kategoria: A500
[#1] Niedziałająca karta rozszerzenia 512 do A500 i pytanie o rev 6 A
Posiadam taką właśnie kartę, kiedyś "coś" na nią spadło podczas grania i zrobiło się zwarcie:(
Widać na zdjęciu gołym okiem w dwóch miejscach ścieżka została przerwana. Ten dolutowany kabelek (dawno temu)miał zastąpić tę ścieżkę, ale nic to nie pomogło i dalej karta nie działa.
Nie wiem czy da radę coś z nią zrobić?
Bateria została niedawno usunięta, bo zaczęła wylewać.
I jeszcze jedno pytanie - czy do takiej sprawnej można dolutować kości pamięci, tak, żeby można mieć większą pamięć pod klapką?( Są tam wolne miejsca).
Ewentualnie jest jakaś tania podstawka pod Garego, żeby to ładnie działało?
Jak już zacząłem o tym zwiększeniu pamięci to - da radę zrobić piggymod na rev 6A?Bo czytałem dużo tego na forum, ale wszystko raczej dotyczy Rev 8, albo znowu linki wygasły.
Przesyłam jeszcze zdjęcie ekranu, czym to wyczyścić domowym sposobem?(Gdzieś wyczytałem, że podobno coca - cola czyni cuda).

https://zapodaj.net/e4643a14bcd42.jpg.html
https://zapodaj.net/963aef07b1a1e.jpg.html
https://zapodaj.net/ef3f3ef417a37.jpg.html

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2016 13:56:59 przez AD99
[#2] Re: Niedziałająca karta rozszerzenia 512 do A500 i pytanie o rev 6 A

@AD99, post #1

Jeśli masz rev6 to pewnie masz na niej Agnusa 8372, który obsługuje tylko 1Mb Ram. Żeby było więcej pamięci trzeba go wymienić na wersje najlepiej 8375 trochę zworek przelutowac i dołożyć nowe kości pamięci wtedy na płycie możesz mieć 2Mb Chip Ram. Drugie rozwiazanie to rozszerzenia pod procesor. Do rozszerzenia pod klapkę możesz dołożyć 512 KB RAMu ale wtedy bedzie ono działało tylko z płytami rev8. Jedli pytasz o rozszerzenie z podstawka pod Gary to na pewno tanie ono nie jest ale daje bez przeróbek dodatkowe 2mb nawet na płytach Rev 6
[#3] Re: Niedziałająca karta rozszerzenia 512 do A500 i pytanie o rev 6 A

@Marcin74, post #2

I w taki sposób pozbedzie sie Agnusa 8375, jesli nie narobi wiecej szkod. Nie moze zamontować takiego Agnusa bo piny nie są zgodne. Może co najwyzej kupic 8372B (A3000).
[#4] Re: Niedziałająca karta rozszerzenia 512 do A500 i pytanie o rev 6 A

@AD99, post #1

Co do tego rozszerzenia, to da się reanimować, czy pozostaje tylko jako dawca?
Co ewentualnie mogę sprawdzić, czy ktoś miał podobny problem i go rozwiązał?

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2016 17:06:42 przez AD99
[#5] Re: Niedziałająca karta rozszerzenia 512 do A500 i pytanie o rev 6 A

@_Skiba, post #3

Masz rację Skiba trochę się zapędziłem bo sam sobie na jednej z moich płyt rev 6 podmieniałem Agnusa i bawiłem się w zamiany pinów na płycie. Ale rzeczywiście bez przeróbek tylko 8372B.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem