[#1] samplowanie 8bit na Ami
Jako ze troche muzykuje, chcialbym swoje kompozycje przerobic na cale utwory wielosciezkowe... ze zgraniem tego wszystkiego nie ma problemow (robie to Digiboosterem), chodzi mi o sam proces samplowania... mam starusienki sampler mono 8bit, ale on wystarczy... Jakim programem najlepiej samplowac? Uzywam Audiomastera III (program napisany w 1990 roku) i sprawuje sie on calkiem niezle, tyle ze dosc czesto sie wiesza i nie wiedziec czemu rozlacza miami po nacisnieciu ktoregokolwiek przycisku w tym programie... Audiomaster2000 u mnie sie nawet nie uruchamia, DigiBooster po prostu nie sampluje, a innych programow dobrych do tego typu zabaw (najlepiej freeware) nie znam.

[#2] Re: samplowanie 8bit na Ami

@uran, post #1

Najlepiej posamplowac na karcie 16bit (obojetnie na jakiej platformie) i przerobic na 8bit - to jest najlepsze wyjscie. Jesli chodzi o samploanie na Pauli, to uwazam ze najlepsze efekty mozna osiagnac na OctamedSoundStudio, (uwaga, ostanio pojawila sie nowa wersja przepisana na C, jednak ma problemy ze zgrywaniem utworu), oraz DSS. Zapraszam na priv.
[#3] Re: samplowanie 8bit na Ami

@uran, post #1

Jak słusznie Andrzej zauważył, najlepiej to robić
na karcie audio (16 bit). Rozumiem jednak, że nie każdy ma taką możliwość.
Dużo zależy od tego, co byś chciał samplować.
BTW. chyba masz procek 060, bo do etapu 040 nie miałem problemów
z Audiomasterem (oczywiście 3, inne są kaszaniaste).
Jeżeli chciałbyś zgrać n.p. swój wokal, to bez karty się raczej nie obędzie,
ale w przypadku instrumentów mogę ci coś podpowiedzieć.
Swego czasu wychodziła w niemczech taka ciekawa gazetka.
Była też sprzedawana u nas. Myślę, że w niemczech wychodzi do tej pory, czego nie wiem o polsce.
Jej zaletą było umieszczanie ciekawych próbek instrumentów
na CD. Jest to gazetka reklamowa wprawdzie, ale to nie ma znaczenia w tym przypadku.
BYły testowane różne instrumenty, z różnymi efektami i napradę nietrudno w nij znaleźć coś dla mzyka
(materiał na sample). Tym bardziej że większość instrumentów była raczej dość wysokiej klasy.
Wystarczy zadobyć coś takiego i zrobić użytek z MakeCD.
Może być wersja demo, w tym prypadku nie ma to najmniejszego znaczenia.
Potem trzeba tylko wyciąć to, co nam się podoba.
Gazeta nazywa się "Sound check". Już sama nazwa wiele mówi.
Może nie wystarczy jeden numer na kompletny zestaw brzmień, ale
z kilku można sobie zrobić naprawdę niezłe instrumentarium.
Jeżeli nie masz dojścia do tego, to mogę ci coś podesłać.
zrzucię to na HD i zamienię na mp3. A to już Digibooster bardzo ładnie wczytuje.
Ja też interesuję się muzyką, lecz bozia poskąpiła mi talentu.
Słuch mam w porządku, ale interesuje mnie raczej kompozycja i nie idzie mi z tym za dobrze.
Nawet wcale mi nie idzie, ale na muzyce się trochę znam.
Dość dużo się tym bawiłem. W razie potrzeby mogę ci coś czasem podpowiedzieć.
Mam ochotę na jakąś kartę Audio, ale sam wiesz jakie są ceny.
Więc muszę sobie radzić jak umiem i jak mogę.
jeżeli jesteś zainteresowany, czekam na kontakt.

aberr@polbox.com
lug gadulec
2750868

tylko w tym wypadku napisz krótko w jakiej sprawie, bo
w przypadku braku informacji bywam nieprzyjemny.
Za sprawą osób, które się na gadulcu odzywają jeden raz i nie raczą nawet powiedzieć, że nastąpiła pomyłka.
gnębię ich do skutku. Albo zminiają numer, albo w końcu zaczynają odpowiadać. ))
Wysyłam im gadulcem różne przypadkowe texty w ilościach
przekraczających ich możliwości (znaczy cierpliwość).

Pozdrawiam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem