miał ktoś styczność z czymś takim?- jeśli tak to jakie wrażenia i na jakiej zasadzie to działa?
--------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.jschoenfeld.de/products/silversurfer_e.htm
a co to właściwie jest?
Mam jeszcze jedno pytanko czy ma ktoś może port zegara (jak w A1200) przy A500 lub A600? Co można wykorzystać na takim porcie - (wszystko prawie podobno wymaga procka 020 i w górę, tzn np USB 030, Melody 020...
SilverSurfer to szybki port szeregowy (tzw. serial, w pecetach zwany COM) podłączany do portu zegara w A1200.
Graffiti natomiast to b. mało popularny "polepszacz" grafiki dla standardowych układów Amigi. Nie można tego nazwać kartą graficzną, jednak potrafi to dać w połączeniu z OCS (czyli A500) 256 kolorów i daje sprzętowy tryb chunky. Problem w tym, że niewiele softu potrafi z tej przystawki skorzystać.
Poprzez ten port możesz złożyć małą sieć np. z PC, wymieniać pliki i udostępniać Ami połączenie sieciowe. Możesz też podłączyć modem RS232 i wykorzystać pełną prędkość (niestety jak na dziś niezbyt zachwycającą) tego złącza, oryginalny bowiem RS w Ami jest dosyć wolny.
Jednak do ww celów (wymiana plików, podłączenie do sieci) lepiej użyć karty sieciowej PCMCIA - tańsza i szybsza.
Czy nie orientujesz się może jakjest z działaniem kart muzycznych podłączanych do portu zegara tyle ze w A500/600?
Polaczenie to byloby jakims cudem, a z drugiej strony paradoksem - taka karta wokorzystana bylaby praktycznie w 0%, ze wzgledu na zbyt mala moc obliczeniowa A500/A600 i sladowe ilosci pamieci ram. Potrzebna bylaby jakas karta z 020 i minimum 4 MB ramu. A to i tak za malo do odpalenia sensownie dzialajacego WB3.0, jakiegos programu korzystajacego z AHI. Chyba ze chodzi o samo odtwarzanie jakichs modulow. Programy do obrobki potrafia zuzyc nawet 64 MB ramu i w wielu przypadkach zaslaby okazuje sie prcek 040 lub 060. Jezeli myslisz o takim hobby z dzialajaca karta dzwiekowa lub muzyczna, to A1200 z 030 i 16 MB ram to absolutne minimum :)
Wbrew obiegowej opinii nie ma suportu dla gloom deluxe przynajmniej ja nie znalazłem choć na stronie pisze ,że jest. Trapped działa bardzo fajnie. Nemac po dogłębnych testach trochę przycina spodziewałem się czegoś lepszego . Trapeda II nie udało mi się odpalić na graffiti. Shape Shiftera także (brak suportu) . Są jakieś śmieszne playerki dla Fli i IFF . Ale generalnie to taki biały kruk który kosztuje majątek(only ebay) Ceny dochodzą do 30 euro + wysyłka(ja miałem grats karte i gratis wysyłek ;D) Pożytku z tego nie wiele :( Masz radoche ze to masz i nic więcej. Poza tym w przypadku Trapeda aby użyć graffiti wymagane jest AGA a w a500 nie ma tych układów.
he card is shipped with drivers for the popular macintosh-emulator "shapeshifter".
Co do Glooma to nie wiem, ale w Trapped 2 jest obsługa i jak ją włączyć pisze w manualu, nie sprawdzałem, bo nie mam. Co do wymagań to i tak nie chodzi na A500, bo min procek 020.
Sterowniki do Shape'a są na dyskietce z kartą i to w kilku wersjach, na 030 i 040, z i bez MMU.
Ty się tu teraz nie podlizuj!! no jako że dostałes Graffiti, ja czekam na Avideo24:D zobaczymy co za cudo. A w Polsce bede 23 ale cie chyba nie odwiedze:( za malo czasu, a rodzina duza hehe, wiesz boje sie linczu ze strony ciotek i babć hehe.
Pozdro dla Graffiti-Testera
Przecież jest w opisie podane, że można ten port wykorzystać do podłączenia kart przewidzianych dla portu zegara w A1200 (jako przykład podano Silversurfer, Delfina i Subway).
tak tak no wiem tylko Delfina wymaga conajmniej 020, subway 030 a A500/600 przecież ma zwykłą 68000. Zdobycie w dzisiejszych czasach karty turbo do tych modeli graniczy albo z cudem albo kosztuje bardzo dużo (patrz nizej), co jakiś czas się pojawiają z drugiej ręki (częściej do A600), więc po prostu chciałem znac praktyczne zastosowanie tego portu na MC68000/68010 - ale jak widze wszystko praktycznie wymaga 020+ (no prócz tego silver surfer który jak pisał ktoś wyżej i tak nie jest rewelacją w porównaniu do PCMCIA w A600) - więc jak widze uzywanie clockport'u bez karty turbo raczej mija się z celem.
a karte GVP A530 (030/40MHz, do 8 MB FAST, kontroller SCSI - w sumie bajer!)do A500 można jeszcze kupić na stronie producenta, tutaj:
Jeśli chodzi o ścisłość to na stronie Delfiny nie ma mowy o tym, że procesor 020 jest wymagany. Dodana jest jedynie uwaga, że umożliwia on transfer 5,2 MB/s. Wywnioskować więc można, że karta działa także na 68000.
Inna sprawa to to, że cała ta przystawka kosztuje tyle co goła A1200, więc jej zakup jest sensowny jedynie dla kogoś kto chce np. maksymalnie rozbudować A500 ze względów hobbystyczno-maniakalnych ;)
Co do zakupu karty w GVP to zwróć uwagę na napis „drobnym druczkiem” - Updated last on 20th of November 1998
odpalam ADoom 1.3 68k zeby sprawdzic jedna rzecz oczywiscie wczesniej zagladam do ustawien w ikonce a tu "GRAFFITI" nastepnie zagladam do readme i faktycznie ADoom w wersji 68k ma support dla Graffiti :)
Jest jeszcze urzadzonko mp3@64 i wlasnie wyszedl sterownik, autor pisze ze moze napisze tez sterownik dla maszyn z 68000 jezeli beda zainteresowani userzy.
pozdro
Nie wiem czy Mas czyta VBR bo juz go nie mam ale mam teraz Mp3@64, tyle ze jeszcze czekam na plyte 1200, zeby miec do czego podlaczyc. Wtedy bede mogl sprawdzic, bo te urzadzonka maja tego samego chipa dekodujacego.
Podaje tu tez link:
http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?cPath=46&products_id=493&osCsid=8ac8b04aff68904b1269cf2b4895da2c
do tego urzadzonka, znajduje sie tu archiwum, ktore mozna sciagnac i napisac do autora oraz wyrazic swoje zainsteresowanie takowym sterownikiem dla mc 68000.
Pozdro
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.