kategoria: A1200
[#1] Elbox FastATA i patchowane scsi.device
Siedzę w robocie i składam pod WinUAE nowy system na 2,5".
Na fabrycznym IDE zawsze wciskam scsi.device od Don Adana.
W tym przypadku w Amidze siedzi FastATA III. Łatać scsi.device?
Czy to ma w ogóle sens i się nie gryzie ze sterownikiem Elboksu?
Ktoś przerabiał?

Z góry dzięki.

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2016 10:10:59 przez sebar27
[#2] Re: Elbox FastATA i patchowane scsi.device

@sebar27, post #1

Nie łataj FATA używa swojego i nie ma,to sensu.
[#3] Re: Elbox FastATA i patchowane scsi.device

@Grisza, post #2

Wrócę jeszcze do tematu. Jak jest maksymalna wielkość partycji którą "widzi" FastATA?
Na dysku 40GB mam dwie partycje w PFS3 po ~14GB i po odpaleniu ATA3.driver zgłaszają się jako NDOS. Na patchowaniym scsi.device v.46 od Don Adana rozpoznaje je prawidłowo.
FastATA w wersji MK IV (jednak nie MK III) stery najnowsze ze strony Elboksu 11.3).
Przyznaję bez bicia, że dysk przygotowywałem pod Winuae na scsi.device od Do Adana.
Nie bardzo chce mi się znów partycjonować bo wpakowałem już w robocie na ten dyskacz prawie 10GB softu :(
[#4] Re: Elbox FastATA i patchowane scsi.device

@sebar27, post #3

Włącz tryb NOSPLIT w ATA3Prefs dla tego dysku.
[#5] Re: Elbox FastATA i patchowane scsi.device

@hrw, post #4

Dysk przez cały czas działa w trybie "No Split". HDtoolbox jak i HDInstTools widzą
dysk jako jeden. Faktycznie partycje pojawiają się jeśli wcześniej wejdę w ATA3Prefs i kliknę na tryb Split>USE potem znów NoSplit>USE i restart.
Partycje widoczne są do czasu wyłączenia Amigi, potem znów muszę powtórzyć procedurę. Wygląda na to że opcja SAVE nie funkcjonuje poprawnie.

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2016 22:10:05 przez sebar27
[#6] Re: Elbox FastATA i patchowane scsi.device

@sebar27, post #5

Używasz nowych sterowników? Sorry nie doczytałem poprzedniej wypowiedzi.. Spróbuj jeszcze z FFS.

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2016 07:50:30 przez Grisza

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2016 07:52:14 przez Grisza
[#7] Re: Elbox FastATA i patchowane scsi.device

@Grisza, post #6

FFS nie łyknie partycji powyżej 4GB. Nie chcę mieć pierdyliarda ikonek na blacie.
[#8] Re: Elbox FastATA i patchowane scsi.device

@sebar27, post #5

A może zaginęła Ci w s-s komenda uruchamiająca FA, która powinna być na samym początku (jak dobrze pamiętam to było C:ATA3.driver) i można ją użyć z odpowiednimi parametrami (działają chyba RESIDENT i NOSPLIT). Jeżeli sterownik FA ładuje Ci się bez restartu komputera, to może to być przyczyną tego, że po uruchomieniu nie są rozpoznawane dobrze partycje. U mnie na FA3 taki restart był wymagany i chyba załatwia to parametr RESIDENT. Piszę z pamięci, nie mam jak to teraz sprawdzić, więc jak się mylę to niech mnie inni poprawią.
[#9] Re: Elbox FastATA i patchowane scsi.device

@dolek, post #8

Jest w pierwszej linii. Ale dołożę parametr NOSPLIT i RESIDENT, może tu jest EVIL. pomysł
[#10] Re: Elbox FastATA i patchowane scsi.device

@sebar27, post #9

No więc u mnie wygląda to tak. Nie wiedzieć czemu sterownik nie obsługuje poprawnie partycji powyżej 32GB i nie chodzi tu o wielkość tylko o alokację na dysku, natomiast maksymalny rozmiar samej partycji to 8GB . Trochę dziwny ten limit. ROM 3.1, sterownik do MK IV (CF-SATA) w wersji 11.0, scsi.device raportuje się w wersji 60.xx, PFS-AIO v.18.5 z max transferem 0x1fe00. W ATAPrefs dysk w PIO5, NOSPLIT i RESIDENT. Co robię nie tak?
[#11] Re: Elbox FastATA i patchowane scsi.device

@sebar27, post #7

Czemu nie łyknie ja mam dwa dyski jeden,to Maxtor 40 GB drugi WD 140 GB na obu FFS i największa partycja ma 18 GB. Wszystko działa bardzo dobrze.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem