[#1] Amiga 500 zardzewiale porty.
Witam Serdecznie . Zakupilem wczoraj amige 500 ktora byla strasznie zabrudzona( chcialem dodac zdjecia lecz nie wiem jak tu je wstawic) i chcialem zapyta czy zardzewiale porty da sie jeszcze uratowac ? Jest jakis spodob by usunac rdze z portow oraz z ekranow ? Bardzo bede wdzieczny za pomoc . Pozdrawiam
[#2] Re: Amiga 500 zardzewiale porty.

@NONinja, post #1

Papier ścierny, mała szczotka druciana do portów męskich żeby wyczyścić wewnątrz i silny biceps.
[#3] Re: Amiga 500 zardzewiale porty.

@NONinja, post #1

kup zel odrdzewiajacy, w kazdym skelpie z czesciami samochodowymi powinien byc.
[#4] Re: Amiga 500 zardzewiale porty.

@NONinja, post #1

Poza portem RGB i fdd wszystkie pozostałe możesz kupić nowe za niewielkie pieniądze i wymienić. Odrdzewiacz jest dobry ale po nim pozostają ślady. Chyba, ze na estetyce Ci nie zależy tylko chcesz usunąć zabrudzenia.
[#5] Re: Amiga 500 zardzewiale porty.

@Kilos, post #2

Dziekuje za pomoc z problemie , masz na mysli takie :

http://www.leroymerlin.pl/narzedzia-reczne/materialy-scierne/szczotki-druciane-do-elektronarzedzi,a806.html
[#6] Re: Amiga 500 zardzewiale porty.

@Marcin74, post #4

A co do nowych to czy ma Pan moze link do strony gdzie moglbym nabyc takie rzeczy? Pytam poniewaz nie wiem co bedzie lepszym rozwiazeniem
[#7] Re: Amiga 500 zardzewiale porty.

@NONinja, post #5

no nie, mam na myśli takie
[#8] Re: Amiga 500 zardzewiale porty.

@NONinja, post #1

Ja bawiłem się czymś podobnym link Efekt całkiem przyzwoity. Ekrany można później machnąć sprayem. Przykładowy ekran link 3cie zdjęcie. Ekran był naprawdę w opłakanym stanie.

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2016 13:56:42 przez misiek2
[#9] Re: Amiga 500 zardzewiale porty.

@NONinja, post #6

Właściwie kazdy sklep elektroniczny. Ja ostatnio kupowałem w sklep.avt.pl
[#10] Re: Amiga 500 zardzewiale porty.

@NONinja, post #1

Miniszlifierka modelarska. Najlepiej z gietka koncowka.
[#11] Re: Amiga 500 zardzewiale porty.

@softiron, post #10

Wszelkie zabiegi odrdzewiaczami nie dają żadnego efektu.
Tylko wymiana na nowe złącza.
[#12] Re: Amiga 500 zardzewiale porty.

@JacK_Swidnik, post #11

Wymiana portów nie jest prosta. Trzeba
posiadać dobrą rozlutownicę. Jak ktoś
ma tylko lutownicę, odsysacz i plecionkę,
to słabo to widzę. Niby da rade, ale ryzyko
uszkodzenia płyty spore.
Sam to przerabiałem. Stosunkowo najłatwiej
wymienić porty joy/mysz, dysponując
podstawowym sprzętem.

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2016 19:07:12 przez Andrzej11
[#13] Re: Amiga 500 zardzewiale porty.

@Andrzej11, post #12

Niektóre złącza DB23 portu VIDEO są na grubych pinach, nawet z rozlutownicą nie jest łatwo, trzeba podgrzać laminat.
Miałem kilka komputerów z naprawdę zardzewiałymi portami, trochę zabawy z papierem ściernym, mini szczotką drucianą i porty jak najbardziej zdatne do użytku, a i wyglądają przyzwoicie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem