kategoria: A500
[#1] Amiga 500, kilka pytań po zakupie sprzętu.
Witam Wszystkich Serdecznie.

Kilka dni temu powróciłem do czasów dzieciństwa. Kupiłem Amige 500 z rozszerzeniem do 1 MB w zestawie z akcesoriami. Sprzęt działa, dostarcza mi i żonie mnóstwo frajdy.

Po kilku dniach nasuwa mi się kilka pytań. Działu FAQ nie znalazłem, używam forum z telefonu, może dla tego? :(

1. Mam problem z uruchomieniem Alladyna, Lion King i Mortal Kombat. Dyskietki są sprawne sprawdzane na 600 znajomego. Problemy z pamięcią?

2 Rozbudowa A500? Z tego co wiem mam płytę rev 6a. Jak to spawdzic? Jakie występują opcje rozbudowy 500. Może ktoś na śląsku się tym zajmuje :)?

3. Gvp? Ostatnio na allegro spdzedal się gvp hd2, nikt nie omawial tematu w dziale do tego przeznaczonym. Stąd moja prośba może ktoś pokrótce rozwinąć temat gvp, modeli, dostępności?

Pozdrawiam serdecznie wszystkich użytkowników Amigi
[#2] Re: Amiga 500, kilka pytań po zakupie sprzętu.

@CarvMachine, post #1

Z tego co pamiętam, to Lion King i Alladyn wymagały kości AGA . Mortal Kombat wymagał chyba 1 MB Chip Ram ( ale tu mogę się mylić ) .
[#3] Re: Amiga 500, kilka pytań po zakupie sprzętu.

@CarvMachine, post #1

Na początek sprawdź czy rozszerzenie pod klapką masz widziane jako fast czy slow.
[#4] Re: Amiga 500, kilka pytań po zakupie sprzętu.

@CarvMachine, post #1

Ad1) Coś znajomy ściemniał. Alladyn i Lion King wymaga AGA, nie mogły pójść na A600. Mortal Kombat powinien ruszyć na A500 z 1MB

Ad2) rewizje płyty zobaczysz po rozebraniu komputera, jest napisane na płycie. Softu chyba nie ma żadnego, który potrafiłby to rozpoznać. Co do rozbudowy to temat szeroki jak rzeka, możesz rozszerzać właściwie wszystko - nowszy kickstart, lepszy procesor, pamięć, kontroler dysku twardego, nawet karty graficzne jak się uprzesz.
Albo wszystko kompleksowo za pomocą Vampire 500 (dostepny wkrótce).

Ad3) GVP to firma legenda z czasów świetności Amigi. Chyba najlepsze rozszerzenia w historii A500, ale bardzo drogie i stosunkowo rzadkie. DO tego problemy z pamięciami (własny standard SIMM). Bardziej retro się nie da. Ale jak masz nadmiar kasy to na pewno znajdziesz, i jak będzie sprawne na pewno będziesz zadowolony. Najlepsze GVP dla A500 to GVP A530

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2016 09:52:10 przez vojo
[#5] Re: Amiga 500, kilka pytań po zakupie sprzętu.

@vojo, post #4

[#6] Re: Amiga 500, kilka pytań po zakupie sprzętu.

@vojo, post #4

Mortal Kombat - z tego co pamiętam to 2 mega albo 2 stacje.
[#7] Re: Amiga 500, kilka pytań po zakupie sprzętu.

@madman15, post #6

Nie, na 1mb odpalisz , tylko nie pamietam czy 1mb chip czy może być 0,5chip i 0,5 slow
[#8] Re: Amiga 500, kilka pytań po zakupie sprzętu.

@maliniak, post #7

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Co do rozbudowy mojej 500, doprecyzuje temat. Chodzi o klimat retro, vampire to nie to, goteka tez nie planuje używać. Nadmiaru kasy nie posiadam, ale kilka set złotych mogę przeznaczyć na hobby.
Czy mogę prosić o rozwinięcie tematu fast/ slow ram?
Proszę również o wyjaśnienie tematu kick startów, tj czy i do czego potrzeba więcej niż 1.3?
[#9] Re: Amiga 500, kilka pytań po zakupie sprzętu.

@CarvMachine, post #8

Proponuję jednak zapoznać się z Amiga FAQ, którego wcześniej nie mogłeś znaleźć.
[#10] Re: Amiga 500, kilka pytań po zakupie sprzętu.

@recedent, post #9

Dziękuję za linka do FAQ, zetknąłem, zagłębie się bardziej
[#11] Re: Amiga 500, kilka pytań po zakupie sprzętu.

@CarvMachine, post #8

Do grania nie potrzebujesz nic ponad ROM 1.3. Kup drugą stację dyskietek. Jakbyś miał kartę turbo to dodatkowo twardy dysk i WHDLoad
[#12] Re: Amiga 500, kilka pytań po zakupie sprzętu.

@sebbb, post #11

Druga stacje mam. I tu też mam mały problem. Otóż gry wielodyskietkowe często potrzebują 1MB. Stacja zabiera swoje i musze ja wspinać. Kopiować potrafię.

FAQ nie rozwiązał tematu fast słów i możliwej modyfikacji :(
Pozdrawiam
[#13] Re: Amiga 500, kilka pytań po zakupie sprzętu.

@CarvMachine, post #12

Ten kolega produkuje wypasione karty rozszerzeń dla A500.
Ale jak pisałeś... nie chcesz współczesnych rozwiązań zatem szukaj na portalach aukcyjnych Mega Ram HD OK
[#14] Re: Amiga 500, kilka pytań po zakupie sprzętu.

@Vato, post #13

wbrew odmiennym zapatrywaniom 'ortodoksów' Gotek to bardzo przydatne urzadzenie, zwlaszcza z softem hxc. Takie rozwiazanie posrednie pomiedzy stacja dyskow ze wszystkimi bolaczkami a whdload, ktore tez nie jest pozbawione pewnych wad. Nie ingerujesz tez drastycznie w oryginalna architekture sprzetu. Z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec, ze znacznie czesciej korzystam z Amigi z Gotekiem niz A1200 z Blizzardem i whdload, zwlaszcza gdy musze uruchomic cos na szybko.
[#15] Re: Amiga 500, kilka pytań po zakupie sprzętu.

@maliniak, post #7

0.5 chip + 0.5 slow wwystarczało - standardowy konfig w tamtych latach...
[#16] Re: Amiga 500, kilka pytań po zakupie sprzętu.

@CarvMachine, post #12

Jak sprawdzić rewizję - rozebrać Ami, z prawej strony płyty głównej będziesz miał napisane czy REV 6a czy 8 czy ile tam. Rev8 może mieć max 2MB CHIP RAMu, Rev6 ma limit do 1MB na płycie głównej + podklapkowy.

W rev6 możesz sobie przezworkować płytę tak, by podklapkowy RAM był widziany jako CHIP, co jest zabiegiem pożądanym, choć bardzo stare i nieliczne tytuły mogą wymagać do prawidłowego funkcjonowania pamięci SLOW - ale to raczej rzeczy, w które nigdy nie zagrasz. Zamiast RAMu podklapkowego możesz wlutować sobie scalaki pamięci na płytę główną mając tym samym na niej cały megapajt CHIPu, ale limit 1MB nadal jest aktualny i RAM pod klapką nie będzie wtedy widziany.

Istnieje taki wynalazek jak ReSlow, który miał z tym walczyć i mimo wszystko udostępniać pamięć SLOW mając 1MB CHIP, ostatnio nawet ktoś próbował to odgrzać, ale ta modyfikacja nigdy chyba nie działała stabilnie. Inaczej byś mógł sobie kupić bez problemu do tego kit od naszych forumowych elektroników. :)

Jedyny ratunek żeby mieć więcej RAMu to rozszerzanie o FAST przez boczne rozszerzenie (z lewej strony) albo nakładane bezpośrednio w slot procesora. Masz tu różne zabawki, chociażby turbo od Matze, savyna, protein. Możesz też zaszaleć i zapisać się na vampire 500. Wybierz swoją truciznę. ;)

CHIP - pamięć, którą Amiga może wykorzystać do grafiki i muzyki, wolniejsza od FASTu - raz do niej ma dostęp CPU a raz reszta chipów
FAST - pamięć typowo do obliczeń i danych, dostęp tylko przez CPU, szybsza bo może pracować z pełną szybkością procesora.
SLOW (pseudo FAST) - wszystkie minusy FASTu i CHIPu wzięte do jednego wora - tylko na użytek procesora, ale dostęp i tak jest co drugi takt. Jak najszybciej przezworkuj na CHIP ;)
[#17] Re: Amiga 500, kilka pytań po zakupie sprzętu.

@teh_KaiN, post #16

Dziękuję! Lopatologicznie, więc zrozumiałem. Lutowanie odpada czyli pozostał boczny slot. Tymczasem Pinball Fantasies młuce do oporu.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem