli 37.299 to nie ruszy.
[#3] Re: Problem z adapterem SD

@misiek2, post #2

No własnie 37.300 i powinno.. Do tego jakąś kartę rozszerzeń nie wiem czy to dodatkowa pamięć czy coś nie ma tam żadnych oznaczeń jedynie na kościach musiałbym zdjęcie wysłać to może ktoś będzie wiedział co to..;p Dodatkowo klawiatura jest niemiecka - może to ma jakieś znaczenie?
[#4] Re: Problem z adapterem SD

@DiamondViper, post #3

To "coś" co mam wygląda tak - może ktoś będzie wiedział

[#5] Re: Problem z adapterem SD

@DiamondViper, post #4

1 Mb do a 600
[#6] Re: Problem z adapterem SD

@Dorian3d, post #5

Tak też myślałem sądząc po oznaczeniach na kościach - chciałem się upewnić dzięki By the way - wyciągnąłem tą kartę rozszerzeń i dalej to samo...
[#7] Re: Problem z adapterem SD

@DiamondViper, post #6

Pisałeś, że na karcie jest wgrany system WB 3.1. Ale Ty masz ROM 2.0 więc dlatego nie chce ruszyć. Musiał byś mieć ROM 3.1. Więc z dyskietek musisz sam sobie zainstalować system na nowo. I być może kartę pamięci też sformatować. Lub szukaj Kickstart 3.1 dedykowany do A600.
[#8] Re: Problem z adapterem SD

@DiamondViper, post #1

Jaka naklejka z kluczem ? Do Workbencha ?

Nie mogles się spytac na forum, czy zakup będzie oodpowiedni?

Ile GB ma karta SD? Jeśli więcej niż 4 , to masz kolejny problem

Bez myszy , w Twoim przypadku, będzie za dużo tłumaczenia
[#9] Re: Problem z adapterem SD

@gilban, post #7

Pisałeś, że na karcie jest wgrany system WB 3.1. Ale Ty masz ROM 2.0 więc dlatego nie chce ruszyć. Musiał byś mieć ROM 3.1.

Ostatnio przełożyłem dysk z gołym systemem 3.1 do A2000 z kickiem 37.175 i system ruszył bez problemu.
[#10] Re: Problem z adapterem SD

@gilban, post #7

Problem jest taki, że nie posiadam żadnego workbencha... żadnej dyskietki dlatego kupiłem ten adapter z wgranym na gotowo systemem sądząc, że to rozwiąże problem i nie będę musiał nic kombinować dalej - z tego co piszesz wychodzi na to że albo muszę kupić rom 3.1 i dopiero wtedy to ruszy? Szkoda chyba że pozbędę się tego oryginalnego workbencha sformatuje kartę na nowo pod WinUAE wgram innego starszego workbencha i wtedy powinno ruszyć? Szkoda że facet mi nie powiedział, że wraz z tą przelotką trzeba dokupić jeszcze właśnie rom 3.1 - bo jest na innej aukcji u niego właśnie.. zaś wydatki.. ehh Karta jest 8GB Goodrama - chyba, że to odeślę z powrotem i po kłopocie..

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2016 20:01:24 przez DiamondViper
[#11] Re: Problem z adapterem SD

@DiamondViper, post #10

Oryginalny Workbenchem 3.1 był rozpowszechniany na dyskietkach, a nie karcie SD.

To wszystko jest do odratowania, ale nie z Twoja wiedzą jaką teraz posiadasz.
Bez myszy jest to do ogarnięcia , ale jest trochę kombinowania.

8GB to tez nie jest dobrze.

Załatwić mniejsza kartę i całość zrób pod winuae.
Ustaw emulator na a600 i rozpocznij instalacje Workbencha.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2016 20:06:09 przez Norbert
[#12] Re: Problem z adapterem SD

@DiamondViper, post #10

Był u mnie kiedyś w odwiedziny bodzioman ze swoją Amigą 600. Przełożyliśmy do niego moją CF`kę z systemem 3.1 i też działało bez problemu (na kicku 2.0), jedynie paleta była nieco zmieniona. A jeżeli chodzi o myszkę to i bez niej się da, ale jest to nieco uciążliwe, trzymając klawisz AMIGA klawiszami kierunkowymi można poruszać kursorem, do tego trzymając jeszcze SHIFT trochę wskaźnik przyspieszymy.
[#13] Re: Problem z adapterem SD

@Norbert, post #11

Czytając opis romu 3.1 na a600 facet pisze cytuję:

Zamiennik kości ROM 3.1 dla Amigi 500/500+/600/1000*/2000.

ROM 3.1 jest niezbędny dla posiadaczy akceleratora Vampire 600 (V1). Bez 3.1 nie zadziała.
Przydaje się też do odpalenia nowego WB (3.1) na starszych maszynach oraz oprogramowania wymagającego systemu min. 3.1
Dodatkowo zyskujemy możliwość podłączenia dysku twardego większego jak 4 GB (scsi.device).

Niezbędny do odpalenia nowszych systemów np. AmigaOS 3.1, 3.5 i 3.9.

Kości są licencjonowane. Producent licencji - firma Cloanto. Jesteśmy przedstawicielem handlowym w Polsce.

Wychodzi na to, że po kupieniu tego powinno być wszystko fertich?

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2016 20:21:52 przez DiamondViper
[#14] Re: Problem z adapterem SD

@DiamondViper, post #13

Jeśli kupiłeś u Ponga to pomoże na 100%. To porządna firma. Jak nic nie wymyślicie to może jest możliwość zwrotu. Najlepiej znajdź kogoś bardziej doświadczonego w swojej miejscowości. Jest wiele osób, które chętnie pomogą.
[#15] Re: Problem z adapterem SD

@DiamondViper, post #13

Napisz do czego chcesz używać A600.
Standardowa z 2mb na wiele nie pozwala.
Pozostaje granie z dyskietek, ewentualnie z HD jeśli jest instalka.
Dla whdload najlepiej mieć min. 4mb. Przy 2mb nie będzie wesoło.
[#16] Re: Problem z adapterem SD

@Norbert, post #15

W sumie powiem ci, że dużych wymagań nie mam właściwie chciałem tylko nagrać sobie adfy na dyskietki bo mam jeszcze nowe - jakoś sie uchowały z tymże HD - wiem, że do whdload trzeba mieć maszynę to wtedy chodzi to płynnie - najlepiej kartę turbo itd. więc jeśli tak, to czy przy innej mniejszej karcie np 2gb jestem w stanie zgrać te adfy na ten dysk i wypalić potem na dyskietki? Z tego co wiem - jest nawet taki poradnik - że adfy można zgrać do pamięci a-600tki i z tej pamięci nagrać na dyskietkę z tymże jest z tym trochę pierdzielenia ale da się to zrobić - gorzej że nie mam workbencha na dyskietce dlatego właśnie kupiłem to coś - żeby na tym wgrać tego workbencha...
[#17] Re: Problem z adapterem SD

@DiamondViper, post #16

Kiedyś się zainwestuje może więcej to się zrobi więcej.. na razie chcę po prostu pograć..
[#18] Re: Problem z adapterem SD

@DiamondViper, post #16

Jak masz dysk czy to kartę SD to ilość pamięci w Amidze nie ma znaczenia.
Wystarczy tyle aby uruchomić program do przegrywania adf na dyskietki.
Workbench nie jest do tego potrzebny.

Czy zamawiając ten zestaw zaznaczyles ze ma być dla A600?

Potestuj tą kartę SD pod winuae.
[#19] Re: Problem z adapterem SD

@Norbert, post #18

Tak zaznaczałem że dla A600 i gość odpisał że jak ma 2MB pamięci to powinno chodzić... no ale jak widać nie chce - well.. widocznie trzeba by dokupić ten rom 3.1 od niego to dopiero by ruszyło ale jak mówisz wiem że będzie to krzaczyć na whdload więc korzystanie z tego będzie strasznie uciążliwe i długie - co nie znaczy że nie niemożliwe prawda?

Co do odpowiedzi - rozumiem, że jak nagram na PC program do przegrywania adf na dyskietki wraz z plikami adf na tą kartę i odpalę to na amidze to to ruszy bez workbencha?...
[#20] Re: Problem z adapterem SD

@nostrum666, post #12

Potwierdzam że byłem:) Pozdrawiam dzięki za pomoc. Jeżeli chodzi o tą CF to faktycznie działała. Ale jeżeli chodzi o SD to tu miałem problem. Przy włączeniu Amisi na 37,350 biały/szary/czarny ekran i tak w kółko. Aktualnie na romie 3,1 wszystko działa.
[#21] Re: Problem z adapterem SD

@DiamondViper, post #19

Potrzebny będzie 3.1. Nie musi być od razu droższy od Cloanto wystarczy 3.1 Commodore etykietowany przez Cloanto 3.1 bądź używka Commodore 3.1. Przewaga Cloantowego będzie taka, że karta 8 GB nie będzie wymagać wczytywania do pamięci RAM (a więc jej zabierania) nowszego scsi.device, gdyż jest już w romie od Cloanto i nie będzie wymagać do uruchomienia dodatkowego resetu.
[#22] Re: Problem z adapterem SD

@DiamondViper, post #19

Pod warunkiem ze karta będzie w "formacie" dla Amigi i całość nagrasz pod winuae
[#23] Re: Problem z adapterem SD

@Norbert, post #22

OK dzięki na razie pokombinuję z nagraniem czegoś na innej karcie a potem dokupię sobie 3.1 i będę rozbudowywał amisię - dzięki za rady wszystkim - jesteście wielcy OKok, racja
[#24] Re: Problem z adapterem SD

@Norbert, post #22

Karta jest w formacie FFS i pierwsza partycja mieści się w obszarze poniżej 500 MB. Na niej znajduje się system. Licencja na WB Cloanto jest dołączona jak do karty CF. Więc można stosować w adapterze SD do IDE 44 pin bądź w adapterze SD do CF.
[#25] Re: Problem z adapterem SD

@DiamondViper, post #19

Czyli towar niezgodny z zamówieniem.
Miało działać a nie działa.
Zwrot z winy sprzedającego.

Ps.
15 października jest amispotkanie pod Poznaniem. Przyjedz.

Kamieniec

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2016 00:27:57 przez Norbert
[#26] Re: Problem z adapterem SD

@Norbert, post #25

Wszystko zakończyło się sukcesem - dokupiłem rom 45.061 i wszystkie partycje widać wszystko chodzi Także temat do zamknięcia OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem