[#1] monitor M1438S a VCR
Witam,

Mam sobie monitor M1438S do którego, zgodnie z przeznaczeniem :), podłączona jest A1200.
Monitor ten ma kabelek video 23pin - wiadomo - z Amigą pasuje jak ulał, jednak ostatnio wpadłem na pomysł podłączenia do tego monitorka magnetowidu. Rzut oka na tył monitorka - brak RGB, brak composite.
No i tu rodzi się seria pytań:
1. Czy taki kabelek http://spin.siedziba.pl/hwb/cable/av/amigascart.html działa również w drugą stronę? Jeśli zlożę kabelek scart-db23 male wg tego schematu - połaczę VCR z kablem monitora - bedzie działać?

jesli takie rozwiązanie zadziała to podłaczył bym Amigę kabelkiem scart do
VCR a VCR do monitora jak wyżej - tylko - czy nie pogorszyłoby to jakości obrazu?

[#2] Re: monitor M1438S a VCR

@domannn, post #1

M1438S zadziała gdy dostarczysz mu wymagane sygnały - R, G, B i synchronizacje (nie wiem czy wystarczy CSync, czy muszą być H i VSync osobno - złącze Video w Amidze produkuje wszystkie te sygnały). Niektóre monitory (i TV) używają jako CSync wejścia CompositeVideo, może M1438S też? (chociaż nawet jeśli, to na pewno obraz będzie lepszy przy wykorzystaniu pełnego RGB)
[#3] Re: monitor M1438S a VCR

@wali7, post #2

no tak - tylko ze złącza scart nie wyprowadzę CSYNC, VSYNC i HSYNC - tu więc może byc problem.
[#4] Re: monitor M1438S a VCR

@domannn, post #1

A1438S wymaga RGB oraz HSync i VSync osobno. Żaden magnetowid klasy popularnej nie ma na złączu SCART sygnałów RGB, więc taki manewr odpada. Teoretycznie może się udać jedynie w przypadku DVD lub tunera TV-Sat, jednak te urządzenia mają na SCARtcie tylko CSync (pin 19), więc będzie problem z rozdzieleniem tego na H i V.

Raczej sobie odpuść.
[#5] Re: monitor M1438S a VCR

@Daclaw, post #4

Faktycznie - odpuszczam.
Z tego co widze szkoda czasu/nerwów/monitora
[#6] Re: monitor M1438S a VCR

@Daclaw, post #4

wiele sprzętu wyprowadza pełne RGB na Scarcie (chociażby mój stary VCR Akai, jak najbardziej sprzęt popularny), ale problem będzie z H i VSync, bo ich zdaje się na Scarcie nie ma
prawdą jest za to, że wiele tanich kabli Scart używa tylko Composite, tak więc nawet Scart z pełnym RGB po takim kablu redukuje się do Composite Video
[#7] Re: monitor M1438S a VCR

@domannn, post #3

CSync jest w Scarcie - gdy używasz RGB, to rolę CSync pełni wejscie i wyjście CompositeVideo (jaki byłby sens podpinania RGB bez synchronizacji?)

Ostatnia modyfikacja: 29.11.06 09:59
[#8] Re: monitor M1438S a VCR

@wali7, post #6

Wykorzystam okazję i podepnę się pod ten wątek. Jak ma się sprawa z monitorem Commodore 1085S, ma on złącze VGA 9 pin (jak joystick). Czy on także potrzebuje oddzielnie H i VSync?
[#9] Re: monitor M1438S a VCR

@HiMark, post #8

C1084S - nie, wystarczy mu CSync. Philips CM8833-II potrzebuje już H i V. Zakładam, że 1085 ma w tej kwestii tak samo, jak 1084.
[#10] Re: monitor M1438S a VCR

@HiMark, post #8

to nie jest złącze VGA, VGA to złącze 15 pinowe (3 rzędy)
[#11] Re: monitor M1438S a VCR

@wali7, post #10

Stary standard VGA miał 9 pinów, dopiero nowsze miały 15 pinów.

http://www.technick.net/public/code/cp_dpage.php?aiocp_dp=pinconvid_vga_9pin
[#12] Re: monitor M1438S a VCR

@HiMark, post #11

możliwe, ale VGA to przede wszystkim 30 kHz, a nie 15
[#13] Re: monitor M1438S a VCR

@Daclaw, post #9

Czyli rozumiem, że łączę 7 pin monitora z 17 pinem SCART? W sieci znalazłem różne opisy złącza 1085/1084 np. monitor może niby działać w trybie cyfrowym lub analogowym...
[#14] Re: monitor M1438S a VCR

@wali7, post #12

Zgadza się, ale mi chodziło tylko o kształt złącza...
[#15] Re: monitor M1438S a VCR

@HiMark, post #14

Formalnie złącze C1084S to CGA. Jeśli wykopiesz gdzieś peceta z taką kartą, to da się ją podłączyć. Na taką okoliczność jest w monitorze tryb cyfrowy - CGA wysyłała sygnał w tej postaci.

A 9 pinów w monitorach VGA spotykało się tylko w roli pośredniego łącznika między monitorem a kablem, karty VGA miały "normalne", 15-pinowe gniazda.
[#16] Re: monitor M1438S a VCR

@HiMark, post #14

ok, masz rację :)
o trybie cyfrowym zapomnij, to jest zgodne bodajże ze standardem CGA (4 kolory czy podobnie), po prostu C1084 mógł również pracować z PC wyposażonym w tę archaiczną kartę (pewnie sprzedawali go ze swoimi pecetami)
[#17] Re: monitor M1438S a VCR

@Daclaw, post #15

CGA !? Musiałbym okraść jakieś muzeum ;)

Jeśli chodzi o VGA 9 pin to mówimy właśnie o złączu na monitorze, więc napisałem dobrze, ale naprawdę nie o tym chciałem dyskutować... Na elektronice znacie się pewnie o wiele lepiej niż ja.

Ważne jest tylko czy pod C1085S da się w łatwy sposób podłączyć np. magnetowid. Wychodzi na to, że przez SCART jest to możliwe. Ciekaw jestem czy udałoby się to również z COMPOSITE (zwykły chinch)?
[#18] Re: monitor M1438S a VCR

@HiMark, post #17

W łatwy sposób da się do 1084S. Tam jest wejście luminancji i chrominancji, więc możesz podłączyć prawie wszystko, byleby miało CVBS albo S-Video. 1085S to okrojona wersja 1084, gdzie skasowano te wejścia i zostało tylko RGB. Jeśli magnetowid nie ma RGB, to nie podłączysz.

Jakimś wyjściem jest "spliter" RGB. W tej roli sprawdza się digitalizer DigiLab firmy HDP. On ma wyjście RGB na monitor kontrolny i może wyświetlać tam obraz podany na swoje wejście CVBS albo S-Video. Jakość wynikowego odbioru to TRAGEDIA, podobnie jak jakość wszystkiego, co produkuje DigiLab. Dodatkowo, wbrew faktom, magazyn Amiga ogłosił dogmat, że DigiLab jest sprzętem wysokiej jakości, przez co kosztuje on sporo, jeśli już się trafi np. na Allegro. Zawsze znacznie więcej, niż o niebo lepszy FG-24. Tym nie mniej dla desperata jest to jakieś wyjście.
[#19] Re: monitor M1438S a VCR

@HiMark, post #17

Ważne jest tylko czy pod C1085S da się w łatwy sposób podłączyć np. magnetowid.

Banalny. Wystarcza dwa chincze. Jeden do obrazu, drugi do dzwieku (a jak magnetowid jest stereo to 3 chinche. Mam taki monitor. Fajnie pracuje takze z PSXem.
[#20] Re: monitor M1438S a VCR

@Andrzej Drozd, post #19

Problem byłby banalny gdyby 1085S miał gniazdo chich, a takie gniazdo (z tego co wiem) jest tylko w 1084.
[#21] Re: monitor M1438S a VCR

@Daclaw, post #18

Dzięki za info. Kupno dodatkowego urządzenia do monitora za 20 zł nie miałoby sensu, pozostanę przy SCART-RGB.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem