[#1] Instalacja OS na HDD
Witam ! Mam kilka pytan w sprawie instalacji WB na Amidze 1200 z HDD
1.Czy kazda wersja WB pozwala na instalacje na dysku twardym? (jak zainstalowac go )
2.Czy po podlaczeniu CD ROM bede musial dodac jakies sterowniki do systemu??
3. Jakie palety barw ma uklad AGA???

[#2] Re: Instalacja OS na HDD

@Carll, post #1

pewnie część (jeśli nie wszystkie) odpowiedzi na zadane pytania znajdziesz w FAQ i archiwum forum, ale:
- WB to tylko blat systemu ładowany z dyku, system tak czy inaczej zapisany jest w ROMie komputera, w przypadku A1200 jest to OS3.0 lub 3.1. Sam WB możesz użyć z różnych wersji systemu (chociaż to nie ma sensu), w przypadku A1200 najlepiej użyć WB3.0 lub 3.1 (bardzo niewielkie różnice)
- musisz użyć sterowników do CD, temat wielokrotnie był poruszany na forum, szukaj w archiwum
- AGA ma pełną 24 bitową paletę, czyli 16 mln kolorów. Na ekranie można wyświetlić niezależnie 256 kolorów, lub w specjalnych trybach HAM 4096 i 256 tysięcy (chyba)... w takich trybach A1200 działa dosyć powoli.
[#3] Re: Instalacja OS na HDD

@wali7, post #2

To jak go zainstalowac na dysku mam dyskietki Wb 3.0 (czy to musza byc specjalne dyskietkie z mozliwoscia instalacji na dysku ) czy jak:/ i jak wykonac taka instalacje???
[#4] Re: Instalacja OS na HDD

@Carll, post #3

Pisalem o tym z tysiac razy, jak recznie wykonac instalacje. Jak nie znajdziesz w archiwum, to daj znac na priv.
[#5] Re: Instalacja OS na HDD

@Carll, post #3

Do instalacji systemu na twardym dysku służy dyskietka Install3.0. Jeśli jej nie masz napisz list do mnie.

[#6] Re: Instalacja OS na HDD

@wali7, post #2

262144;)
[#7] Re: Instalacja OS na HDD

@Carll, post #3

A jak kolega już trochę oswoi się z AmigaOS to polecam pakiet ClassicWB. Specjalnie przeznaczony dla nierozbudowanej a1200(choć i są wersje dla tych z kartami turbo) zawierający różnorakie łatki, dodatki, sterowniki etc. Zaoszczędzisz czas i od razu masz skonfigurowany system z niezbędnym softem(standatrowa instalacja ma sporo braków w wersji 3.0/3.1). Najlepiej wszystko zainstalować przy pomocy WinUAE i przełożyć dysk twardy z peceta do amigi. Wymagana jest tylko dyskietka/.adf Workbench 3.0/3.1. Link: http://classicwb.abime.net/classicweb/lite.htm

Ostatnia modyfikacja: 06.12.06 15:37
[#8] Re: Instalacja OS na HDD

@ppill, post #7

A czy nie moze ktos wykonac mi takie instalacji na HDD (oczywisie pokryje wszystkie koszty i wysle dysk) bo ja PC na posiadam tylko Macintosha :) Chcialbym tez rozbudowac taka amige o karte turbo M-Tec 1230/40
[#9] Re: Instalacja OS na HDD

@Carll, post #8

Jeżeli jesteś z Warszawy to mogę Tobie zainstalować ten pakiet na HDD bez opłat :)
[#10] Re: Instalacja OS na HDD

@ppill, post #9

Niestety jestem z Chorzowa :)
A jaka maksymalna wersje systemu mozna zainstalowac???

Ostatnia modyfikacja: 06.12.06 21:48
[#11] Re: Instalacja OS na HDD

@Carll, post #10

to pytanie techniczne, czy prawne?
Bo jeśli prawne, to możesz zainstalować ten system który dostałeś na oryginalnych nośnikach z komputerem, dyskietki i ROM w komputerze stanowią całość. Ew. w razie gdyby oryginalne dyskietki systemowe były nie do odczytania (po 14 latach to nic dziwnego), nie jest chyba naruszeniem prawa ich odtworznie.
Jeśli to pytanie techniczne, to na A1200 (bo masz A1200, prawda?) da się zainstalować:
- Amiga OS 3.0, 3.1, 3.5, 3.9
- Linux (chyba Debian)
- Morphos
Musisz mieć spełnione odpowiednie wymagania - dla systemów większych od 3.1 wystarczająco dużo pamięci, dla Linuxa odpowiedni procesor 68k lub PPC, dla Morphosa kartę procesorową PPC
[#12] Re: Instalacja OS na HDD

@Carll, post #10

Hej Carll, jak nie masz mozliwosci tego zrobic to sie mozemy ugadac - mieszkam nie daleko od Ciebie tj. Tarnowskie Gory wiec jak masz ochote to zapraszam na priv email: lokaty_tg@o2.pl, albo gg: 7861277.

[#13] Re: Instalacja OS na HDD

@Carll, post #10

jestem z tarnowskich gór i dałbym radę to zrobić

[#14] Re: Instalacja OS na HDD

@wali7, post #11

chyba Debian

Jest jeszcze ReadHaeat 68k (nie mam pojecia czy jeszcze rozwizjany. Kiedys probowalem go instalowac z jakiegos covera MA.

Nalezy jeszcze dodac unixa NetBSD 68k (newsy o nim sa na PPA).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem