kategoria: Sprzęt
[#1] Skradziono części do Amigi - proszę o czujność
Cześć.

Nie będę się rozpisywał, ale sprawa ma się następująco. Kurier wysłał z moją paczką młodego szczona na praktykach, a ten na 90% zaiwanił mi paczkę twierdząc, że ją doręczył. Skąd to wiem? Razem z nadawcą poruszyliśmy niebo i ziemię, by zlokalizować jej ostatnią drogę. Podpisał się pod nią ktoś moim nazwiskiem, ale miał pecha - tego dnia byłem jeszzcze w Szwecji i mam imienny bilet samolotowy z tamtego dnia - mogę to więc udowodnić.

Młody rozpłynął się w powietrzu (to był jego pierwszy i ostatni dzień w pracy, po prostu rozpłynął się w powietrzu, nie odbiera telefonów), ale przed zniknięciem powiedział, że zostawił paczkę u sąsiada. Tu też cudzy pech, bo w bloku mam aż 12 mieszkań (sami staruszkowie i porządni ludzie) i żaden z lokatorów tego nie ma. Dostawca PP jest przerażony, gdyż grozi mu wylot z pracy. Mam wyrzuty sumienia, bo to on beka grzechy gówniarza na przyuczeniu. Był u mnie w pracy, proponował ugodę i zwrot kasy (choć nie musi, bo przesyłka nie była ubezpieczona) - byleby nadawca (narobił strasznego zamieszania) wycofał skargę. Jest mi gotów oddać nawet kafla, ale nie o to chodzi. Chcę moje 150zł lub części.

(Tak, wiem...to opiekun jest odpowiedzialny za praktykanta, ale bądźmy ludźmi).

Niemniej jednak. Jeżeli komuś na OLXie, allegro czy gumtree wpadnie w oko podobny zestaw (razem lub na części), to proszę o wiadomość. W paczce znajdował się:

-Gary do Amigi (5719) 500
-2 kostki CIA do Amigi 500
-Agnus (8327) 1mb do Amigi 500
-Paula 8364-r1 do Amigi 500
-Rozszerzenie pamięci ANTRAX 512k do A500
-Modulator A520.

Region Wielkpolski: Poznań, Luboń, Komorniki, Wiry, Puszczykowo, Mosina, Przeźmierowo, Baranowo, Zakrzewo itd.

Może uda się namierzyć złodziejaszka na własną rękę, choć poczta powinna mieć jego dane

Dziękuję.

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2016 16:02:45 przez Jedras

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2016 16:11:36 przez Jedras
[#2] Re: Skradziono części do Amigi - proszę o czujność

@Jedras, post #1

Niezła historia. Dobrze że nie kupowałeś A4000...
[#3] Re: Skradziono części do Amigi - proszę o czujność

@twardy, post #2

Miałem (jak zwykle) Amipecha.

Szkoda tych gratów do Amigi (miały mi posłużyć do postawienia mojej A500 na nogi by była sprawna na imprezie 25 października pod Poznaniem) i szkoda tego listonosza. Jak będzie trzeba, to osobiście się za nim wstawię by go nie wywalili.

(Wiem, nie rozliczył i nie upilnował małolata, ale to jego przyznany mu odgórnie uczeń powinien zostać ukarany, nie on).
[#4] Re: Skradziono części do Amigi - proszę o czujność

@Jedras, post #1

Obawiam się, że takie rzeczy raczej wylądowały w śmietniku zaraz po rozpakowaniu. Dobrze, że to tylko to a nie jakieś turbo czy inna karta.

Kurde, już nawet firmom kurierskim nie można ufać

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2016 17:16:40 przez _arti
[#5] Re: Skradziono części do Amigi - proszę o czujność

@_arti, post #4

Niemniej jednak, to 1/10 moja miesięcznych zarobków, cenny (dla takich osób jak My) sprzęt na który długo polowałem i szansa na to, że nie pojadę na swoją pierwszą poważniejszą imprezę z pustymi rękoma.
[#6] Re: Skradziono części do Amigi - proszę o czujność

@Jedras, post #5

Rozszerzenie pamięci i modulator mogę podesłać.
[#7] Re: Skradziono części do Amigi - proszę o czujność

@perinoid, post #6

Super. To właśnie na tych częściach najbardziej mi zależy. A500 miała wymieniane przez kolegę kondziory i wychodziła od niego jako sprawna. W chwili obecnej łapie resety/guru dokładnie w tych samych sytuacjach (np. po pojawieniu się ekranu "Accessing disk" przy ładowaniu Superfroga z Goteka - próbowałem różne ADFy). Na chłopski rozum, tłumaczyłem to sobie niesprawnym rozszerzeniem - mam jakiegoś dziwoląga dającego 1.8mb slow poprzez adapter na Garego i dolutowanie kabelka na płycie.

W takim razie, zaraz odezwę się na pw :)
[#8] Re: Skradziono części do Amigi - proszę o czujność

@Jedras, post #1

Czy dobrze rozszyfrowałem - PP - Poczta Polska, czy jakaś inna firma kurierska?
Doczytałem - poczta.

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2016 18:30:30 przez waldor
[#9] Re: Skradziono części do Amigi - proszę o czujność

@Jedras, post #7

Czy na stacji dyskietek tez masz resety na SuperFrogu?
Może Gotek coś miesza.
[#10] Re: Skradziono części do Amigi - proszę o czujność

@Norbert, post #9

A czy Gotek jest HxC czy Cortex?
[#11] Re: Skradziono części do Amigi - proszę o czujność

@pong777, post #10

Niestety nie mam Superfroga na dyskietkach by sprawdzić, ale Gotek jest na firmware hXc - kupiony nawet od Pana, Panie Kolego ;)

Problem z tym rozszerzeniem jest taki, że ta pamięć podobno wymaga długich resetów z klawiatury. Gotek zapewnia tylko krótkie.

Spróbuję w weekend rozkręcić tą A500 i przejechać wszystkie nóżki od chipsetów Konaktem S, albo IPĄ,. po czym wszystko podociskam. Może coś gubi gdzieś styk z powodu wysyłki (np. ten "dziwny" adapter od pamięci), albo ma za wysoki opór?

(Choć zastanawia mnie to, że resety/guru zawsze wyskakują w tej samej sytuacji, stąd moje podejrzenia o problemy z adresowaniem).

Tak mnie właśnie naszło. Czy takie rozszerzenie nie wymaga czasem wymiany Agnusa? Z tego co wiem, ten 1.8mb to slow.

Przepraszam za offtop, ale ze względu na całą tą sytuację jestem dość zakręcony i nie zawsze patrzę co robię.

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2016 22:27:30 przez Jedras
[#12] Re: Skradziono części do Amigi - proszę o czujność

@Jedras, post #11

na 100 % jest problem z 1.8 Slow ..

a listonosz to jakis nie rób ..udaje że pracuje skoro daje paczke komu popadnie
[#13] Re: Skradziono części do Amigi - proszę o czujność

@HOŁDYS, post #12

Witaj.

Odpalałem dziś A500, bo próbowałem naprawić kiepskiej jakości kabel RGB-scart (dlatego wolałem modulator) i przyjrzałem się guru. Wywala ciągle ten sam błąd pod adresem 8000 0003 lub 8000 0004 - czy da się z tego coś wywróżyć ? ;)

Pozdrawiam!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem