[#1] Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany
Cześć

Wczoraj, na gadaczu, obiecałem Adamowi, że wrzucę zdjęcie artka dotyczącego Amigi, który ukazał się w pażdziernikowym wydania Neo-Plus z 2006 roku. Tekst interesujący chyba przede wszystkim dlatego, iż autor zakończył go wzmianką o Amiga OS4, MorphOS i Pegasosie.
Rzecz, wydawałoby się, niebywała - toć to pismo o giereczkach video dla dzieci a nie prasa, po któej spodziewalibyśmy się szerszej wiedzy w temacie tak Amigi*.
Może to też dobry pretekst by wrzucać do wątku skany artykułów dotyczących Amig, które ukazywały się nie zawsze tam gdzie byśmy się tego spodziewali.

*Akurat chłopaki z N+ to (dawni) fani Amig więc ich wiedza w tym temacie dziwić nie powinna
1
[#2] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@michalmarek77, post #1

Brytyjski "GAMES ™" też czasem, w swej sekcji retro, wrzuci coś odnośnie Amig.
Poniżej skan ciekawego wywiadu z "legendami" amigowego gamedev'u.

[#3] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@michalmarek77, post #1

PSX EXTREME 12/98r Norbi wspomina o przeglądaniu www na Amidze
[#4] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@philipo, post #3

Dobre. Choć ekipa tego periodyka to także amigowi gracze :) Pamięta ktoś gdzie zaczynali Ściera i Star ? :)
[#5] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@michalmarek77, post #4

Norbi też chyba dział na Amigowej Scenie ?
[#6] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@philipo, post #5

Pewnie. Artki HiV'a na długo przed PSX Extreme pojawiały się w zinie "Silesia"...
Gdzie nie lookniesz - Amiga gdzieś się czai.
[#7] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@philipo, post #3

Ale zajefajna reklama Amigi i jej systemu OK
1
[#8] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@michalmarek77, post #6

Tu tekst o A500 z PSE:

* autor stawia dosyć śmiałą tezę, że CDTV i CD32 były przyczyna upadku Commodore

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2016 09:20:33 przez philipo
[#9] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@philipo, post #8

I jeszcze o CD32:

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2016 10:13:43 przez philipo
[#10] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@philipo, post #9

Spoko OK
[#11] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@BULI, post #10

Jeszcze skany ze starego Clicka! rocznik 2003:

[#12] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@philipo, post #11

Kiedyś w Rzeczpospolitej (lata 90 początek) były artki o grach w tym o Amidze i grach. Co prawda czarno-białe, ale zawsze. Kiedy chodziłem do Ekomika to zbierało się takie rzeczy i marzyło o komputerze w ogóle. Nie to co dziś.
[#13] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@KM, post #12

W najnowszym numerze PC Format 11/2016 na stronie 86 jest artykuł o emulacji Amigi na PC za pomocą WinUAE (jest wzmianka o PPA). Spis artykułów o Amidze w polskich czasopismach nie-amigowych można znaleźć na tej stronie.
[#14] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@michalmarek77, post #1

Cyber - Lato 1996.
Amiga w internecie, 2 stronki.
link do skanu
[#15] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@adam_mierzwa, post #14

Kolega misha przypomniał projekt archive.org, a konkretnie jego amigową część której zbiory rosną w sposób imponujący.

Więcej informacji o zbiorach - w tym wątku:
Amiga World Magazine i inne

Poniżej skompilowane (tylko strony amigowe pisma) kilka numerów BYTE w których coś było o Amidze:
BYTE Vol 10-08 1985-08 - The Amiga - numer z premiery Amigi

BYTE Vol 11-09 1986-09 - The 68000 Family

BYTE Vol 11-13 1986-12 Graphics Algorithms
1
[#16] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@adam_mierzwa, post #15

Interesujące OK
[#17] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@michalmarek77, post #1

Nie w prasie papierowej ale na portalu o grach PPE TOP 10 najlepszych gier z Amigi
[#18] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@adam_mierzwa, post #15

Było takie czasopismo "CD Magazyn". Lubiłem je bo było głównie o shareware. To było jedno z tych normalnych czasopism jakich mi teraz brakuje.
Z takich cech charakterystycznych - wszystkie teksty były niepodpisane - jedynie we wstępniakach widniał Michał Anioł. Fajne było to że nie było w piśmie żadnych reklam.
Mam tylko trzy numery - 7,9 i 10, w tych dwóch ostatnich był kącik amigowy. Wrzucam skan z nr 9 - 9 stron złożone do PDF (19 MB) >cdm_9<
[#19] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@adam_mierzwa, post #18

Złożyłem jeszcze przed chwilą nr 10 >cdm 10<

Mam jeszcze na uwadze artykuł w prasie branżowej (GFX) o programach do DTP, gdzie jest wśród nich PageStream, ale w tej chwili nie mam dostępu, pewnie po świętach.
[#20] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@adam_mierzwa, post #19

ŁAŁ - To są klimaty w których się pławiłem gdy jeszcze siedziałem przy Amidze. Dzięki za te skany. :)
1
[#21] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@ZbyniuR, post #20

No nie wspomniałem wcześniej, ale podobało mi się tam właśnie język jakim były pisane teksty, to była wtedy gazetka dla mnie :) Jeszcze dwa numery wyszło po temu i pismo padło.

Tymczasem obiecany artek z PageStreamem w tle z 1998 roku. Nie jest to typowy tekst amigowy. GFX to było takie niskonakładowe, ładnie wydane, czasopismo dla profesjonalistów. Renderowanie, poligrafia, stacje robocze - takie klimaty. Artykuł jest porównaniem wiodących wtedy programów DTP: Adobe PageMaker 6.5, QuarkXpress 3.3, Corel VENTURA 7 i PageStream 3.2. Jest go tam niewiele ale zrzuty są spod Amigi i te parę zdań jest, zawsze coś.
>GFX 6<
[#22] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@adam_mierzwa, post #21

Trochę spaściłem sprawę, bo jedna strona "wyleciała"; poprawiona wersja tutaj:
>GFX_06_DTP

Dzisiaj wywiad z Grzegorzem Rogalą. Facet zajmował się animacją w latach 90-tych. Tekst ma trzy strony, wątek amigowy jest mniej więcej od połowy pierwszej do połowy drugiej strony. Trochę realiów tamtych czasów, czyli jak zarobić Amigą na "Silikona":
>GFX_01_Rogala
1
[#23] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@adam_mierzwa, post #22

Super artykuł- PageStream w porównaniu z innymi wiodącymi programami OK

Bardzo fajne wydawnictwo- trzeba będzie zaglądnąć o czym chłopaki w nim pisali ok, racja
[#24] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@adam_mierzwa, post #22

dzięki za przypomnienie GFXa
w latach 97-99 prenumerowałem - mam do tej pory. była w nich masa dobrego materiału. zwłaszcza w czasam kiedy już interesowały mnie silicony
muszę sobie zajrzeć do piwnicy i odświeżyć sobie te gazetki. pewnie zrobię jakieś małe wrzutki do sieci...
[#25] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@adam_mierzwa, post #22

dr Grzegorz Rogala- świetny wywiad i historia z Amigą w tle, albo raczej z Amigą w roli głównej i Siliconem w tle
[#26] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@michalmarek77, post #1

Zmotywowaliście mnie do sięgnięcia do szafy i wygrzebania dwóch numerów periodyka Info z września '98 szeroki uśmiech To była taka bezpłatna gazetka reklamowa, zawierająca oferty sklepów komputerowych z Opola, a na jej łamach można było przeczytać także tekstowe wypełniacze, np. Kącik Amigi Właściwie to nie pamiętam już jak trafiły tam moje wypociny Mniejsza o KA. Ówczesny cennik Amig z Arwalu to dopiero ciekawostka Po kliknięciu otworzy się zdjęcie w większej rozdzielczości.

[#27] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@adam_mierzwa, post #22

Super te artykuły.OK Dzięki szeroki uśmiech
[#28] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@tbone, post #26

Wynika z tego artka "Kącik Amigi #1", że monitor VGA można podpiąć tylko do Amigi ze scandoublerem albo kartą graficzną
[#29] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@agrajek, post #28

Przegapiłeś przecinek albo za szybko czytasz

Te ostatnie można bezpośrednio podłączyć do komputera (tylko w przypadku A1200 i 4000), za pomocą tzw. ScanDoublera (wszystkie Amigi) lub do karty graficznej."
[#30] Re: Artykuły o Amidze w prasie "niebranżowej" - skany

@adam_mierzwa, post #15

dla wspominających odległe czasy, warto poczytać jak zwykli użytkownicy (a nie redaktorzy gazet) odbierali Amigę w 1986 roku.

link
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem