[#1] AMIGA I TRYBY GRAFICZNE
jak w temacie:

Mam 1200 z monitorem Commodre 1084 połączone przez kabelek RGB jak mam uzyskać większą rozdzielczość (nie interlace bo to jest tragiczne) na tym monitorze i wogóle jak doinstalowac inne monitory ?
A, może wina leży w tym że tenn monitor ma jakieś ograniczenia może mi ktoś to wszystko łopatologicznie wytłumaczyć?

PS To nie koniec pytań mam w drodze OS3.5 i pewnie narodzi mi sie jeszcze więcej z góry dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi

PS2 Nie przerzucę się na PEGAZA i nie wsadzę mojej przyjaciółki do obudowy!!
wystarczy że udało mi sie wsadzi PieC do desktopa i nic mi się nie wala poza biurkiem

[#2] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@flash5, post #1

1084s działa tylko w pal, więc masz tryby normalny i interlace, możesz próbować jeszcze z NTSC. Więcej ten monitor nie pociągnie :D

[#3] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@flash5, post #1

mniejsze migotanie ma ntsc (ale zmniejsza się max. wysokość ekranu) a najmniejsze euro36 ale tu max jest 400 pixeli. Jesli nie chcesz zmieniać monitora polecam pozostać przy trybie Hires tyle, że rozciągnąć na (prawie) maxa overscan (ja miałem wieki temu rozdziałke 700x273 i było znośnie). Dodatkowo poustawiać najmnijesze fonty gdzie sie da i można korzystać.

ps. pegaza też można włożyć do desktopa :D

[#4] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@flash5, post #1

Używając programu MagicTV
http://aminet.net/search.php?query=magictv
Możesz uzyskać niemigoczący obraz interlace 640x512 w 16 kolorach. (Program przestaje działać jeżeli ustawi się większą ilość kolorów)
Jest to idealne rozwiązanie aby pracować na tym monitorze pod systemem.
Sam tego rozwiązania używałem, gdy miałem konfig podobny do Twojego.
W 16 kolorach MagicWB wygląda bardzo dobrze (w zasadzie starczy mu nawet 8 ) a i dzięki trybowi proporcjonalnemu lepiej się pracuje.

Co do innych rodzielczości to jak już wspomniano jest to monitor PAL a więc obsłuży tylko rozdzielczości obecne w screenmode, ewentualnie NTSC ale to niewielka różnica.

Inne sterowniki monitorów np. NTSC czy Euro36 uruchamiasz klikając na ikony "monitorki" znajdujące się w Storage/monitors, a jeżeli chcesz aby były one uruchamiane zawsze automatycznie podczas startu systemu należy odpowiednie ikony przenieść do devs:monitors

Ostatnia modyfikacja: 02.12.06 19:49
[#5] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@flash5, post #1

320x256/50Hz
320x512/50Hz
640x256/50Hz
640x512/50Hz
to jedne z najbardziej standardowych rozdzielczosci PAL obslugiwanych przez ten monitor, w NTSC jest 60Hz odswiezanie, ale w pionie 200 i 400 pikseli zamiast 256 i 512.
Niestety odswiezania zbytnio nie da sie poprawic, pozostaje flicker fixer, scan doubler i monitor VGA.
[#6] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@amigafan, post #4

standardowe Euro36 ma 70Hz nie pociagnie, bo ten sterownik jest zrobiony dla monitorow wyswietlajacych tez tryby 15kHz, albo jak ma sie scandoubler itp. jest tez sterownik Euro36-PAL z tym ze jest gorszy od NTSC 60Hz, bo ma z 58Hz

[#7] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@flash5, post #1

OK za część pierwszą dziękuję odpowiedzi są naprawdę wyczerpujące.
Widzę że najbardziej opłacalne pozostaje zmiana moniora?

Więc z innej beczki jakie monitory pododzą pod amigę (bez scandoublera czy flicker fixera - nie jestem zainteresowany połówką ekranu)
i czy zmiana wtyczki monitora z 9 PIN na 15 PIN wystarczy?

Czy może pokusić się o zmianę i podłączenie amigi do monitora przez S-VIDEO jak w opisanym na forum artykule?

No i najważniejsze czy zwiększy mi się ilość trybów i rozdzielczości?

[#8] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@flash5, post #7

> No i najważniejsze czy zwiększy mi się ilość trybów i rozdzielczości?

tylko do czego bo chyba nie gier i dem na AGA?

jak do uzywania systemu to kupuj karte graficzna.

BlizzardaPPC ciezko teraz kupic, a jak kupisz to
za cene kompletnej Efiki, bo jeszcze BVisionPPC.

[#9] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@flash5, post #7

Najlepsza dla Amigi z oryginalnymi kośćmi grafiki a także najlepsza dla oczu i komfortu korzystania z komputera będzie zmiana posiadanego monitora na 14 lub 15 calowy telewizor LCD.
Będziesz miał wbudowane głośnniki, wyświetlisz wszystkie natywne tryby PAL (czyli gry/dema) a pod systemem tryby interlace nie będą migać na LCD, poza tym oszczędność miejsca z racji posiadania płaskiego monitora.

Ostatnia modyfikacja: 02.12.06 23:16
[#10] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@flash5, post #7

Możliwości jest całkiem sporo... Koledzy już podpowiedzieli. Ja dodam od siebie że można jeszcze rozważyć następujące możliwości:

1)Użycie monitora SVGA od PieCa - w miarę wygodnie popracujesz sobie w Trybach DoublePAL, Euro36 i co tam jeszcze działa na tym sprzęcie (przy okazji podgrzewając sobie AGAtkę :D )
Oczywiście zapomnij o 'normalnych' trybach PAL 15Khz
Do gierek dem itp. możesz sobie podpinać telewizor :)

2)Użycie monitora typu Multisync, z czego najłatwiej dostępny i współpracujący z Amigą to Microvitec (nota bene też totalny Classic i zabytek). Masz tym samym połączenie SVGA z telewizorem czyli dostępność wszystkich trybów wyświetlania przy oszczędności miejsca

3) Użycie Scandoublera z dowolnym monitorem SVGA... Chociaż i tak będziesz oglądał obraz ~50Hz :D Jak to męczy oczy chyba wiesz...
Scandoubler drogi, trudno dostępny

4) VGA Box czyli magiczne pudła pozwalające podłączyć konsole typu Playstation do monitora SVGA. Podobno nie zawsze współpracują z Ami... Ale to już koledzy, którzy się w to bawili dopowiedzą

5) Telewizor LCD

I to w sumie tyle... Zależy, co tak naprawdę chcesz oglądać na tym ekranie?

[#11] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@flash5, post #1

C1084S pracuje tylko w PAL-u, czyli 640x512 (+overscan) w intelace to kres jego możliwości.

Do kości AGA optymalnym monitorem jest A1438S (spotykany jako Microvitec1438 ) - wyświeta wszystkie tryby, łącznie z całkiem sympatycznym Euro72 SuperHires Interlace = 800x600. Co prawda jest to nadal interlace, ale mniej dolegliwy.

Inna możliwość to scandoubler, jednak za równowartość jego ceny można wyposażyć Amigę w kartę GFX.

Ostatnia modyfikacja: 04.12.06 10:19
[#12] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@flash5, post #7

O S-Video zapomnij, bo jest ono lepsze jedynie od Composite Video (zwane pospolicie "chinch" albo AV). Najlepszym sposobem podpiecia monitora do Amigi jest RGB, a C1084S właśnie jest podłączony przez RGB.
Chociaż niewykluczone, że po podpieciu monitora poprzez np. Composite w trybie Interlace obraz wyda się mniej migoczący, a to dlatego, że będzie bardziej rozmyty (z tego powodu obraz TV nie wydaje się specjalnie migotać, mimo że wyświetlany jest w interlace).
Co do walki z migotaniem - to w PAL nie uda Ci się wyświetlić więcej niż jakieś 300 pikseli w pionie bez interlace, po prostu więcej się nie da (opisany przez amigafana MagicTV stosuje pewne sztuczki z kolorami). Żeby było bez interlace, musisz użyć monitora VGA i jednego z trybów VGA lub Scandoublera (inna sprawa, że jak na dzisiejsze standardy taki obraz VGA generowany przez AGA czy Scandoubler nie spełnia żadnych standardów i też miga).
Zdecydowanie najmniej migają monitory LCD, najlepiej użyć LCD zamiast CRT, można użyć TV LCD z wejściem RGB (lub Composite). Niekiedy taki telewizor może też służyć za monitor VGA...
Jeśli jednak nie chcesz pozbyć się C1084, to pozostaje MagicTV i 16 kolorów.
Tak czy inaczej to temat rzeka :)
[#13] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@wali7, post #12

Wszystko pięknie i fajnie, tylko monitory LCD o funkcji TV, tudzież telewizory LCD o odpowiednio małej przekątnej są:
a) trudno dostępne
b) jak dostępne, to dla mnie ZA DROGIE

Panele LCD,typowe monitory to i owszem, są przystępne cenowo... Tylko że one i tak łapią obraz od 30Khz (czyli jak typowy grzybowy monitor)
...Chyba że macie namiary na tanie telewizory LCD, to poproszę linka czy jakieś kupony promocyjne na zniżki :D

[#14] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@Rodzyn, post #13

przyznam się szczerze że telewizora LCD nie posiadam, ani taniego, ani drogiego :)
ale jak będę w jakimś hipermarkecie, to przyglądnę się im z bliska...
podejżewam, że jeśli taki TV ma wejście monitorowe VGA 30 kHz, i dodatkowo np. złącze AV, wtedy to ostatnie MUSI obsługiwać 15 kHz (bo przecież przy Composite nie używa się do innych niż 15 kHz trybów). Tak więc tego rodzaju kontrukcję (jeżeli taka istnieje: z VGA i AV) można by podpiąć do Ami jednocześnie dwoma kablami - chinchem i RGB, a potem sobie przełączać w razie potrzeby).
Z innej beczki (ale to tylko moje domysły), wydaje mi się dziwne, że TV który musi wyświetlać obraz 15 kHz z tunera TV, nie potrafi go wyświetlić z wejścia RGB... chyba że on ten obraz 15 kHz obligatoryjnie przerabia na 30 kHz.
Zresztą każdy telewizor ma wejście RF (antenowe), więc do grania i odpalenia A1200 w Early Startup Menu można użyć obrazu z RF. A do zabaw pod systemem użyć wejścia VGA (mówimy cały czas o TV LCD z wejściem VGA).

Dodane później:
krótki przegląd Allegro, jest sporo TV z funkcją monitora, zazwyczaj mają wejście Scart - więc raczej obsługuje ono 15 kHz. Ceny 1000-1500 zł.

Ostatnia modyfikacja: 04.12.06 18:16
[#15] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@wali7, post #14

No właśnie Wali7. Byłem ostatnio w Media Markcie i szukałem telewizorów LCD. Pomijając monstra o przekątnej 28", w cenach oscylujących w okolicach ładnej Toyoty Supry Turbo z 91 roku :), reszta to po prostu monitory SVGA do blaszanek.
Widziałem gdzieś w necie panel 15" Samsunga bodajże z gniazdem Euro i głośniczkami, ale ten kosztował już grubo powyżej 1300zł, co też nie było(i jest) łatwą do przełknięcia sumą, przynajmniej dla mnie... Niestety życie wyznacza inne priorytety :(

[#16] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@wali7, post #14

Z własnych doświadczeń:
1. Rozbudowana Ami (Mediator) i obraz z przez kartę TV - 3pkt
2. To samo przez telewizorek (nie LCD) 14" - 6pkt.
3. To samo monitor SVGA (nie LCD) i scadoubler ff (zewnętrzny) - 9pkt.
No cóż nie jest tanio, ale Elbox niestety bije resztę na głowę.

P.S.
Oceny są oczywiście subiektywne!

[#17] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@Rodzyn, post #13

Proszę bardzo sieć Mix electronics Samsung 741 MP TV za 999 złoty to chyba w miarę przystępna cena.
[#18] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@TomK, post #17

999zł to może nie majątek, ale nie wiem, jak to się ma do ~300-400zł za dobry scandoubler i podłączenie do przyjemnego monitora kineskopowego.
Za 1000zł to nie wiem, czy bym nie wolał kupić A3000 albo A4000 z eFunzine :)

Ale i tak widzę, że coś potaniały te panele, dzięki za info!

[#19] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@Rodzyn, post #18

Monitor CRT ze Scandoublerem wyjdzie na pewno taniej, ale na LCD obraz dużo mniej drży. Porównywałem jakość obrazu na CRT i LCD 15 cali pod A1200 (ten sam tryb VGA) - obraz VGA był nieporównanie bardziej stabilny, za to były widoczne nieznaczne artefakty skalowania (przy obecnych monitorach z rozdzielczościami rzędu 1280x1024 nie powinno to być aż tak widoczne)
[#20] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@wali7, post #19

Hmmm, czyli mówisz że LCD jest dużo lepszy... A interlace też ładnie zamaskuje? Ciekaw jestem jak tryb interlace wygląda na TV LCD a jak przepuszczony przez SD z FF na CRT ??

I jakoś tego Samsunga za 999zł nie mogę nigdzie znaleźć...
Najtańsze to SAMSUNG LE 15S51B
Ale on ma o 2" mniej niż mój CRT od pieca i jeszcze w dodatku kosztuje właśnie 1300zł...

[#21] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@Rodzyn, post #20

co do interlace to nie wiem, nie mam pojęcia jak będzie wyglądał obraz PAL na takim TV LCD
co do różnicy w wielkościach ekranów, to ekran LCD zwykle jest o około 2 cale większy niż CRT o tej samej nominalnej przekątnej
[#22] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@Rodzyn, post #20

No cóż jak to promocje gazetkowe jedno jest a drugie tylko w jednej sztuce :P
To adres sieci http://www.mixelectronics.pl/ jest ulotka do ściągnięcia ostatnia strona prawy dolny róg. Nie wiem gdzie mieszkasz więc ie wiem gdzie masz najbliżej ale zawsze można jechać i zapytać a nuż widelec stoi i czeka :D
Myślałem że może będę miał czas sprawdzić w najbliższm salonie ale niestety brak czasu.
Śpiesz się ulotka ważna do 8 grudnia.
O w ich sklepie netowym nawet taniej 985 http://www.zadowolenie.pl/index.php?action=info&inf=7244&send=szukaj&category=225&zadowolenie=b94cff7b50b4c20c242a9a016d3b3bf3 i pisze od ręki więc czeka na Ciebie OK
[#23] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@TomK, post #22

Aha, no widzisz w czym rzecz. Ja patrzylem w rubrykę TV LCD (z funkcją monitora) a tymczasem to monitor komputerowy z funkcją TV. Niby mala różnica, a jednak :D Dzięki za linka... Niestety czas się kończy, a ja wciąż niezdecydowany... Chociaż wydaje mi się, że czas dziala tutaj na naszą korzyść. LCD będą wciąż tanieć :D
Ale rozwiązanie niezle, obsluży i grzyba i Ami we wszystkich trybach :D
Trzeba tylko będzie wymyślić jakiś zestaw przelotek z przelącznikami :D

[#24] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@Rodzyn, post #23

A po co przelotka z przelacznikami?
Amige podlaczasz przez EURO a peceta przez D-SUB.
Wyboru dokonasz z panelu monitora lub pilota.
Na sieci znajdziesz instrukcje obslugi tego monitora z TV
[#25] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@Norbert, post #24

Przelotka po to, coby na LCDku puścić sobie jakieś Euro czy inne productivity :D A do tego to już chyba trzeba mu podać sygnał przez inne złącze niż Euro ( D-Sub ):D
Z kolei PieCa też chciałbym mieć na takim panelu więc ciągłe przekładanie kabli lepiej rozwiązać jakimś kombajnem z przełącznikiem :D

[#26] Re: AMIGA I TRYBY GRAFICZNE

@wali7, post #19

Mam LCD 1280x1024 więc się wypowiem ;).

Obraz w Multiscanie jest rozmazany, Euro72 tak samo. Załamany odpaliłem driver DBLPal z archiwum 31khz-only (aminet). Obraz jest ostry jak żyleta, jedyna wada to dziwne kształty fontów. No i monitor automatycznie wykrywa to jako 848x488 (czy jakoś tak), a tryb DBLPal to 704x512. W poziomie idzie ustawić, żeby było na pełnym ekranie, jednak w pionie jest ścięte pare pikselków. Pomimo wszystko za nic nie wróciłbym do CRT :).

Ostatnia modyfikacja: 07.12.06 18:05
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem