kategoria: Sprzęt
[#1] Elbox 1200/0-8
Witajcie,
Posiadam w mojej kolekcji w/w kartę turbo z koprocesorem 68882. Mam z nią jednak dwa problemy,
1. Po dołożeniu oscylatora 33,3 MHz i próbie przełączenia w tryb ASYN w amidze czarny ekran (zwis). Czego to może być wina?
2. Po przełączeniu zworki na 8Mb blokuje mi PCMCIA, czy jest jakiś sposób na obejście tego?

Z góry dziękuje za pomoc,
W sieci nie znalazłem zbyt dużo informacji na temat właśnie tej karty stąd prośba do Was
[#2] Re: Elbox 1200/0-8

@majkelc, post #1

Po przełączeniu zworki na 8Mb blokuje mi PCMCIA, czy jest jakiś sposób na obejście tego?
Nie. Oczywiście oprócz zmiany karty turbo na inną.
[#3] Re: Elbox 1200/0-8

@majkelc, post #1

Pewnie blokuje na 8MB przez to że masz kick 3.1. Jest gdzieś na Aminet programik, który odblokowuje PCMCIA, ale pamiętaj, że jak zapełnisz całą pamięć i będziesz robił coś na karcie PCMCIA która komunikuje się przez buffor PCMCIA, to dane będą poszatkowane.
Co do koprocesora działa w trybie sychro? Jak tak, to może źle włożony lub uszkodzony oscylator.
[#4] Re: Elbox 1200/0-8

@majkelc, post #1

Czytałem kiedyś, że niektóre rozszerzenia RAM zajmują przestrzeń adresową PCMCIA i wtedy nie da rady jednocześnie korzystać z rozszerzenia i karty PCMCIA.
[#5] Re: Elbox 1200/0-8

@Marcin74, post #4

Jeżeli rozszerzenie nie posiada własnego procesora, a ma 8 MB pamięci, to zawsze zajmuje tę przestrzeń. Robią tak również niektóre karty z procesorem, na przykład firmy M-Tec.
[#6] Re: Elbox 1200/0-8

@Krashan, post #5

Miałem takiego M-teca, z 030 na pokładzie 28MHz, gdzieś czytałem że można było coś przerobić żeby było 8MB i PCMCIA, ale nie jestem pewien czy podczas kopiowania i tak by nie było błędów (pewnie by były)
To było kilka lat temu i nie pamiętam, załatwiłem to przełącznikiem 4/8MB jak potrzebowałem więcej ramu ro sobie przełączyłem i już :)
[#7] Re: Elbox 1200/0-8

@QUAD, post #6

Pod PCMCIA są przydzielone chyba 3 przestrzenie, pamięć ram koliduje z jedną z nich, ale nie zawsze karty pcmcia z niej korzystają (prócz kart ram), dlatego, niektóre z nich mogą działać dalej. Kick3.1 dla świętego spokoju blokuje cały port.
[#8] Re: Elbox 1200/0-8

@sanjyuubi, post #7

Myôle űe simm 4mb powinien zaîatwię sprawë. Wtedy przestrzeď adresowa powinna byę spoko jeôli chodzi o PCMCIA
A co do coproc. to chyba masz oscylator za duűy, 14mhz x2 coô okoîo 28Mhz lub 14.
Tak sprawdz.

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2016 20:14:43 przez mwb113
[#9] Re: Elbox 1200/0-8

@majkelc, post #1

Miałem podobną kartę a konkretniej E1208 z 1 simm 8 mb. Nie blokowała mi pcmcia (płyta rev. 2B kick 3.0). Niezależnie od tego można zrobić przełącznik 4/8mb. W zależności od sytuacji, tj. chcesz korzystać z 4 czy 8 mb mając zamontowane 8 mb, można zmieniać ilość dostępnego fastu. Co do koprocesora to nie miałem i nie mam doświadczeń.

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2016 20:29:39 przez misiek2
[#10] Re: Elbox 1200/0-8

@misiek2, post #9

Ja miałem te kartę i na kicku 3.0 nie blokowało PCMCIA ale podczas kopiowania z CF losowo występowały zwiechy. Co ciekawe to samo było po przełączniu w tryb 4MB. Ostatecznie przeszedłem na Blizza.
[#11] Re: Elbox 1200/0-8

@Jacenty, post #10

Było napisane wyżej, że tylko kick 3.1 blokuje. Późno się obudzili z tym blokowaniem.
[#12] Re: Elbox 1200/0-8

@sanjyuubi, post #11

Przede wszystkim było napisane wyżej, że kick 3.1 blokuje, a nie że "tylko kick 3.1 blokuje", chyba że nie rozumiem po polsku. Dotychczas w wątkach na ten temat zauważano taką sytuację, ale nikt nie wiązał "blokowania pcmcia" z kickiem 3.1.
[#13] Re: Elbox 1200/0-8

@flops, post #3

mam A1200 z Kick 3.0 i 3.1, niestety na obu blokuje :( oczywiście po przełączeniu na 4Mb PCMCIA działa.
Co do koprocesora to działa w trybie synchro normalnie.
W karcie jest jeszcze jedna zworka 1Bank nie mam pojęcia do czego ona służy...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem